Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Štrúdl, omeleta nebo placky. I to se dá připravit z brambor

  0:26aktualizováno  0:26
Brambory jsou při vaření surovinou k nezaplacení. I když se nejčastěji v naší kuchyni používají jako lehce ohraná příloha, dají se zpracovávat na řadu způsobů. A dokonce i nasladko.

Bramborový štrúdlBramborový štrúdl

Příprava: 40 minut + cca 40 minut pečení

Na 3 záviny

Na těsto:
* 400 g polohrubé mouky
* 200 ml bílého jogurtu
* 1 hera + 1 lžíce másla

Na náplň:
* 5 žloutků, 4 bílky
* 200 g cukru krupice
* 1 vanilkový cukr
* 200 g másla
* 1 citron
* 500-600 g brambor
* 4 lžíce vaječného likéru
* 3 lžíce jemné strouhanky

Na krém:
* 4 žloutky
* 6 lžic moučkového cukru
* šťáva z 1 velkého citronu
* 40 ml rumu

1. V míse zpracujeme prosetou mouku, nakrájenou heru, jogurt a špetku soli v těsto, zabalíme ho do fólie a necháme v chladničce půl hodiny ztuhnout a odležet.

2. Na náplň vyšleháme žloutky s cukrem, vanilkovým cukrem a změklým máslem do pěny. Vmícháme studené, oloupané a najemno nastrouhané brambory, šťávu a nastrouhanou kůru z citronu a vaječný likér. Předehřejeme si troubu na 180 stupňů.

3. Těsto rozdělíme na tři stejné díly a každý díl postupně vyválíme na pomoučeném vále na plát. Každý plát pak posypeme strouhankou, do náplně vmícháme tuhý sníh z bílků a náplň naneseme doprostřed těsta. Okraje po delší straně přehneme, konce stiskneme k sobě a otočíme nahoru. Záviny přeneseme na plech vyložený pečicím papírem.

4. Pečeme v předehřáté troubě asi 40 minut dozlatova. Vyjmeme z trouby, povrch potřeme máslem a necháme zchladnout. Na krém v misce utřeme žloutky, cukr, citronovou šťávu a kůru. Misku položíme na hrnec s horkou vodou, vmícháme rum a nad párou vyšleháme. Závin nakrájíme na řezy, poprášíme moučkovým cukrem a podáváme s krémem.

Tip
Těsto plňte přímo na plechu nebo na pruhu pečicího papíru, náplň je jemná a závin se pomocí papíru bude lépe přenášet.

Jemné bramborové plackyJemné bramborové placky

Příprava: 10 minut + 30-45 minut opékání

Pro 4 osoby

* 500 g uvařených moučných brambor ve slupce
* 500 ml podmáslí nebo acidofilního mléka
* 150 g polohrubé mouky
* sůl
* 1 vejce
* olej nebo sádlo na opékání
* snítka tymiánu
* škvarková pomazánka k podávání

1. Uvařené studené brambory oloupeme, jemně nastrouháme a promícháme s podmáslím, moukou, solí, jemně usekanými lístky tymiánu a vejcem na hustší těstíčko.

2. Lívanečník nebo pánev rozpálíme, potřeme olejem nebo sádlem a lžící tvoříme malé placičky.

3. Placičky opečeme nejdříve po jedné straně, otočíme a opékáme i z druhé strany dozlatova.

4. Upečené bramborové placky klademe na papírový ubrousek a postupně dále opékáme, dokud nespotřebujeme všechno těsto. Podáváme potřené škvarkovou pomazánkou.

Brambory se sýremBrambory se sýrem

Příprava: 15 minut + 15-20 minut pečení

Pro 4 osoby

* 1,5 kg nových brambor
* sůl
* 1 lžička kmínu
* 3 snítky libečku
* svazek čerstvých bylinek (rozmarýn, oregano, tymián, petrželka)
* 2 lžíce másla
* 200 g uzeného sýra, např. koliba
* 200 g blaťáckého zlata

1. Brambory ve slupce omyjeme, vydrbeme kartáčkem a vaříme v osolené vodě s kmínem a libečkem do poloměkka. Slité brambory necháme mírně zchladnout a podle velikosti překrájíme na menší kusy.

2. Brambory přendáme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v předehřáté troubě na 200 stupňů asi 15 minut dozlatova.

