Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Štědrovečerní menu po vašem

  4:00aktualizováno  4:00
- Štědrovečerní menu se v každé domácnosti připravuje jinak, a to vzhledem k tradicím jednotlivých krajů. Inspirujte se našimi předkrmy, polévkami, hlavním chodem a moučníkem.

Vánoční menu | foto: Jakub Salvet

Rybí nákyp

1 kg masa sladkovodní ryby (kapr, štika, sumec)
1/8 másla
6 vajec
2 žemle
cibule
1 dl mléka nebo smetany
1/2 lžičky pepře
petrželka
sůl
tuk na vymaštění pekáčku
tatarská omáčka
lžička hořčice

Žemle nakrájíme na kostky, přelijeme mlékem nebo smetanou a necháme vsáknout. Cibuli jemně nakrájíme a na lžíci másla osmažíme, přidáme vejce s cibulí, 3 syrové žloutky, žemle nasáklé mlékem, zbytek rozehřátého másla, půl lžičky sušené nebo lžičku čerstvé nasekané petrželky, dobře promícháme a nakonec lehce vmícháme sníh z 6 bílků. Pokud je směs příliš řídká, můžeme přidat trochu strouhané housky.

Směs vložíme do dobře vymaštěného pekáčku a vaříme v páře nebo ve vodní lázni v troubě 90 minut. Občas je nutno zkontrolovat zda se voda nevyvařila a případně ji doplnit. Hotový rybí nákyp vyklopíme z pekáčku na mísu a podáváme teplý nebo studený s tatarskou omáčkou, kterou můžeme přichutit lžičkou hořčice. Doplníme hlávkovým salátem nebo salátem z čínského zelí.

Salát ze pstruha

1 malý pstruh (si 1/2 kg)
4 lžíce oleje
sklenka bílého vína
1 cibulka
1 jablko
5 lžic sterilovaného hrášku
100 g majolky
4 lžíce šlehačky
citrónová šťáva
1 citrón
1 hlávkový salát
1 natvrdo vařené vejce

Cibuli nadrobno nakrájíme a osmahneme na oleji. Přidáme očištěného a osoleného pstruha, opečeme jej, zalijeme vínem a podusíme doměkka. Měkké maso vykostíme, nakrájíme a necháme vychladnout. Opraný a osušený hlávkový salát nakrájíme na nudličky (několik listů si necháme vcelku), jablko nakrájíme na kostičky, pokapeme citrónovou šťávou, přidáme okapaný sterilovaný hrášek, majolku, šlehačku a vypečenou šťávu ze pstruha.

Nakonec přidáme nakrájené nebo vidličkou rozdělené maso ze pstruha a dobře promícháme. Podle chuti přisolíme. Salát podáváme vychlazený, ozdobený lístky hlávkového salátu nebo přímo na listech salátu, ozdobený nadrobno nasekaným vejcem a kolečkem citrónu.

Jihočeský vánoční kuba

5 lžic sušených hub
300 g krupek
3 lžíce škvařeného drůbežího nebo vepřového sádla
1 velká cibule
1 lžička drceného kmínu
5 stroužků česneku
1/2 lžičky majoránky
špetka pepře
sůl

Přebrané krupky propláchneme a ve větším množství vody uvaříme doměkka. Přebytečnou vodu slijeme a krupky omastíme na lžíci sádla nadrobno nakrájenou cibuli a hrubě nasekaný česnek. Přidáme předem namočené houby, podlijeme vodou z hub, osolíme, vmícháme koření a dusíme doměkka. Podušené houby smícháme s měkkými krupkami, podle chuti ještě přisolíme, vložíme do vymaštěného pekáče, pokapeme zbytkem sádla a zapečeme asi 30 minut v horké troubě.

