Ona

Středomořská strava je balzám na srdce

Středomořská strava, založená na olivovém oleji a malém množství masa, chrání před chorobami srdce, zaznělo na konferenci kardiologů z American Heart Association. Experti sledovali jídelníček 3000 Řeků a zjistili, že čím víc se lidé drželi zeleniny a nízkotučných potravin, tím méně kardiovaskulárních potíží měli.

Demosthenes Panagiotakos z univerzity v Aténách vyvrátil hypotézu, že k výsledku přispívá i jinak zdravý životní styl obyvatel Středomoří, včetně pohybu či menší ochoty nechat se stresovat.

Středomořská strava a zdravé srdce spolu souvisí, a to bez rozdílu věku, aktivity, pohlaví, vzdělání či množství tukové tkáně osob, tvrdí studie. "Účinek stravy je nezávislý na ostatních faktorech," řekl Panagiotakos. Úspěch prý není v jednotlivých potravinách, ale v celkovém působení všech receptů, které používá středomořská kuchyně.

Bostonský příspěvek zas vychvaloval blahodárný vliv ryb na kondici srdce. Dvě porce ryb týdně prý mohou zabránit zhoršování stavu pacientů se srdečním onemocněním. Nejlepší vůbec jsou prý ryby s tmavším masem, jako losos či makrela.

Vědci z Oregonské univerzity tvrdí, že konzumace rybího tuku chrání před úmrtím z náhlého srdečního selhání, zřejmě proto, že snižuje nepravidelný chod srdce, známý jako arytmie.