Odborníci na stravu doporučují rybí maso, kudy chodí. Obsahuje totiž kvalitní bílkoviny, řadu vitaminů a minerálů. Také tuku mají méně než jiná masa, přitom na rozdíl od nich je rybí tuk vyloženě zdraví prospěšný. Má totiž vysoký podíl polynenasycených mastných kyselin, které pozitivně ovlivňují cholesterol a chrání tak srdce i cévy.
Těstovinový salát s lososem
* 150 g lososa
* olivový olej
* sůl
* pepř
* 100 g burských oříšků
* 1 menší pórek
* 400 g těstovin
* thajská omáčka
* čerstvý kopr
1. Lososa potřeme olejem, osolíme, opepříme a opékáme na pánvi na rozehřátém oleji čtyři minuty po každé straně.
2. Na pánvi nasucho opražíme burské oříšky. Pórek očistíme a nakrájíme na kolečka. Těstoviny uvaříme podle návodu na obalu, slijeme a propláchneme studenou vodou a necháme okapat.
3. Hotového lososa rozebereme na kousky a přidáme s pórkem a burskými oříšky do těstovin.
4. Salát dochutíme thajskou omáčkou a nasekaným koprem.
NÁŠ TIP
Salát můžete podávat i teplý, těstoviny neproplachujte a lososa do nich přidejte hned po upečení.
Zavináče ze sledě
* 200 ml vody
* 300 ml octa
* 8 zrnek celého pepře
* 2 bobkové listy
* sůl
* cukr
* 8 sleďů
* 1 cibule
* 200 g kysaného zelí
* 1 malá červená paprika
* 2 kyselé okurky
* kopr
1. Připravíme si nálev z vody a octa, přidáme celý pepř, bobkový list, lžičku soli a lžičku cukru. Nálev krátce povaříme a necháme vychladnout.
2. Sledě omyjeme, očistíme, odřízneme hlavy a vykostíme. Vykoštěné půlky znovu opláchneme a osušíme ubrouskem.
3. Cibuli oloupeme, rozpůlíme, nakrájíme na plátky. Papriku a okurky nakrájíme na tenčí proužky nebo hranolky.
4. Sledě si položíme kůží dolů, posolíme, rozdělíme na ně kysané zelí, cibuli, papriku a okurky, svineme a spojíme párátkem. Zavináče naskládáme do sklenice a zalijeme nálevem. Přidáme snítky kopru a necháme odležet v chladničce alespoň 7 dní.
NÁŠ TIP
Nasolené plátky sledě můžete potřít hořčicí.
Rybářský koláč
* olej
* 200 g sýra
* 200 g pangasia
* 1 malá cibule
* 600 g brambor
* 300 g polohrubé mouky
* 50 g másla
* 4 velká vejce
* 1 prášek do pečiva
* sůl
* 200 ml smetany na vaření
* 1 zakysaná smetana
1. Troubu předehřejeme na 180°C. Zapékací mísu vymažeme olejem. Nastrouháme sýr. Rybu opláchneme a osušíme, rozkrájíme na menší kousky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky.
2. Na pánvi na oleji zpěníme cibulku, přidáme rybu a orestujeme.
3. Brambory uvaříme ve slupce, ještě horké oloupeme a 2/3 jich nastrouháme. Z mouky, másla, jednoho vejce, soli, prášku do pečiva a teplých brambor zpracujeme těsto, které vyválíme tak, abychom jím mohli vyložit zapékací mísu.
4. Na těsto nasypeme polovinu sýra, poklademe kousky opečené ryby, zalijeme smetanou rozmíchanou se zbylými vejci a sýrem.
5. Koláč poklademe zbylými bramborami nakrájenými na hranolky, potřeme mašlovačkou olejem a pečeme 35-40 minut.
NÁŠ TIP
Zakryjte koláč alobalem, pokud se zdá, že se bude připalovat. Použijte slitého tuňáka ve vlastní šťávě, zbytky upečené ryby, filé, tresky.
