Ribeye steak, cheesburger, líčka i štrúdl. Jídelní hvězdy u vás doma

  1:00
Možná i vy máte oblíbenou restauraci, kam míříte kvůli jedinému božskému jídlu. Redaktorky Ona DNES třeba chodí na líčka k Pohlreichovi, na steak jezdí na Angus farmu nebo na štrúdl do Vídně. Skvělý gastronomický zážitek můžete ovšem zažít i doma. Zkuste některou z následujících "hitovek".

Ribeye steak | foto: Isifa

Ribeye steak

Doba přípravy: 10 minut + 10-14 minut
Množství: pro 4 osoby

  • 4 ribeye steaky
  • 125 g másla
  • 1 velký stroužek česneku
  • 4 lžíce citronové nebo limetkové šťávy
  • sůl
  • pepř
  • 1 lžíce nasekaných čerstvých bylinek - petržel, pažitka, tymián

1. V malém kastrůlku rozehřejeme máslo. Česnek oloupeme a pokrájíme. Tyčovým mixérem rozšleháme citronovou šťávu, česnek, sůl a pepř, přidáme rozehřáté máslo a prošleháme, dokud se nespojí s citronovou šťávou a česnekem. Promícháme s bylinkami.

2. Steaky ochutíme solí, pepřem, potřeme olejem a opečeme je na rozehřáté pánvi zprudka 5-7 minut po každé straně.

3. Hotové steaky necháme 5 minut dojít a pak je teprve naporcujeme na plátky. Podáváme s citronovým máslem.

Tip redakce Ona DNES: Skvělý steak i hovězí žebra najdete na Angus farmě v Soběsukách kousek od Plzně.

Cheeseburger

Cheeseburger

Doba přípravy: 20 minut + 8 minut vaření
Množství: pro 4 osoby

  • 600-800 g nahrubo umletého zadního hovězího masa
  • sůl
  • pepř
  • 2 lžičky worchesterské omáčky
  • olej
  • 4 hamburgerové housky
  • 2 nakládané okurky
  • 4 plátky anglické slaniny
  • 1 menší červená cibule
  • 4 salátové listy
  • 2 lžíce dijonské hořčice
  • 2 lžíce majonézy
  • 4 plátky sýra - čedar, ementál
  • barbecue omáčka nebo kečup

1. Troubu předehřejeme na 200 °C. Mleté maso promícháme v míse se solí, pepřem a worchesterem, vytvarujeme z něj 4 hamburgery, které potřeme olejem a odložíme do chladu.

2. Housky podélně přeřízneme, okurky nakrájíme na plátky. Plátky slaniny překrojíme na poloviny. Cibuli oloupeme a nakrájíme ji na tenké plátky, listy salátu opereme a osušíme. Dijonskou hořčici promícháme s majonézou.

3. Na rozehřáté grilovací pánvi opečeme plátky slaniny dokřupava, odložíme na talíř, pánev ubrouskem vytřeme a opečeme na ní burgery 4 minuty po každé straně. Na poslední minutu na burgery položíme plátky sýra a necháme je rozehřát.

4. V troubě na plechu mezitím opečeme hamburgerové housky, spodní části housek potřeme směsí hořčice a majonézy, poklademe je listy salátu, hamburgery se sýrem, okurkou, cibulí, pokapeme omáčkou a přiklopíme vršky housek.

Tip redakce Ona DNES: Pokud milujete hamburgery, ochutnejte ty, které připravují v bistru Dish na pražských Vinohradech. Nabízejí tu mimo jiné cheesburger s grilovaným bůčkem s čedarem, pažitkovo-křenovou omáčkou a červeným zelím.

Hovězí líčka s bramborovou kaší

Hovězí líčka

Doba přípravy: 30 minut + 180 minut vaření
Množství: pro 4 osoby

  • 2 střední cibule
  • 2-3 stroužky česneku
  • 2 velké mrkve
  • 1 malá petržel
  • kousek celeru
  • 4 hovězí líčka
  • sůl
  • pepř
  • 2 lžíce sádla
  • 1 bobkový list
  • 2 snítky tymiánu
  • 1 snítka rozmarýnu
  • 4 kuličky nového koření
  • 4 kuličky černého pepře
  • 2 lžíce rajského protlaku
  • 7 dcl červeného vína
  • asi 1 l hovězího vývaru
  • 100 g másla
  • 600 g brambor
  • 1,5 dcl mléka

1. Cibuli oloupeme a pokrájíme na kostičky, česnek oloupeme a nakrájíme na plátky, kořenovou zeleninu očistíme, jednu mrkev pokrájíme na silnější hranolky, zbylou zeleninu nadrobno pokrájíme. Líčka očistíme, ochutíme solí a pepřem.

2. V kastrole rozehřejeme lžíci sádla, opečeme na něm líčka, vyjmeme je a odložíme je stranou. Do kastrolu přidáme zbylé sádlo a orestujeme na něm kořenovou zeleninu, přisypeme cibuli a společně restujeme, dokud mrkev trochu nezměkne.

