Pro potravinářské využití se získává sůl několika způsoby. Těžbou v solných dolech, ze slané vody pomocí odpařovacích zařízení a nebo méně náročným odpařováním mořské vody na slunci.
Sůl prospěšná
Chlorid sodný má velmi důležitou úlohu v regulaci vody a při látkových výměnách. V ledvinách se podílí na mechanismech zpětného vstřebávání vody.
Sodík hraje roli při přenosu signálů ze svalů a nervů, najdeme ho i jako stavební část kostí. Hlavní cukr, glukóza, se v tenkém střevě vrací zpět do oběhu za pomoci sodíku.
Chlorid je součástí kyseliny chlorovodíková, která v našem žaludku začíná trávení bílkovin.
Sůl škodlivá
Právě díky zadržování vody v těle se doporučuje snížit množství přijímané soli pacientům, kteří trpí vysokým krevním tlakem. Tím se zvyšuje riziko výskytu onemocnění cév.
Při nadměrném příjmu soli se mohou poškodit ledviny a játra, protože tělo už nezvládá všechnu nepotřebnou sůl vyloučit.
Dokonce i nadváha u některých lidí, může být způsobena zadržováním vody
Sůl vylučovaná
Mnoho tělesných tekutin obsahuje sůl. Vylučuje se samozřejmě močí a stolicí, jinou cestou je pot. Ten může při extrémním pocení obsahovat až 1 gram sodíku na 1 litr! I v slzách najdeme chlorid sodný, proto je oblíbené u básníků použití " slzy slané".
Sůl přijímaná
100 g | mg soli |
bílé pečivo | 1234 |
sýr | 1143 |
mléko | 140 |
šunka | 3556 |
těstoviny | 902 |