Doporučujeme

Šunka na sladko

Šunka na sladko | foto: Apetit

Šunka na sladko

  • 5
Je to nezvyk, ale musím říct, že tahle poameričtělá kombinace s jemnou českou šunkou funguje. I tradice se mění...

NA 8 PORCÍ

Příprava: 20 minut + 1 hodina vaření + 10 minut zapečení

Na korpus:
* 1,5 kg šunky od kosti vcelku a s ponechanou kůží
* med na potírání
* několik lžic moučkového cukru
* asi 40 ks hřebíčku

1. Šunku postavte na pařáček v dostatečně velkém hrnci, který můžete přikrýt. Přilijte vroucí vodu tak, aby se nedotýkala masa, a při mírném varu vařte šunku asi hodinu. Bude velmi křehká, ale vaření v páře jí zachová veškerou chuť. Troubu předehřejte na 180/160 stupňů. Rozpařenou šunku vyjměte a kůžičku ostrým nožem nakrájejte na kosočtverce. Do každého vpíchněte hřebíček.

2. Med promíchejte s cukrem a případně trochou horké vody, aby směs byla tekutá. Přelijte jí připravenou šunku, vložte do trouby a krátce zapečte, až sladký povrch zkaramelizuje a kůže bude hezky vypečená.

Tip
Nejlepší šunku „od kosti“ vcelku seženete ve větších supermarketech nebo specializovaných prodejnách uzenin. Pokud neuspějete, můžete tuto úpravu zkusit tak trochu po kacířsku a na sladko si upéci běžné uzené vepřové kolínko. Místo napařování jej povařte s mrkví, cibulí, kouskem skořice, plátky pomeranče (i s kůrou) a tymiánem. Při zapékání můžete k medu přidat pomerančovou šťávu. Vůbec se nemusíte bát podávat jakoukoli šunku na sladko třeba s bramborovým salátem, báječně si však rozumí i s dalšími přílohami z našeho šéfkuchařského menu.

Spojení šunky a sladkých přísad je připisováno americké kuchyni, proto se jí také říká americká nebo virginská šunka. Sladké kombinace se mohou měnit a kombinovat - často se používají plátky ananasu, připíchnuté pomocí hřebíčků. Uplatní se však i pomeranče, případně pomerančová zavařenina nebo broskve. Protože se šunka peče s vrstvou kůže, do masa pronikne jen jemný nádech sladkosti, který s ním příjemně ladí, a výpečky získají zajímavý chuťový odstín.

OCHUTNEJTE TAKÉ Sváteční šunka Pečená šunka Šunka s ricottou


  • Vybrali jsme pro Vás