3. Upečené brambory promícháme s posekanými bylinkami a máslem, promícháme s kostičkami sýra, podle chuti osolíme a podáváme.

Lososový pudingRecept pro Onu: Lososový puding

Autor: Ondřej Slanina (vaří v pořadu Kluci v akci, vede tým kuchařů restaurace hotelu St. Havel v Praze a horského hotýlku Kladenka. Mimo to vyučuje vaření ve škole Čerstvá škola vaření)

Na 4 porce

* 400 g lososa (filety)
* 800 g brambor
* 150 g cibule
* 50 g másla
* 4 vejce
* 300 ml mléka
* cukr
* sůl, černý pepř
* 2 polévkové lžíce koňaku
* 1 citron
* 1 polévková lžíce čerstvého kopru

1. Lososa očistíme a odstraníme kosti, vetřeme do něj cukr a sůl v poměru 2:1, posekaný kopr a koňak. Rybu zabalíme do potravinářské fólie a necháme nejméně dva dny odležet v chladu.

2. Lososa nakrájíme na tenké plátky. Brambory uvaříme ve slupce, necháme zchladnout a oloupeme. Pak je nakrájíme na plátky, osolíme, opepříme a necháme odležet. Kolečka cibule podusíme na polovině másla.

3. Do zapékací misky klademe střídavě vrstvy brambor,lososa a cibule. Vše opakujeme, až naplní nádobu cca 3 cm pod okraj. Zalijeme rozšlehanými vejci s mlékem a pečeme v troubě 50 minut při 170 stupních. Po upečení přelijeme zbytkem přepuštěného másla, přidáme řez citronu a ozdobíme koprem.

Bramborová omeleta s brokolicí a sýremBramborová omeleta s brokolicí a sýrem

Příprava: 15 minut + 15 minut pečení

Pro 4 osoby

* 1 brokolice
* 4 větší brambory, uvařené ve slupce
* 1 lžíce másla
* 1 lžička oleje
* 1 cibule, najemno
* sůl a mletý pepř
* špetka muškátového oříšku
* špetka mletého kmínu
* 6 vajec
* 100 ml mléka nebo smetany
* 50 g strouhaného sýra, např. gouda
* 1-2 lžíce usekané petrželky

1. Brokolici omyjeme, rozebereme na růžičky a vložíme do hrnce s osolenou vroucí vodou. Povaříme 2 minuty, potom brokolici slijeme, zchladíme ve studené vodě, necháme okapat a překrájíme na hrubší kousky.

2. Uvařené brambory oloupeme a nakrájíme zhruba na půl centimetrové plátky.

3. Ve větší a hlubší pánvi rozehřejeme máslo a olej, vsypeme jemně nakrájenou cibulku a necháme ji zesklovatět. Přidáme brokolici, plátky brambor, osolíme, opepříme a okořeníme muškátovým oříškem a kmínem, promícháme a chvíli společně opékáme a prohřejeme.

4. Poté obsah pánve zalijeme vejci rozmíchanými s mlékem nebo smetanou, solí, nahrubo nastrouhaným sýrem a polovinou petrželky.

5. Pečeme na mírném ohni, dokud vejce odspodu nezpevní. Potom pánev přendáme pod rozpálený gril a dopečeme, trvá to asi 2 minuty.

6. Omeletu necháme chvíli odpočinout, aby zpevnila, a potom ji krájíme na jednotlivé porce a sypeme zbylou čerstvou petrželkou.

Bramborové noky se slaninouBramborové noky se slaninou

Příprava: 45 minut + chladnutí + 5 minut vaření

Pro 4 osoby

* 1 kg moučných brambor, varný typ C
* 125 g hrubé krupice
* 1 vejce + 1 žloutek
* 2 lžíce másla
* sůl
* 250-300 g hrubé mouky
* 250 g anglické slaniny
* 2 lžíce sádla nebo oleje
* 1 velká cibule

1. Brambory ve slupce dobře omyjeme, vložíme do hrnce s vodou, uvaříme doměkka a slijeme. Brambory oloupeme a ještě horké prolisujeme nebo nastrouháme. Pak je promícháme s krupicí a necháme vychladnout. Slaninu a cibuli nakrájíme na jemno. V pekáči nebo větším kastrole rozehřejeme tuk a opečeme na něm nakrájenou slaninu a cibulku.