Staročeská rybí polévka s hrachem

200 g vařeného hrachu
400 g okrajových porcí a kostí z ryby
1 mlíčí a 1 jikry
100 g kořenové zeleniny
půl lžičky pepře
sůl
muškátový květ
2 žemle
1 lžíce másla na osmažení

Z okrajových porcí, kostí a příp. i hlavy, zeleniny a soli uvaříme rybí vývar. Mlíčí a jikry opereme pod tekoucí vodou,m nakrájíme a vložíme do procezeného vývaru. Přidáme vařený a rozmačkaný hrách, maso z vývaru, které jsme dobře obrali z kostí, pepř, sůl, muškát a povaříme. Přidáme i zeleninu z vývaru, kterou jsme nadrobno pokrájeli. Dochutíme a podáváme s osmaženou houstičkou.

Vánoční houbová polévka

10 g sušených hříbků
40 g másla
80 g zeleniny
20 g cibule
50 g mouky
3 zrnka pepře
asi 1,5 dl mléka
sůl

Suché hříbky opereme ve studené vodě, zalijeme mlékem, necháme nabobtnat a pak je uvaříme doměkka. Uvařené hříbky nasekáme, podusíme na másle s drobně nakrájenou cibulí a přidáme do osoleného zeleninového vývaru. Polévku zahustíme zlatavou jíškou, dobře povaříme a okořeníme tlučeným pepřem.

Sváteční couračka

400 g kysaného zelí s lákem
200 g uzené klobásy
1 lžíce sádla
1 menší cibule
1 lžíce mouky
sůl
sladká paprika
kmín
cukr
3 dl kysané smetany

Jemně nakrájenou cibuli zlehka osmahneme na sádle, přidáme papriku, kmín, překrájené zelí, cukr, dolijeme vodou a zvolna vaříme. Když je zelí částečně měkké, přilijeme smetanu rozmíchanou s moukou a vložíme na plátky nakrájenou klobásu. Povaříme a podáváme s tmavým chlebem.

Kapr načerno po staročesku

1 kapr
kořenová zelenina
1 malá cibule
12 zrnek pepře
3 hřebíčky
4 zrnka nového koření
1 velký bobkový list
2 lžíce másla
krev z kapra
2,5 dl octové vody
5 dl sladkého černého piva
hrst sušených švestek
hrst ořechů
2-3 lžíce medu nebo karamelu
hrst strouhaného perníku
hrst strouhaného černého chleba
2 lžíce bezinkové, malinové nebo jiné pikantní zavařeniny
1/2 hrsti rozinek a mandlí

Všechnu zeleninu nakrájíme a osmahneme ji s kořením dozlatova. Kapra vypláchneme octovou vodou, kterou spolu s krví přilijeme k zelenině. Doplníme černým pivem, sušenými švestkami a ořechy a vše důkladně povaříme. V tomto vývaru opatrně uvaříme rozděleného a osoleného kapra.

Měkkého kapra vyjmeme na mísu, vývar přecedíme a vroucí zahustíme perníkem, chlebem a zavařeninou pikantní chuti a tmavé barvy. Podle potřeby přibarvíme karamelem, přisolíme a vaříme, až je omáčka hladká a ne příliš hustá. Nakonec přidáme rozinky a spařené krájené mandle. Horkou omáčku nalijeme na rybu a podáváme s knedlíky.

Smažená ryba ve vinném těstíčku

1 kg kapra nebo jiné ryby
2 dl bílého vína
1 lžíce oleje
2 vejce
100 g hladké mouky
tuk na smažení
1 citrón
sůl
petrželka

Rybu nakrájíme na porce, omyjeme a osušíme papírovým ubrouskem. Víno, olej, vejce, sůl a mouku rozšleháme na hladké těstíčko husté jako na kapání. Porce ryb namáčíme v těstíčku, klademe do rozehřátého tuku a smažíme dozlatova. Na každou porci dáme plátek citrónu a snítku petrželky. Podáváme s bramborovým salátem.