Ryba ve vinném těstíčku
* 1 malá salátová okurka
* 1 svazek ředkviček
* 1 zakysaná smetana
* sůl
* pepř
* 2 vejce
* 200 ml sodovky
* 100 ml bílého vína
* 200 g hladké mouky
* 800 g ryby
* olej
* citron
* 1 hlávkový salát
1. Omytou okurku a ředkvičky nakrájíme na malé kousky, promícháme je se zakysanou smetanou, dochutíme solí a pepřem.
2. V misce prošleháme vejce se sodovkou, bílým vínem, moukou a jednou lžičkou soli.
3. Omytou a osušenou rybu namočíme v těstíčku a smažíme ve vyšší vrstvě oleje dozlatova.
4. Podáváme s ředkvičkovým salátem, na plátky nakrájeným citronem a hlávkovým salátem.
NÁŠ TIP
Usmažte v těstíčku kousky kuřete, krevety nebo širší plátky paprik.
Tagliatelle s rybou a rozinkami
* 1 hrst rozinek
* 1 malá cibule
* 1 pomeranč
* 250 g tresky
* 100 g plátků slaniny
* 400 g tagliatelle
* 70 g piniových oříšků
* 1 snítka čerstvého kopru
1. Rozinky spaříme horkou vodou a necháme je deset minut bobtnat. Cibuli oloupeme a nakrájíme na malé kousky. Z pomeranče vymačkáme šťávu.
2. Tresku omyjeme, osušíme a nakrájíme na malé kousky.
3. Na pánvi necháme vyškvařit plátky slaniny, odložíme je stranou na papírový ubrousek a na zbylém tuku orestujeme cibuli. Přidáme k ní maso, opečeme a zalijeme pomerančovou šťávou, necháme prohřát. Vmícháme slité a okapané rozinky.
4. V osolené vodě uvaříme těstoviny, slijeme je, promícháme s obsahem pánve, přisypeme piniové oříšky a nasekaný kopr. Naservírujeme na talíře a ozdobíme plátky slaniny.
NÁŠ TIP
Piniové oříšky orestujte nebo je nahraďte jiným druhem ořechů.
Polévka z kapra
1. Kapra omyjeme, zeleninu očistíme a vložíme do studené osolené vody i s kořením. Vše vaříme do změknutí zeleniny asi půl hodiny.
2. Polévku přecedíme, zeleninu nakrájíme na menší kousky, z kapra odstraníme kosti a pokrájíme ho.
3. Do scezeného vývaru vložíme nakrájenou zeleninu, maso, přidáme smetanu a nasekanou petrželku.
4. Veku nakrájíme na kostičky, které na sucho na pánvi orestujeme.
NÁŠ TIP
Polévku můžete dochutit i trochou citronové šťávy.
Pečený kapr
* 750 g brambor
* 1 menší kapr
* sůl
* 4 stroužky česneku
* 3 sušená rajčata naložená v oleji
* 150 g másla
* 150 ml červeného vína
* čerstvá petrželka
1. Brambory uvaříme ve slupce doměkka. Oloupeme a nakrájíme na silnější plátky. Troubu předehřejeme na 190°C.
2. Vykuchaného kapra očistíme a osušíme. Zvenčí i zevnitř ho osolíme a potřeme utřeným česnekem. Dovnitř ryby vložíme sušená rajčata a plátek másla.
3. Ochuceného kapra položíme do pekáče vyloženého plátky másla, rybu poklademe zbylým máslem, podlijeme vínem a pečeme asi 40-50 minut ve vyhřáté troubě.
4. V polovině pečení rybu otočíme a přidáme plátky uvařených brambor. Průběžně přeléváme výpekem,případně podlijeme trochou vody. Hotového kapra servírujeme v pekáčku posypaného čerstvou petrželkou.
NÁŠ TIP
Vyzkoušejte kapra podlitého bílým vínem, naplněného plátky citronu.