Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Čtenářský recept: Šťovíkový boršč

  16:27aktualizováno  16:27

Šťovíkový boršč | foto: Profimedia.cz

Doba přípravy: 1,5 hodiny
Množství: 6 porcí

  • celý mladý kohoutek nebo slepička případně kuře
  • 300 g jemně nasekaných šťovíkových listů
  • 250 g brambor
  • 3 cibule
  • lžíce sádla
  • 1-2 lžíce hl. mouky
  • 2 vejce
  • sůl
  • 2 lžíce sekaného kopru
  • 250 g kysané smetany

1. Kohoutka, sůl a celou oloupanou cibuli dáme vcelku vařit v dostatku vody (cca 1 litr) tak, aby vše bylo ponořené do vody. Maso vaříme do změknutí (jde od kosti).
Uvařeného kohoutka vykostíme a jemně nakrájíme, uvařenou cibuli rozmačkáme, vývar přecedíme. Do vývaru vrátíme maso, cibuli a necháme na mírném ohni provařit.
2. Než se uvaří kohout, uvaříme oloupané nakrájené brambory v osolené vodě. K bramborám dáme vařit celou oloupanou cibuli. Vše uvaříme doměkka.Vařenou cibuli rozmačkáme ve vodě, ve které se vařily brambory, vodu ale nesléváme.
3. Do třetího hrnce nebo pánve dáme rozpustit lžíci vepřového sádla a na něm pomalu zesklovatíme jemně nakrájenou cibuli. Na ni nasypeme nasekaný štovík a pomalu restujeme, než štovík změní barvu (zbledne), pak ho poprášíme hladkou moukou a zamícháme do hladka.
4. Do prvního hrnce, kde se pomalu ve vývaru vaří nakrájené maso, přidáme vařené brambory s rozmačkanou cibuli a zalijete vývarem z brambor a cibule. Provaříme. Nakonec přidáme orestovaný štovík. stále mícháme a zavaříme. Polévku zahustíme 2 rozkvedlanými vejci, dle chuti přisolíme a vmícháme 2 lžíce nasekaného kopru.
Hrnec odstavíte z ohně a vmícháte kysanou smetanou. Polévku servírujeme v hlubokém talíři a nakonec na talíři zjemníme lžící kysané smetany.

TIP: Pozor, když šťovík převaříte, zhnědne. Polévka chutná stále, jen není zelenkavá.

Poznámka: Šťovíkový boršč je vynikající úžasně nakyslá polévka lahodné vyvážené chuti. Polévku mě naučila babička Marie Suková která pocházela z Žitomiru a do Čech přišla s dědou Ferdinandem po druhé světové válce. V naší rodině se vždy vařil a vaří stále. Šťovík najdete na loukách, ale u nás (u rodičů) se pěstuje na záhonku. Původně to bylo jídlo, které se jedlo na podzim v čase, kdy dorostla jarní kuřátka a zabíjeli se mladí kohoutci.
Šťovík se sklízí 2 - 3 za rok, první na jaře, na konci léta a nakonec před mrazíkem. Sklizený orestovaný šťovík dnes mrazíme. Babička ho, ale dříve zalívala sádlem a ukládala do kameninových hrnců.

Autor:




Nejčtenější

Lake Bellová
Lake Bellová: Děti vychovávám tak, aby si vážily starých lidí

Herečka Lake Bellová (38) denně naráží na to, že si dnešní mládež neváží starších lidí. Své děti tak vede k tomu, aby ke starším lidem měly úctu. A hlavně po...  celý článek

Jít se koupat znamenalo vyjít ze vrat a k vodě urazit kus cesty. Se...
OBRAZEM: Koupání před 50 lety: s nubianem, kostkovanou dekou a matračkou

Jít se koupat znamenalo ještě před půl stoletím vyjít ze vrat a k vodě urazit kus cesty. Se srolovanou kostkovanou dekou v podpaží a taškou přes rameno. V ní...  celý článek

Magazín Vogue je ikonou mezi dámskými magazíny.
Magazín Vogue udává trendy už 125 let. Nyní ho ohrožují sociální sítě

Magazín plný luxusu, který si zamilovaly ženy po celém světě, odstartoval kariéru mnoha topmodelek a návrhářů. A přestože je Vogue stále prestižní titul, ubývá...  celý článek

Zlatým hřebem 50. ročníku brněnského veletrhu módy Styl a Kabo se stala nedělní...
Vivien Westwood dorazila do Brna. Značka představila nejnovější kolekci

Zlatým hřebem 50. ročníku brněnského veletrhu módy Styl a Kabo se stala nedělní přehlídka Vivien Westwoodové. Bylo to vůbec poprvé, co britská návrhářka...  celý článek

Houbové rizoto
Rostou? Tak honem do lesa! Tyhle recepty užijete nejen na chalupě

Uklidňující procházka lesem mnohdy vyústí ve sběračskou výpravu – zejména, když máte svoje tajná místečka a vezmete si s sebou košík. Co ale s houbovou úrodou?...  celý článek

Další z rubriky

Broskvová marmeláda
Zavařte chuť léta do skleniček, v zimě jako když ho najdete

Prázdniny vstupují do poslední čtvrtiny a to také znamená, že se ovocné stromy i rajčatové keříky prohýbají pod bohatou úrodou. Většinou nemáme šanci všechno...  celý článek

Borůvkový koláč s drobenkou
Prázdniny jako u babičky: meruňkové knedlíky, borůvkový koláč a spol.

Léto je nejen čas exotických chutí, ale také vzpomínání. Pamatujete, jak jste si o prázdninách u babičky užívali sladkých dobrot? Mezi naše favority patří...  celý článek

Papriky plněné nádivkou z balkánského sýra
Zelenina jako obal: papriky plněné sýrem, nadívaný lilek i rajčata

Počasí teď zrovna není na svíčkovou nebo na vepřo knedlo zelo, k chuti přijdou spíše lehčí zeleninová jídla. V kombinaci se sýrem či masem vás paprika, lilek...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Na unavenou pleť i zvýraznění tváře. Rozjasňovač umí zázraky
Na unavenou pleť i zvýraznění tváře. Rozjasňovač umí zázraky

Pořídit je můžete v pudru, tubě i v peru a pokud víte, jak je správně nanášet, dokáží vaši tvář opravdu zkrásnět. Přesto... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.