2. Do zchladlého těsta zamícháme vejce se žloutkem, změklé máslo, sůl a mouku a vypracujeme hladké těsto. Z něj na pomoučeném vále vyválíme na prst silné dlouhé válečky a nakrájíme z nich špalíčky dlouhé asi 1,5-2 cm. Každý kousek těsta položíme na obrácené struhadlo a uděláme do něj palcem důlek tak, aby se vytvořila v kousku těsta prohlubeň podobná mističce.

3. Bramborové nočky ihned vkládáme do vroucí osolené vody a vaříme je asi 3-5 minut, jen co vyplavou na povrch. Ty vyjmeme pomocí cedníku, necháme okapat a vkládáme je do pekáče s rozškvařenou slaninou a osmahnutou cibulkou. Promícháme a podáváme.

Autoři:




Nejčtenější

Neuroložka prof. MUDr. Marcela Lippertová-Grünerová, ph. D. působila celou řadu...
Neuroložka: Mozkové buňky umí spáchat sebevraždu, ale to my nechceme

„Mozkové buňky mohou spáchat sebevraždu. Mají jakýsi,červený knoflík’, který buď stisknou, nebo ne. My se je snažíme přesvědčit, aby ho nemačkaly, protože je...  celý článek

Magazín Vogue je ikonou mezi dámskými magazíny.
Magazín Vogue udává trendy už 125 let. Nyní ho ohrožují sociální sítě

Magazín plný luxusu, který si zamilovaly ženy po celém světě, odstartoval kariéru mnoha topmodelek a návrhářů. A přestože je Vogue stále prestižní titul, ubývá...  celý článek

Herečka Emma Stone na zahajovacím ceremoniálu MFF v Benátkách
Emma Stone: Jsem známá a můj hlas má sílu, nesmím se bát vyjádřit názor

Herečka Emma Stone (28) cítí potřebu nahlas říkat, co si myslí, protože může díky své popularitě ovlivnit víc lidí než běžný člověk. Zatímco ještě nedávno měla...  celý článek

Lake Bellová
Lake Bellová: Děti vychovávám tak, aby si vážily starých lidí

Herečka Lake Bellová (38) denně naráží na to, že si dnešní mládež neváží starších lidí. Své děti tak vede k tomu, aby ke starším lidem měly úctu. A hlavně po...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Příběh Mirky: Syn bude otcem, ale dítě nejspíš není jeho

Tak jsem se dočkala, budu babičkou. Mám skvělou snachu, bezvadného syna a další důvod k radosti je na cestě. Jenže snacha se mi přiznala, že dítě možná nebude...  celý článek

Další z rubriky

Osvěžující salát s rajčaty, okurkou a čerstvou mátou
Rajčata nejsou jen na špagety a na pizzu. Co s červeným nadělením?

Konec prázdnin je ve znamení dozrávajících červených plodů, které v sobě během slunečných dnů akumulovaly všechnu krásu a sladkost léta. Pokud jste propadli...  celý článek

Houbové rizoto
Rostou? Tak honem do lesa! Tyhle recepty užijete nejen na chalupě

Uklidňující procházka lesem mnohdy vyústí ve sběračskou výpravu – zejména, když máte svoje tajná místečka a vezmete si s sebou košík. Co ale s houbovou úrodou?...  celý článek

Křehký koláč s cuketou a mrkví
Cuketa v hlavní roli. Nenápadná Popelka může být v kuchyni královnou

V našich zahrádkách je jako doma, protože je nenáročná na pěstování a šikovná kuchařka ji umí zakomponovat opravdu do každého jídla. Cuketa ovšem není jen...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

První pomoc při vypadávání vlasů: Tabletky i přípravky pro bohatou hřívu
První pomoc při vypadávání vlasů: Tabletky i přípravky pro bohatou hřívu

Zničehonic začínáte ztrácet svou jinak bohatou hřívu? Nepropadejte panice a podívejte se, jak vypadávání vlasů udělit st... celý článek

Rozhovor s Vítězslavem Ivičičem: Nikdo nechce číst, že je buran
Rozhovor s Vítězslavem Ivičičem: Nikdo nechce číst, že je buran

Člověk, který vybočuje nejen svým osobitým stylem, ale také svými kritickými názory.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.