Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Konopné semínko, amarant, goji a pět dalších superpotravin

  0:58aktualizováno  0:58
Superpotraviny jsou podle odborníků více než jiné suroviny napumpované vitamíny, minerály, antioxidanty a dalšími zdraví prospěšnými látkami. Prozradíme vám, k čemu přesně jsou dobré a jak je nejlépe zařadit do jídelníčku.

Plody kustovnice čínské neboli goji | foto: Himalyo

Goji

Keře kustovnice čínské plodí oranžové nasládlé bobulky zvané goji, které jsou údajně nejzdravějším ovocem světa. Pouhých 25 ml šťávy z Goji pokryje vaši optimální denní dávku antioxidantů, goji je jimi v porovnání s ostatním ovocem doslova napěchováno. Dále obsahuje vitamíny A. B, C, E, 5 karotenoidů, 18 aminokyselin, nenasycené mastné kyseliny a minerály jako vápník a železo.

Pravidelné užívání goji podle tradiční čínské medicíny reguluje tok životní a spirituální energie zvané čchi, posiluje tělo a ducha a vede k dlouhověkosti. Plody se v našich končinách konzumují většinou sušené jako svačinka nebo v podobě džusu.Vaši denní potřebu antioxidantů pokryje jejich hrst anebo „panák“ džusu.

Chia semínka

Hlavní předností chia semínek je schopnost vázat na sebe vodu, dokážou až dvanáctkrát zvětšit svůj objem. Chia semínka obsahují proteiny, kvalitní sacharidy, tuky, Omega-3 mastné kyseliny (příznivě působí na kardiovaskulární systém), vlákninu, vápník a antioxidanty. Jsou také přirozeným zdrojem železa, zinku, fosforu, magnesia a dalších důležitých živin.

Chia semínka

Chia semínka

„Ze semínek je možné vytvořit jemný a lehce stravitelný gel, který významně snižuje hladinu krevního cukru, proto jsou vhodné pro diabetiky. Tím, že prodlužují proces přeměny zkonzumovaných cukrů na glukózu, se chia semínka podílejí na udržování stále hladiny cukru v krvi.,“ prozrazuje Tereza Havrlandová, která se věnuje zdravé výživě a vitariánské stravě ve své společnosti Lifefood.

V jídelníčku se mohou objevit v podobě ovocného nápoje, zahušťovadla, mouky, v pečivu, v ovesné kaši, dezertech či v polévce.

Podívejte se, jak si snadno připravíte zdravé a chutné chia kuličky:

Amarant

Amarant je jednoletá mnohosemenná bylina s českým názvem laskavec. Řadíme ho k nepravým obilninám. Pochází ze střední Ameriky, kde byl znám již v době Aztéků, Inků a Mayů, kteří jej označovali jako „svaté zrno“. Oproti obilninám má amarant dvojnásobné množství bílkovin, vitaminu B a E, vápníku, železa i vlákniny.

Amarantová zrna obsahují prospěšné nenasycené mastné kyseliny, hlavně kyselinu olejovou a linolovou, které působí jako prevence bolestí a poškození kloubů a kloubních chrupavek a zpomalují stárnutí mozku. Dále obsahuje látku skvalen, která je antioxidant, napomáhá regeneraci a působí proti cholesterolu v krvi a niacin vhodný pro diabetiky a osoby trpící úzkostnými stavy a depresemi. V amarantu naopak není žádný lepek, hodí se proto i pro celiaky a alergiky.

„Amarantová semínka mají v kuchyni všestranného zastoupení, dají se použít samostatně jako cereálie, nebo semletá v podobě mouky, pražená nebo naklíčená.“ vysvětlit specialista na zdravý životní styl značky Menu Gold Milan Merva.Podle něj je amarant velmi chutný a vyznačuje se lahodnou oříškovou chutí.

Amarantem se můžete živit klidně i od ráda do večera:  k snídani připravit výbornou kaši z amarantových vložek či kombinace ovesných vloček a amarantu, na svačinu amarantový chléb nebo křupky a k obědu či večeři lze použít amarant jako přílohu, v kombinaci s jinou obilninou,  nebo připravit jiný pokrm z amarantové mouky.

Spirulina

Spirulina je druh sinice, která získala svůj název po typicky spirálovitém tvaru. Hojně se užívá v potravinových doplňcích. Vaše tělo si z ní vezme bílkoviny, složité sacharidy, železo, vitamíny A, K a B komplex. Spirulina je zároveň bohatá na chlorofyl, mastné a nukleové kyseliny a lipidy.

Spirulina obsahuje zhruba 60 % bílkovin. Navzdory své zelené barvě má vysoký obsah karotenoidů, najdete ho v ní až desetinásobné množství než v mrkvi. Betakaroten příznivě působí na zrak a považuje se za antioxidant chránící tělo před rakovinou.

