Příprava: 50 minut
Suroviny na 6-8 porcí:
- 300 g jahod
- 100 g cukru na prosypání jahod
- lžíce škrobu
- 200 g polohrubé mouky
- 200 g hrubé mouky
- 1/2 prášku do pečiva
- 180 g krupicového cukru
- 1 vejce
- 250 ml podmáslí
- 125 ml rostlinného oleje
- tuk na vymaštění plechu
Na drobenku:
- 250 g hrubé mouky
- 100 g másla, chladného a nakrájeného na kousky
- 250 g krupicového cukru (můžete použít i hnědý)
Postup:
1. Jahody nakrájejte, prosypte cukrem a škrobem, aby pustily šťávu.
2. Všechnu mouku prosejte s práškem do pečiva. V míse utřete cukr a vejce, vsypte prosátou mouku a vlijte podmáslí a olej. Vypracujte měkké těsto.
3. Plech vymastěte a vyložte pečicím papírem; poté na něj rovnoměrně rozestřete těsto. Pokryjte jahodami.
4. Troubu předehřejte na 220 ˚C, horkovzdušnou na 200 ˚C. Do mísy mezitím vsypte suroviny na drobenku a propracujte pomocí prstů. Drobenkou rovnoměrně posypte koláč.
5. Plech vložte na prostřední mřížku v troubě a pečte 30–45 minut (podle výkonnosti trouby) nebo dokud drobenka nezezlátne. Jak na tom těsto je, poznáte tak, že do něj píchnete špejlí – když na ní neulpí vlhké drobečky, je koláč hotový. Skvěle chutná teplý, vlažný i studený.