Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Štrúdlu odzvonilo, zabalte jablka do sexy župánků

  14:30aktualizováno  14:30
Není jablko jako jablko. Adam se v ráji nechal nalákat na to obyčejné, utržené ze stromu. Kdyby ale tušil, jak chutnají ta, která naplníte sladkými náplněmi, zapečete a ve finále polijete čokoládou či vanilkovým pudinkem, neměla by s ním Eva tak snadnou práci.

S perníkovou náplní a čokoládovou polevou. | foto: Isifa

S marcipánovou náplní

S marcipánovou náplní.

Příprava: 20 minut + pečení 30 - 40 minut

Pro 4 osoby

* 4 velká jablka
* 50 g loupaných mandlí
* 100 g marcipánu
* 30 g rozinek
* 4 malé kousky celé skořice
* 100 ml jablečného džusu (nemusí být)

1. Troubu předehřejeme na 180 °C. Jablka omyjeme, skrojíme vršek se stopkou a lžičkou vydlabeme jádřinec. Mandle nasekáme.
2. Marcipán nastrouháme a promícháme jej s rozinkami a mandlemi.
3. Hmotou naplníme jablka, ozdobíme 'stopkou' z kousku celé skořice.
4. Naplněná jablka vložíme do zapékací misky, podlijeme je jablečným džusem a vodou a dáme zapéct na 30 - 40 minut. Během pečení jablka přeléváme vypečenou šťávou.

S perníkem a čokoládou

S perníkovou náplní a čokoládovou polevou.

Příprava: 20 minut + pečení 40 minut

Pro 4 osoby

* 4 jablka
* 50 g perníku na strouhání
* 2 lžíce strouhaných vlašských ořechů
* 1 vejce
* 1 lžíce rumu
* 100 g hořké čokolády
* 1 lžíce ztuženého tuku

1. Troubu předehřejeme na 180 °C. Jablka omyjeme, podélně rozpůlíme, lžící vydlabeme jádřince.
2. Perník nastrouháme, promícháme s oříšky, přimícháme žloutek a rum.
3. Z bílku ušleháme sníh a zapracujeme ho do perníkové směsi.
4. Jablka naplníme perníkovou hmotou, přendáme do zapékací misky, podlijeme vodou a pečeme asi 40 minut ve vyhřáté troubě.
5. Ve vodní lázni rozpustíme nalámanou čokoládu se ztuženým tukem.
6. Teplá upečená jablka před podáváním ozdobíme čokoládovou polevou.

S mandlovo medovou náplní

S mandlovo-medovou náplní.

Příprava: 15 minut + pečení 30 - 40 minut

Pro 4 osoby

* 4 jablka
* 50 g loupaných mandlí
* 100 g mandlových lupínků
* 5 lžic medu
* 1 lžíce vanilkového cukru
* špetka skořice
* 1 lžíce másla
* 4 piškoty
* 50 ml jablečného džusu

1. Troubu předehřejeme na 180 °C. Jablka omyjeme, vršek seřízneme, jádřinec vydlabeme.
2. Slupku jablka propíchneme na dvou až třech místech vidličkou, aby nepopraskalo.
3. Mandle nastrouháme a lupínky pak promícháme se dvěma lžícemi medu.
4. Zbylý med promícháme s vanilkovým cukrem, skořicí, změklým máslem a piškoty namočenými do jablečného džusu. Vzniklou směsí jablka naplníme, ozdobíme mandlovými lupínky s medem.
5. Jablka dáme do misky, podlijeme je vařící vodou, tak aby v misce byl alespoň centimetr vody, a dáme je zapéct do vyhřáté trouby. Během pečení je přelijeme vypečenou šťávou.

S tvarohovou náplní

S tvarohovou náplní.

Příprava: 20 minut + pečení 35 minut

Pro 4 osoby

* 80 g másla
* 1 žloutek
* 80 g moučkového cukru
* 1/4 lžičky strouhané citronové kůry
* 250 g tvarohu
* 4 velká jablka
* malinová šťáva
* čerstvé maliny

1. Troubu předehřejeme na 180 °C. Změklé máslo utřeme se žloutkem, cukrem, citronovou kůrou a promícháme s tvarohem.
2. Jablka omyjeme, podélně přepůlíme, jádřince vydlabeme lžičkou. Jablka potřeme citronovou šťávou a posypeme vanilkovým cukrem.
3. Lžící nebo cukrářským sáčkem naplníme jablka tvarohovou směsí a dáme podlitá trochou vody zapéct ve vyhřáté troubě na 30 minut.
4. Hotová jablka podáváme s malinovou šťávou, poprášené moučkovým cukrem a ozdobené čerstvými malinami.

