Rybí polévka
Množství: pro 4 osoby
- 3 rybí hlavy
- 1 větší mrkev
- 1 celer
- 1 kořen petržele
- 1 cibule
- sůl
- pepř
- jikry a mlíčí
- 3 housky
1. Hlavy, kousky ryby a zeleninu dáme vařit do 1,5 l studené vody. Přivedeme k varu a vaříme na mírném ohni 45 minut.
2. Vývar přecedíme, maso z ryby, jikry a mlíčí i vařenou zeleninu naškrábeme nožem a vložíme zpátky do vývaru.
3. Polévku zahustíme světlou máslovou jíškou a necháme ještě lehce provařit.
4. Na másle dozlatova osmažíme na kostičky nakrájenou housku, kterou vložíme na ubrousek, abychom ji zbavili tuku. Takto připravenou houskou sypeme polévku a můžeme dozdobit snítkou petrželové natě.
Šneci s bylinkovým máslem
Množství: pro 4 osoby
- 24 ks šneků
- 50 g sýra gouda
- máslo
- sůl
- pepř
- provensálské koření
1. Šneky vhodíme do neosolené vroucí vody a uvaříme doměkka.
2. Poté vyjmeme pinzetou z ulity, očistíme a nameleme na jemno. Přidáme měkké máslo, sůl, pepř a špetku provensálského koření.
3. Ulitu zbavíme nečistot, můžeme ji i vyvařit, a plníme připravenou směsí ze šneků a koření.
4. Šneky zapékáme v troubě při cca 160 C° 8-10 minut.
5. Jako přílohu doporučujeme česnekovou bagetku.
Tip: Dnes je možné koupit již připravené mražené šneky, které pouze zapékáme v troubě a můžeme podávat.
Vánoční kuba
Množství: pro 4 osoby
- 400 g krup
- 100 g vepřového sádla
- 1 velká cibule
- 100 g sušených hub
- kmín
- majoránka
- pepř
- 1 palička česneku
1. Kroupy propláchneme vodou a vaříme v osolené vodě s kmínem.
2. Mezitím si namočíme sušené houby do vody a necháme nabobtnat. Nakrájíme cibuli na drobno, česnek rozmačkáme.
3. V hrnci osmahneme na sádle cibulku a houby. Vše smícháme s kroupami a dochutíme kořením podle chuti. Poté připravenou směs vložíme do pekáče vymazaného sádlem a pečeme cca 15 minut.
4. Podáváme bez přílohy pouze s kyselou okurkou.
Smažený kapr s tradičním bramborovým salátem
Množství: pro 4 osoby
- 800 g kapra
- 4 vejce
- strouhanka
- hladká mouka
- sůl
Na salát:
- 500 g brambor
- 250 g sterilované kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
- 60 g sterilovaného hrášku
- 60 g cibule
- 4 menší kyselé okurky
- 2 vejce natvrdo
- majonéza
- cukr
- pepř
- sůl
- ocet (ocet a cukr můžeme nahradit lákem z kyselých okurek)
- plnotučná hořčice
1. Salát si připravíme nejlépe den dopředu. Nejprve uvaříme brambory ve slupce a necháme vychladit.
2. Do mísy vložíme okapanou sterilovanou zeleninu, hrášek, na jemno nakrájenou cibulku, kyselé okurky a na kostičky nakrájené vařené vejce. Vychladlé brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky a přidáme do mísy.
3. Z majonézy, hořčice, soli, pepře a nálevu z okurek si připravíme zálivku, kterou za stálého míchání přidáváme do salátu, aby jeho konzistence byla přiměřeně hustá.
4. Kapra řádně opláchneme, zbavíme nečistot, vykostíme a vytvoříme filety. Lehce nasolíme a dáme přes noc naložit do mléka.
5. Takto připravené filety obalíme v trojobalu (mouka, vejce, strouhanka) a smažíme na rozpáleném oleji dozlatova.
6. Na talíři tvoříme polévkovou naběračkou bochánky z bramborového salátu, zdobíme snítkou petrželové natě a podáváme se smaženým kaprem.
Jablkový závin s mandlemi
Množství: pro 4 osoby
- 1,5-2 kg jablek
- 200 g listového těsta
- 50 g mandlí
- žloutek
- máslo
- sáček vanilkového cukru
- sáček skořicového cukru
- hladká mouka
- strouhanka
1. Hotové listové těsto necháme rozmrazit. Jablka omyjeme, oloupeme a nakrájíme na kostičky nebo nastrouháme podle chuti a zvyku.
2. Plát povoleného listového těsta rozválíme na vále, který jsme si předtím jemně posypali moukou. Těsto pomažeme rozehřátým máslem, posypeme strouhankou a poklademe jablky, ze kterých jsme jemným tlakem rukou vymačkali šťávu. Posypeme vanilkovým a skořicovým cukrem a přidáme nahrubo nasekané mandle.
3. Těsto zabalíme a přemístíme na plech. Závin potřeme rozšlehaným žloutkem a propícháme, aby nám při pečení nepraskl.
4. Pečeme v troubě na 160-180 °C po dobu 30-40 minut.
5. Nakrájený závin podáváme posypaný moučkovým cukrem a nasekanými mandlemi.