NA 2 PORCE
Příprava: 10 minut + 6-10 minut smažení
* 2 lžíce olivového oleje
* 300–350 g steaků ze svíčkové nebo dobře odleželé roštěné, každý o síle cca 2 cm
Na omáčku:
* 250 g zralých rajčat, nejlépe na větvičce, nebo 400 g loupaných nakládaných rajčat
* 2–3 velké stroužky česneku
* 2 lžíce extra panenského olivového oleje
* špetku sušeného oregana nebo majoránky
* 6 velkých bazalkových lístků
* sůl a pepř
1. Připravte si omáčku. Pokud máte čerstvá rajčata, nahrubo je pokrájejte. Dejte je na pánev spolu s česnekem a oreganem nebo majoránkou a ochuťte solí a pepřem. Pomalu vařte asi deset minut; jednou či dvakrát zamíchejte. Sejměte z ohně, přidejte bazalkové lístky a promíchejte.
2. Rozpalte pánev s těžkým dnem. Obě strany steaku potřete olivovým olejem, osolte a opepřete. Položte maso na střed pánve a zmírněte plamen na střední. Opékejte tři minuty po každé straně – tak získáte skvělý krvavý steak. Středně propečený bude za celkem sedm až osm minut a propečený asi za osm až deset minut.
3. Položte steaky na ohřáté talíře a nechte je tak pět minut stát. Potom maso rozkrojte napůl a podávejte spolu s vypečenou šťávou a lahodnou italskou omáčkou.
OCHUTNEJTE TAKÉ Steak na červeném víně |