Ona
Ke vzniku rakoviny prsu může přispět i nadměrná konzumace cukru, ukázal...

Ke vzniku rakoviny prsu může přispět i nadměrná konzumace cukru, ukázal americký výzkum. | foto: Profimedia.cz

Cukr zvyšuje riziko rakoviny prsu, zjistili vědci

  • 18
Nadměrná konzumace cukru, a to především fruktózy, zvyšuje nebezpečí vzniku rakoviny prsu a plicních metastáz, ukázal nový výzkum. Podle amerických vědců za to může zvýšená hladina hormonu inzulinu v krvi a také metabolické procesy, které usnadňují růst nádoru a šíření rakoviny v těle.

Výzkum amerických vědců osvětluje mechanismus, který vyvolává „nebezpečnou souvislost“ mezi konzumací sladkostí a vznikem nádoru. Není to jen otázka kilogramů navíc a estetického vzhledu. Hojná konzumace cukrů, typická pro západní stravování, zvyšuje nebezpečí vzniku zhoubných národů na prsou a metastáz v plicích. Novým způsobem osvětluje „sladké nebezpečí“ studie vědců z prestižního Andersonova centra pro výzkum rakoviny americké Texaské univerzity.

Již dřívější epidemiologické studie prokázaly, že přísun cukrů pocházejících z jídla má významný dopad na vývoj karcinomu prsu. Podporuje totiž zánětlivé mechanismy nebo vede ke zvýšené hladině inzulinu v krvi. To přispívá ke vzniku choroby.

Inzulin je hormon, který organismus produkuje v reakci na zvýšení hladiny cukru v krvi (glykémie). Reguluje však i jiné stránky fungování našeho organismu, a proto je považován za klíčový hormon ve vztahu mezi jídlem a rakovinou. Příliš mnoho inzulinu v krvi například vede u žen k nadměrné produkci testosteronu, mužského pohlavního hormonu. Jinak inzulin přispívá k produkci růstového faktoru IGF- 1, který je doslova „hnojivem“ pro buňky, zvláště pak ty rakovinové.

Američtí vědci nejprve zkoumali vliv cukru na mléčné žlázy u pokusných zvířat v laboratoři a pak ukázali vliv konzumace cukrů na aktivaci metabolického procesu nazývaného 12-LOX (12-lipoxygenáza), který usnadňuje růst nádoru a šíření metastáz. Zaměřili se při tom zvlášť na fruktózu, která se průmyslově získává z cukrové třtiny, cukrové řepy nebo kukuřice, a glukózu, která se vyrábí zejména z rostlinného škrobu.

„Na vině je zejména fruktóza, a to více než glukóza,“ uvádí Lorenzo Cohen, spoluautor studie a docent Texaské univerzity. „Obecně ale víme, že nadměrný přísun cukrů, amidů a sacharidů vede ke zvyšování tělesné hmotnosti, což končí až obezitou, stresem, poškozením drobných cév a vede ke kardiovaskulárním nemocem. Teď ale bylo vícekrát potvrzeno, že existuje vztah mezi nadbytkem cukrů a nádorem,“ dodává Cohen, jehož citoval italský deník Corriere della Sera.

Abychom udrželi hladinu inzulinu v krvi nízkou, musíme značně snížit (nebo zcela vyloučit) konzumaci bílého i hnědého cukru a ke slazení používat například slad z ječmene. V jídelníčku bychom také měli omezit rafinované sacharidy (bílou mouku nebo rýži), a to ve prospěch celozrnné mouky či celozrnné rýže a brambor. Také bychom se měli seznámit s glykemickým indexem, který ukazuje, jak dané jídlo zvýšilo hladinu cukru v krvi.

„Obecně se nadužívání cukrů v potravě dává do souvislosti se vznikem civilizačních chorob a také se zvýšeným vznikem zhoubných nádorů, nejen prsu,“ dodává k tomu Alena Bílková, vedoucí lékařka pražského Mammacentra Zelený pruh.

„Pokud je žena obézní - s tím, že obezita může vzniknout právě z nadměrné konzumace cukrů, které se v těle přestavují na tukovou tkáň -, pak se v nadbytku tukové tkáně tvoří ženský hormon estrogen, který má vliv na vznik rakoviny prsu,“ dodává s tím, že dodržování správné životosprávy a dostatek pohybu obecně působí jako prevence mnoha závažných chorob.

,