Poskytuje také aminokyseliny pro tvorbu a udržování svalové hmoty při snižování tělesné hmotnosti. Omezuje příjem cukrů snižováním míry štěpení škrobu, který při průchodu tenkým střevem navíc podporuje jeho aktivitu. Spirulina je také častou součástí redukčních diet. Mimo jiné se spirulina může pochlubit i svou očistnou funkcí, stimuluje střevní mikroflóru a napomáhá tak správné funkci střev a zažívání.

Zelený ječmen

Patří mezi tzv. zelené potraviny a je znám pro své příznivé účinky na lidský organismus,  jeho účinky znali již ve starověkém Egyptě a Mezopotámii.Rostlina je sklízena ještě v podobě lístků, v období své nejvyšší vitality a dokáže velké množství obsažených látek uchovat a následně předat lidskému tělu.

Klas ječmene

Klas ječmene

Kromě vitamínů (A, C, K, E, B6) obsahuje zelený ječmen také řadu minerálů, stopových prvků, mastné kyseliny, enzymy, bílkoviny a sacharidy. Chlorofyl, který je přítomen v ječmeni, se používá při léčbě vředových onemocnění žaludku a střev. Ječmen také působí zásadotvorně a upravuje tak pH našeho vnitřního prostředí. 

„Užívá se nejčastěji jako čerstvý džus nebo jako prášek, který si rozpustíte ve vodě. Díky působení enzymů má mladý ječmen schopnost zpomalovat proces stárnutí a je vhodný při rekonvalescenci,“ upřesňuje Richard Vícha ze společnosti Virde.

Chlorella

Jednobuněčná řasa chlorella se v dnešní době stala populární pro své údajné detoxikační vlastnosti. Obsahuje širokou škálu minerálů, vitamínů, aminokyselin, chlorofyl a antioxidanty. Pěstuje se v čisté vodě, ve které velmi rychle roste.  Konzumace chlorelly posiluje schopnost likvidovat cizorodé bakterie a má pozitivní vliv na celkovou obranyschopnost lidského těla. Konzumovat ji lze v podobě tablet.

Konopné semínko

Mnohými odborníky na výživu je konopné semeno považováno za nejvýživnější potravinu planety. Obsahuje nepřeberné množství esenciálních látek a nemusíte se ani bát žádných omamných účinků THC.

Konopné semínko loupané

Konopné semínko loupané

Konopné semínko obsahuje 33 % proteinu, 44 % tuků a 12 % uhlohydrátů. Konopný protein je složen ze všech 20 aminokyselin včetně 9 esenciálních. Oblíbila si ji i Tereza Havrlandová, zakladatelka společnosti Lifefood, která se zabývá zdravým stravováním v duchu raw:

„Je to vysoce kvalitní, kompletní a lehce stravitelná forma proteinu, narozdíl od masa nebo i sójy, která obsahuje inhibitory trypsinu a dalších trávicích enzymů, ztěžující trávení a způsobující plynatost a další zažívací obtíže. Třetina bílkovinného obsahu je tvořena albuminem, který podporuje správnou funkci ledvin a jater. Fakt, že konopné semeno obsahuje zcela kompletní bílkovinu, je důkazem toho, že rostlinná strava může být plnohodnotnou náhradou konzumace živočišných produktů.“

Konopné semeno obsahuje nasycené a nenasycené mastné kyseliny v ideálním poměru 1:3, který je lidskému tělu nejbližší. Konopí má rovněž vysoký obsah vitamínu E, B1 a B2, je bohaté na minerály, zejména hořčík, železo, fosfor, draslík, vápník a zinek a je zdrojem lecitinu.

Tereza Havrlandová pro ně má spoustu využití: „Konopná semínka lze přidávat do salátů, pečiva, cereálií, ale mohou se jíst i samotná, jsou též výborná na výrobu rostlinných mlék či zálivek.“

Quinoa

Quinoa připravená jako tabbouleh

Quinoa připravená jako tabbouleh

Merlík čilský pochází z Jižní Ameriky, neobsahuje lepek, proto je vhodný i pro osoby trpící celiakií. Má největší obsah bílkovin ze všech obilovin, kromě toho je zdrojem, hořčíku, esenciálních aminokyselin, vitamínu B2 a E, železa, vápníku, fosforu, draslíku, mědi, manganu, zinku, vlákniny a vzácného lysinu.

„Quinou, díky jejímu obsahu makroživin a minerálních látek, doporučuji zařazovat do jídelníčku všem pravidelně trénujícím sportovcům či pracujícím v prostředí s velkým množstvím stresových faktorů (fyzických i psychických) a to nejen v období detoxikace.“ vysvětlil Milan Merva, specialista na zdravý životní styl značky Menu Gold a osobní trenér. Kromě sportovců je vhodná i pro osoby trpící migrénou, vysokým krevním tlakem a diabetem, hodí se i k redukční dietě.

Použít jí můžete jako přílohu, udělat s ní salát, rizoto, použít jí k bezlepkovému trojobalu, quinoovou mouku také na zahušťování polévek a omáček. Quinoa je červená a bílá, červená vyznačuje jemnou oříškovou chutí.

Autor: pro iDNES.cz






Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.