Tradiční české vánoční menu, jak ho servírovaly naše babičky

Klasické štědrovečerní menu už se dnes tolik nenosí. Kapra mnoho z nás nahrazuje řízkem, rybí polévku hrachovkou a místo štrúdlu si dáváme tiramisu. Pojďme se teď zase vrátit v čase za tradičními recepty s šéfkuchařem pražské restaurace U Schnellů Janem Bartákem. A chybět nebudou ani šneci.
Smažený kapr s tradičním bramborovým salátem

Smažený kapr s tradičním bramborovým salátem | foto: www.uschnellu.cz

Rybí polévka

Štědrovečerní rybí polévka

Množství: pro 4 osoby

  • 3 rybí hlavy
  • 1 větší mrkev
  • 1 celer
  • 1 kořen petržele
  • 1 cibule
  • sůl
  • pepř
  • jikry a mlíčí
  • 3 housky

1. Hlavy, kousky ryby a zeleninu dáme vařit do 1,5 l studené vody. Přivedeme k varu a vaříme na mírném ohni 45 minut.

2. Vývar přecedíme, maso z ryby, jikry a mlíčí i vařenou zeleninu naškrábeme nožem a vložíme zpátky do vývaru.

3. Polévku zahustíme světlou máslovou jíškou a necháme ještě lehce provařit.

4. Na másle dozlatova osmažíme na kostičky nakrájenou housku, kterou vložíme na ubrousek, abychom ji zbavili tuku. Takto připravenou houskou sypeme polévku a můžeme dozdobit snítkou petrželové natě.

Šneci s bylinkovým máslem

Množství: pro 4 osoby

Šneci s bylinkovým pásmem
  • 24 ks šneků
  • 50 g sýra gouda
  • máslo
  • sůl
  • pepř
  • provensálské koření

1. Šneky vhodíme do neosolené vroucí vody a uvaříme doměkka.

2. Poté vyjmeme pinzetou z ulity, očistíme a nameleme na jemno. Přidáme měkké máslo, sůl, pepř a špetku provensálského koření.

3. Ulitu zbavíme nečistot, můžeme ji i vyvařit, a plníme připravenou směsí ze šneků a koření.

4. Šneky zapékáme v troubě při cca 160 C° 8-10 minut.

5. Jako přílohu doporučujeme česnekovou bagetku.

Tip: Dnes je možné koupit již připravené mražené šneky, které pouze zapékáme v troubě a můžeme podávat.

Vánoční kuba

Staročeský kuba

Množství: pro 4 osoby

  • 400 g krup
  • 100 g vepřového sádla
  • 1 velká cibule
  • 100 g sušených hub
  • kmín
  • majoránka
  • pepř
  • 1 palička česneku

1. Kroupy propláchneme vodou a vaříme v osolené vodě s kmínem.

2. Mezitím si namočíme sušené houby do vody a necháme nabobtnat. Nakrájíme cibuli na drobno, česnek rozmačkáme.

3. V hrnci osmahneme na sádle cibulku a houby. Vše smícháme s kroupami a dochutíme kořením podle chuti. Poté připravenou směs vložíme do pekáče vymazaného sádlem a pečeme cca 15 minut.

4. Podáváme bez přílohy pouze s kyselou okurkou.

Smažený kapr s tradičním bramborovým salátem

Smažený kapr s tradičním bramborovým salátem

Množství: pro 4 osoby

  • 800 g kapra
  • 4 vejce
  • strouhanka
  • hladká mouka
  • sůl

Na salát:

  • 500 g brambor
  • 250 g sterilované kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
  • 60 g sterilovaného hrášku
  • 60 g cibule
  • 4 menší kyselé okurky
  • 2 vejce natvrdo
  • majonéza
  • cukr
  • pepř
  • sůl
  • ocet (ocet a cukr můžeme nahradit lákem z kyselých okurek)
  • plnotučná hořčice

1. Salát si připravíme nejlépe den dopředu. Nejprve uvaříme brambory ve slupce a necháme vychladit.

2. Do mísy vložíme okapanou sterilovanou zeleninu, hrášek, na jemno nakrájenou cibulku, kyselé okurky a na kostičky nakrájené vařené vejce. Vychladlé brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky a přidáme do mísy.

3. Z majonézy, hořčice, soli, pepře a nálevu z okurek si připravíme zálivku, kterou za stálého míchání přidáváme do salátu, aby jeho konzistence byla přiměřeně hustá.

4. Kapra řádně opláchneme, zbavíme nečistot, vykostíme a vytvoříme filety. Lehce nasolíme a dáme přes noc naložit do mléka.

5. Takto připravené filety obalíme v trojobalu (mouka, vejce, strouhanka) a smažíme na rozpáleném oleji dozlatova.

6. Na talíři tvoříme polévkovou naběračkou bochánky z bramborového salátu, zdobíme snítkou petrželové natě a podáváme se smaženým kaprem.

Jablkový závin s mandlemi

Množství: pro 4 osoby

Jablkový závin s mandlemi
  • 1,5-2 kg jablek
  • 200 g listového těsta
  • 50 g mandlí
  • žloutek
  • máslo
  • sáček vanilkového cukru
  • sáček skořicového cukru
  • hladká mouka
  • strouhanka

1. Hotové listové těsto necháme rozmrazit. Jablka omyjeme, oloupeme a nakrájíme na kostičky nebo nastrouháme podle chuti a zvyku.

2. Plát povoleného listového těsta rozválíme na vále, který jsme si předtím jemně posypali moukou. Těsto pomažeme rozehřátým máslem, posypeme strouhankou a poklademe jablky, ze kterých jsme jemným tlakem rukou vymačkali šťávu. Posypeme vanilkovým a skořicovým cukrem a přidáme nahrubo nasekané mandle.

3. Těsto zabalíme a přemístíme na plech. Závin potřeme rozšlehaným žloutkem a propícháme, aby nám při pečení nepraskl.

4. Pečeme v troubě na 160-180 °C po dobu 30-40 minut.

5. Nakrájený závin podáváme posypaný moučkovým cukrem a nasekanými mandlemi.

Autor:
  • Nejčtenější

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Střední

40 min

Skvělý jarní recept se šparglem.

Špagety se špenátem a omáčkou

Špagety se špenátem a omáčkou

Střední

30 min

Máte chuť na italskou kuchyni? Uvařte si špagety s omáčkou podle našeho receptu.

Jarní poke bowl s lososem

Jarní poke bowl s lososem

Lehké

40 min

Havajská specialita v podobě misky naplněné rýží a dalšími surovinami jako jsou ryby a čerstvá nebo...

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Lehké

30 min

Připravte si snadnou a zdravou večeři, která pochází z nedaleké Itálie.

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...