Ježek s makovou náplní

Ježek s makovou náplní.

Příprava: 30 minut + pečení 30 - 40 minut

Pro 4 osoby

* 150 g loupaných mandlí
* 4 větší jablka
* 150 g mletého máku
* 300 ml mléka
* 80 g cukru krupice
* 1 lžíce másla
* špetka mletého hřebíčku
* špetka mleté skořice

1. Troubu předehřejeme na 180 °C. Mandle podélně nasekáme.
2. Z omytých jablek vykrojíme jádřince. Mletý mák vsypeme do vroucího mléka a podusíme ho za občasného míchání do zhoustnutí - asi 10 minut.
3. Do podušeného máku přimícháme cukr, máslo, hřebíček a skořici a společně krátce provaříme.
4. Makovou náplň necháme trochu vychladnout a naplníme jí vnitřek jablek. Ta pak ozdobíme mandlovými bodlinkami a přendáme je do zapékací misky.
5. Jablka podlijeme trochou vařící vody a pečeme je ve vyhřáté troubě lehce zakryté alobalem 30–40 minut, záleží na velikosti jablek.

Autoři:




Nejčtenější

ilustrační snímek
Poradna: Pubertální dcera se chová, jako by se jí netýkala menstruace

Moje dcera se chová, jako by neměla žádnou menstruaci a vůbec se jí to netýkalo. Když se snažím zavést na to hovor, otočí hlavu a ignoruje mě. Čtenářka Ina...  celý článek

ilustrační snímek
Když domek vyhořel, děti musely do ústavu. Pomozme jim k návratu domů

Děti, které vyrůstaly v rodinném prostředí, mají mnohem větší šanci na úspěch v životě a na vlastní spokojenou rodinu než ty, které vyrostly v ústavu. Pomozte...  celý článek

Billie Piperová
Piperová: Ve třiceti po mně nemůžete chtít, abych vypadala na dvacet

Britské herečky Billie Piperová (34) se dotklo, že se do ní opřeli někteří novináři kvůli vráskám. Po třicítce očekávala, že se podobným článkům vyhne. Jak...  celý článek

Mozková mrtvice - ilustrační fotografie
Když udeří mrtvice, jde o čas. Jak ji poznáte?

Na mozku jsme závislí. To on rozhodne, zda si přečtete tento článek a napijete se u toho kávy. Vše probíhá automaticky. Ovšem jen do chvíle, než mozkovou tepnu...  celý článek

Ilustrační fotografie
Letní lásky? Pozor na pohlavně přenosné nemoci, které způsobují neplodnost

Ze vzrušující známosti na jednu noc se může stejně tak vyklubat i závažný zdravotní problém v podobě pohlavní nemoci s potenciální hrozbou neplodnosti. Než se...  celý článek

Další z rubriky

Papriky plněné nádivkou z balkánského sýra
Zelenina jako obal: papriky plněné sýrem, nadívaný lilek i rajčata

Počasí teď zrovna není na svíčkovou nebo na vepřo knedlo zelo, k chuti přijdou spíše lehčí zeleninová jídla. V kombinaci se sýrem či masem vás paprika, lilek...  celý článek

Exotické smoothie s mangem a marakujou
Takhle chutná léto nejlépe. Ve sklenici a třeba s troškou alkoholu

V tuto roční dobu si ovoce užívá i ten nejzapálenější fanoušek pečínky. Je všude kolem, někdy – třeba na zahradě – stačí jen natáhnout ruku a hodovat. Občas...  celý článek

Borůvkový koláč s drobenkou
Prázdniny jako u babičky: meruňkové knedlíky, borůvkový koláč a spol.

Léto je nejen čas exotických chutí, ale také vzpomínání. Pamatujete, jak jste si o prázdninách u babičky užívali sladkých dobrot? Mezi naše favority patří...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Konturování krok za krokem: Dodejte svému obličeji výraznější křivky
Konturování krok za krokem: Dodejte svému obličeji výraznější křivky

Líčení nabízí spoustu návodů, rafinovaných tipů a triků, díky kterým můžete zásadně změnit rysy v obličeji a jednou z takových vychytávek je konturování. Pomocí... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.