Štika v cibulovém másle

Menší štika (asi 2,5 kg)
1 l vody
2 cibule
1 velká mrkev
špetka tymiánu
1 bobkový list
1 dl vína
1 lžíce octa
sůl

Cibulové máslo:
1 dl bílého vína
1 velká cibule
1/8 másla

Štiku očistíme, vykucháme vyjmeme žábry, ale hlavu neoddělujeme. Vložíme ji do nádoby na vaření ryb, zalijeme vodou s vínem, octem, pokrájenou zeleninou a kořením a vaříme 25 minut. Mezitím nakrájíme velmi jemně cibuli, podlijeme ji vínem a na pánvi vaříme až se víno odpaří. Sejmeme z ohně a postupně vidličkou vmícháme máslo. Máslo se nesmí zcela rozpustit, ale musí si zachovat smetanovou hustotu. Vařenou štiku vyjmeme z vývaru, dáme ji na mísu, přelijeme cibulovým máslem a obložíme horkými vařenými bramborami.

Autoři:




Nejčtenější

Sport na čerstvém vzduchu a s přáteli je nejlepší způsob, jak si užít léto.
Léto v pohybu: Sportovní outfity a doplňky, kterým neodoláte

Krásné letní počasí přímo vybízí k venkovním sportovním aktivitám. Návštěvu fitness center proto odložte, až se ochladí, a prázdniny využijte ke sportům, které...  celý článek

Billie Piperová
Piperová: Ve třiceti po mně nemůžete chtít, abych vypadala na dvacet

Britské herečky Billie Piperová (34) se dotklo, že se do ní opřeli někteří novináři kvůli vráskám. Po třicítce očekávala, že se podobným článkům vyhne. Jak...  celý článek

Ilustrační fotografie
Letní lásky? Pozor na pohlavně přenosné nemoci, které způsobují neplodnost

Ze vzrušující známosti na jednu noc se může stejně tak vyklubat i závažný zdravotní problém v podobě pohlavní nemoci s potenciální hrozbou neplodnosti. Než se...  celý článek

Houbové rizoto
Rostou? Tak honem do lesa! Tyhle recepty užijete nejen na chalupě

Uklidňující procházka lesem mnohdy vyústí ve sběračskou výpravu – zejména, když máte svoje tajná místečka a vezmete si s sebou košík. Co ale s houbovou úrodou?...  celý článek

Jít se koupat znamenalo vyjít ze vrat a k vodě urazit kus cesty. Se...
OBRAZEM: Koupání před 50 lety: s nubianem, kostkovanou dekou a matračkou

Jít se koupat znamenalo ještě před půl stoletím vyjít ze vrat a k vodě urazit kus cesty. Se srolovanou kostkovanou dekou v podpaží a taškou přes rameno. V ní...  celý článek

Další z rubriky

Sangria s ovocem a mátou
Tekutá letní romantika. Sangria s ovocem, ledový čaj i vanilkové latté

Teprve se těšíte na letošní zaslouženou dovolenou? Nebo už ji máte za sebou a při prohlížení fotek sníte o tom, jak by bylo krásné zase se přenést do...  celý článek

Borůvkový koláč s drobenkou
Prázdniny jako u babičky: meruňkové knedlíky, borůvkový koláč a spol.

Léto je nejen čas exotických chutí, ale také vzpomínání. Pamatujete, jak jste si o prázdninách u babičky užívali sladkých dobrot? Mezi naše favority patří...  celý článek

Křehký koláč s cuketou a mrkví
Cuketa v hlavní roli. Nenápadná Popelka může být v kuchyni královnou

V našich zahrádkách je jako doma, protože je nenáročná na pěstování a šikovná kuchařka ji umí zakomponovat opravdu do každého jídla. Cuketa ovšem není jen...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Nejen sluncem políbená. Bronzer zeštíhlí a vymodeluje obličej
Nejen sluncem políbená. Bronzer zeštíhlí a vymodeluje obličej

Bronzer není jen pro ty, kterým se sluneční paprsky úspěšně vyhýbají. Kromě expresního opálení vám tohle jedinečné líčidlo pomůže zeštíhlit a vymodelovat tvář. ... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.