Ribeye steak
Doba přípravy: 10 minut + 10-14 minut
Množství: pro 4 osoby
- 4 ribeye steaky
- 125 g másla
- 1 velký stroužek česneku
- 4 lžíce citronové nebo limetkové šťávy
- sůl
- pepř
- 1 lžíce nasekaných čerstvých bylinek - petržel, pažitka, tymián
1. V malém kastrůlku rozehřejeme máslo. Česnek oloupeme a pokrájíme. Tyčovým mixérem rozšleháme citronovou šťávu, česnek, sůl a pepř, přidáme rozehřáté máslo a prošleháme, dokud se nespojí s citronovou šťávou a česnekem. Promícháme s bylinkami.
2. Steaky ochutíme solí, pepřem, potřeme olejem a opečeme je na rozehřáté pánvi zprudka 5-7 minut po každé straně.
3. Hotové steaky necháme 5 minut dojít a pak je teprve naporcujeme na plátky. Podáváme s citronovým máslem.
Tip redakce Ona DNES: Skvělý steak i hovězí žebra najdete na Angus farmě v Soběsukách kousek od Plzně.
Cheeseburger
Doba přípravy: 20 minut + 8 minut vaření
Množství: pro 4 osoby
- 600-800 g nahrubo umletého zadního hovězího masa
- sůl
- pepř
- 2 lžičky worchesterské omáčky
- olej
- 4 hamburgerové housky
- 2 nakládané okurky
- 4 plátky anglické slaniny
- 1 menší červená cibule
- 4 salátové listy
- 2 lžíce dijonské hořčice
- 2 lžíce majonézy
- 4 plátky sýra - čedar, ementál
- barbecue omáčka nebo kečup
1. Troubu předehřejeme na 200 °C. Mleté maso promícháme v míse se solí, pepřem a worchesterem, vytvarujeme z něj 4 hamburgery, které potřeme olejem a odložíme do chladu.
2. Housky podélně přeřízneme, okurky nakrájíme na plátky. Plátky slaniny překrojíme na poloviny. Cibuli oloupeme a nakrájíme ji na tenké plátky, listy salátu opereme a osušíme. Dijonskou hořčici promícháme s majonézou.
3. Na rozehřáté grilovací pánvi opečeme plátky slaniny dokřupava, odložíme na talíř, pánev ubrouskem vytřeme a opečeme na ní burgery 4 minuty po každé straně. Na poslední minutu na burgery položíme plátky sýra a necháme je rozehřát.
4. V troubě na plechu mezitím opečeme hamburgerové housky, spodní části housek potřeme směsí hořčice a majonézy, poklademe je listy salátu, hamburgery se sýrem, okurkou, cibulí, pokapeme omáčkou a přiklopíme vršky housek.
Tip redakce Ona DNES: Pokud milujete hamburgery, ochutnejte ty, které připravují v bistru Dish na pražských Vinohradech. Nabízejí tu mimo jiné cheesburger s grilovaným bůčkem s čedarem, pažitkovo-křenovou omáčkou a červeným zelím.
Hovězí líčka s bramborovou kaší
Doba přípravy: 30 minut + 180 minut vaření
Množství: pro 4 osoby
- 2 střední cibule
- 2-3 stroužky česneku
- 2 velké mrkve
- 1 malá petržel
- kousek celeru
- 4 hovězí líčka
- sůl
- pepř
- 2 lžíce sádla
- 1 bobkový list
- 2 snítky tymiánu
- 1 snítka rozmarýnu
- 4 kuličky nového koření
- 4 kuličky černého pepře
- 2 lžíce rajského protlaku
- 7 dcl červeného vína
- asi 1 l hovězího vývaru
- 100 g másla
- 600 g brambor
- 1,5 dcl mléka
1. Cibuli oloupeme a pokrájíme na kostičky, česnek oloupeme a nakrájíme na plátky, kořenovou zeleninu očistíme, jednu mrkev pokrájíme na silnější hranolky, zbylou zeleninu nadrobno pokrájíme. Líčka očistíme, ochutíme solí a pepřem.
2. V kastrole rozehřejeme lžíci sádla, opečeme na něm líčka, vyjmeme je a odložíme je stranou. Do kastrolu přidáme zbylé sádlo a orestujeme na něm kořenovou zeleninu, přisypeme cibuli a společně restujeme, dokud mrkev trochu nezměkne.
3. Do kastrolu vložíme koření, rajský protlak, orestujeme, podlijeme vínem, necháme ho odpařit, přidáme líčka a podlijeme vývarem. Podusíme doměkka.
4. Hranolky mrkve orestujeme na troše másla, podlijeme trochou vývaru a podusíme doměkka.
5. Brambory povaříme v osolené vodě ve slupce. Měkké brambory slijeme a ještě teplé oloupeme, rozšťoucháme nebo prolisujeme a promícháme s máslem. K bramborám přiléváme teplé mléko a vyšleháme je na hladkou kaši. Dochutíme solí.
6. Podušená líčka vyjmeme z hrnce, omáčku necháme částečně zredukovat, pak do hrnce vrátíme maso, prohřejeme a podáváme ozdobené podušenou mrkví a bramborovou kaší.
Tip redakce Ona DNES: Na nejlepší líčka si zajděte do pražského Café Imperial, kde šéfuje Zdeněk Pohlreich. Ne kvůli slavnému jménu, ale kvůli měkkému masu a božské bramborové kaši.
Tažený vídeňský štrúdl
Doba přípravy: 1 hodina + 40-45 minut
Množství: na 2 štrúdly
- 300 g hladké mouky + na podsypání
- špetka soli
- 1 velké vejce
- 1 dcl teplé vody
- 2 lžíce oleje
- 1/2 lžičky octa
- 1 kg jablek
- hrst rozinek
- 2 skořicové cukry
- 200 g másla
- strouhanka nebo nastrouhané vlašské ořechy
1. Do mísy prosejeme mouku a promícháme ji se špetkou soli. V misce rozmícháme vejce, vodu, olej a ocet a vlijeme do důlku v míse. Zpracujeme na lehce lepivé měkké těsto.
2. Těsto vyndáme na vál a hněteme, dokud nevznikne nelepivé, lesklé těsto. Vytvarujeme do bochánku a necháme odpočinout pod nahřátým hrncem.
3. Z jablek vykrájíme jádřince, oloupeme a nakrájíme na plátky. Promícháme se skořicovým cukrem a rozinkami.
4. Bochánek těsta rozdělíme na poloviny, každou vyválíme na tenký obdélník, který opatrně přeneseme na čistý ubrus nebo utěrku a hřbety rukou pomalu vytahujeme placku do stran.
5. Troubu předehřejeme na 180 °C, plech vyložíme pečicím papírem. Máslo rozpustíme.
6. Placku těsta pomažeme máslem, posypeme strouhankou, rozložíme na ni polovinu jablek a pomocí ubrusu svineme. Během svinování potíráme máslem, hotový štrúdl také potřeme máslem.
7. Stejně připravíme i druhý štrúdl. Oba přeneseme na plech, pečeme ve vyhřáté troubě asi 40 minut. Během pečení i po něm štrúdly potřeme máslem.
Tip redakce Ona DNES: Skvostný štrúdl nabízí vídeňská kavárna přímo v Hofburgu, ve slavné Španělské dvorní jízdárně.