3. Do kastrolu vložíme koření, rajský protlak, orestujeme, podlijeme vínem, necháme ho odpařit, přidáme líčka a podlijeme vývarem. Podusíme doměkka.

4. Hranolky mrkve orestujeme na troše másla, podlijeme trochou vývaru a podusíme doměkka.

5. Brambory povaříme v osolené vodě ve slupce. Měkké brambory slijeme a ještě teplé oloupeme, rozšťoucháme nebo prolisujeme a promícháme s máslem. K bramborám přiléváme teplé mléko a vyšleháme je na hladkou kaši. Dochutíme solí.

6. Podušená líčka vyjmeme z hrnce, omáčku necháme částečně zredukovat, pak do hrnce vrátíme maso, prohřejeme a podáváme ozdobené podušenou mrkví a bramborovou kaší.

Tip redakce Ona DNES: Na nejlepší líčka si zajděte do pražského Café Imperial, kde šéfuje Zdeněk Pohlreich. Ne kvůli slavnému jménu, ale kvůli měkkému masu a božské bramborové kaši.

Tažený vídeňský štrúdl

Tažený štrúdl

Doba přípravy: 1 hodina + 40-45 minut
Množství: na 2 štrúdly

  • 300 g hladké mouky + na podsypání
  • špetka soli
  • 1 velké vejce
  • 1 dcl teplé vody
  • 2 lžíce oleje
  • 1/2 lžičky octa
  • 1 kg jablek
  • hrst rozinek
  • 2 skořicové cukry
  • 200 g másla
  • strouhanka nebo nastrouhané vlašské ořechy

1. Do mísy prosejeme mouku a promícháme ji se špetkou soli. V misce rozmícháme vejce, vodu, olej a ocet a vlijeme do důlku v míse. Zpracujeme na lehce lepivé měkké těsto.

2. Těsto vyndáme na vál a hněteme, dokud nevznikne nelepivé, lesklé těsto. Vytvarujeme do bochánku a necháme odpočinout pod nahřátým hrncem.

3. Z jablek vykrájíme jádřince, oloupeme a nakrájíme na plátky. Promícháme se skořicovým cukrem a rozinkami.

4. Bochánek těsta rozdělíme na poloviny, každou vyválíme na tenký obdélník, který opatrně přeneseme na čistý ubrus nebo utěrku a hřbety rukou pomalu vytahujeme placku do stran.

5. Troubu předehřejeme na 180 °C, plech vyložíme pečicím papírem. Máslo rozpustíme.

6. Placku těsta pomažeme máslem, posypeme strouhankou, rozložíme na ni polovinu jablek a pomocí ubrusu svineme. Během svinování potíráme máslem, hotový štrúdl také potřeme máslem.

7. Stejně připravíme i druhý štrúdl. Oba přeneseme na plech, pečeme ve vyhřáté troubě asi 40 minut. Během pečení i po něm štrúdly potřeme máslem.

Tip redakce Ona DNES: Skvostný štrúdl nabízí vídeňská kavárna přímo v Hofburgu, ve slavné Španělské dvorní jízdárně.

Autor:
  • Nejčtenější

Lvi milují luxus, Berani maso a Střelci pálivé. Jídelníček podle horoskopu

18. dubna 2024

Každý miluje na talíři něco jiného. Víte, čím potěšit mlsný jazýček partnera či partnerky podle...

Jen s kakaem a nemíchat? Hlasujte v anketě, jak správně jíst krupicovou kaši

13. dubna 2024

Zamíchat, nebo nezamíchat? Jíst od kraje talíře, nebo zprostředka? S kakaem, skořicí, kokosem,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Špargl jako lahůdka i afrodiziakum. Vše, co jste o něm chtěli vědět

19. dubna 2024

Je to tady, chřestové dobrodružství začíná. Setkat se s ním můžete takřka v každém obchodě, na...

Špargl jako lahůdka i afrodiziakum. Vše, co jste o něm chtěli vědět

19. dubna 2024

Je to tady, chřestové dobrodružství začíná. Setkat se s ním můžete takřka v každém obchodě, na...

Lvi milují luxus, Berani maso a Střelci pálivé. Jídelníček podle horoskopu

18. dubna 2024

Každý miluje na talíři něco jiného. Víte, čím potěšit mlsný jazýček partnera či partnerky podle...

Jehněčí kebab s řepovo-sýrovým dipem

Jehněčí kebab s řepovo-sýrovým dipem

Střední

30 min

Užijte si vylepšenou pochoutku Blízkého východu.

Galetka s červenou řepou a ricottou

Galetka s červenou řepou a ricottou

Střední

75 min

Pokud jste nevěděli, že můžete francouzskou galetku připravit i na slano, vyzkoušejte náš snadný...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...