Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Šťavnatá hovězí pečínka

aktualizováno 
Dokonale upečené a přitom měkké hovězí je vizitkou perfektní kuchařky. Podle našich návodů ho zvládnete, i když v kuchyni patříte k chronickým začátečníkům.

Šťavnatá pečeně se zeleninou | foto: Isifa

Šťavnatá pečeně se zeleninou

PRO 4 OSOBY

Příprava: 15 minut + 1-1,5 hodiny dušení

* 600 g zadního hovězího
* sůl a mletý pepř
* 3 lžíce oleje
* 50 g slaniny
* 1 cibule
* 1 mrkev, petržel
* 1/4 malého celeru, na plátky
* 1/2 citronu, bez kůry
* 6 kuliček celého pepře
* 6 kuliček nového koření
* 2-3 lžíce rajského protlaku
* 2 lžíce másla
* 2-3 lžíce hladké mouky

1. Maso omyjeme, odblaníme, osolíme lehce opepříme. V kastrole rozpálíme olej a maso na něm ze všech stran zprudka opečeme a vyjmeme. Do výpeku přidáme slaninu, nakrájenou kořenovou zeleninu a opékáme několik minut, přisypeme nakrájenou cibuli.

2. Přidáme koření, rajčatový protlak, plátky citronu, promícháme a zalijeme trochou vody. Do základu vložíme maso a dusíme v troubě nebo na sporáku pod poklicí doměkka. Během dušení maso obracíme a přeléváme šťávou.

3. Z másla a mouky uděláme světlou jíšku a necháme ji zchladnout. Měkké maso vyjmeme a uchováme teplé pod poklicí. Šťávu zahustíme jíškou, dobře rozmícháme, naředíme vodou, osolíme a na mírném ohni provaříme 20 minut.

4. Nakonec šťávu přecedíme, chuť dotáhneme solí a citronovou šťávou a podáváme s plátky masa a vařenou kořenovou zeleninou a zdobené petrželkou.


Co si dát k hovězí pečeni?

* Šťouchané brambory s osmaženou cibulkou

* Grilované brambory

* Jemnou bramborovou kaši

* Pečenou bramboru plněnou bylinkovou smetanou

* Bramborové nočky

* Grilované placičky z kukuřičné polenty

* Dušenou mladou mrkev

* Špenátové listy s česnekem a smetanouink


Marinovaná pečeně se zelím

PRO 4 OSOBY

Příprava: 15 min. + 1 den marinování + 1,5-2 hodiny dušení

* 600-800 g falešné svíčkové
* 200 ml vinného octa
* 400 ml vody
* 5 kuliček celého pepře, nového koření a jalovce
* 1 bobkový list
* špetka tymiánu
* 2 cibule
* sůl a mletý pepř
* 2 lžíce oleje
* 50 g špeku
* 1 lžíce hladké mouky
* 250 ml dezert. vína
* 1 lžíce másla

1. Vodu, ocet a koření dáme do kastrůlku, přivedeme k varu a krátce povaříme. Přidáme nahrubo nakrájenou cibuli, stáhneme z ohně a necháme vychladnout.
Maso očistíme a přelijeme marinádou a necháme do druhého dne v chladu odležet. Maso by mělo být potopené!

2. Naloženou svíčkovou vyjmeme z marinády, osušíme, osolíme a opepříme a zprudka opečeme v pekáčku nebo kastrole na polovině oleje. Maso dáme stranou, přidáme olej, nakrájenou slaninu a opékáme, dokud se slanina nezačne škvařit. Přisypeme najemno nakrájenou cibuli a osmahneme ji dozlatova.

3. Na zlatý cibulový základ vložíme maso, přidáme celé koření z marinády, podlijeme trochou vody a polovinou vína a dusíme v předehřáté troubě při 180-200 stupních pod poklicí doměkka.

4. Měkké maso vyjmeme, přikryjeme a necháme odpočinout. Necháme odpařit vodu, poprášíme moukou a orestujeme ji dohněda. Zalijeme vodou, zbylým vínem, dobře rozmícháme a necháme na mírném ohni asi 15-20 minut provařit.

5. Nakonec dochutíme solí, pepřem, zjemníme máslem a šťávou přeléváme plátky masa nakrájené přes vlákno.

Roastbeef s fazolkami

PRO 4 OSOBY

Příprava: 10 minut + 1 hodina odležení + 20 minut pečení

* 800 g svíčkové
* sůl a mletý zelený pepř
* worcester
* 6 lžic oleje
* 1 lžíce másla
* 200 ml vývaru
* 1-2 lžíce balzamikového octa
* 1 lžíce šípkové zavařeniny
* 450 g fazolek
* 4 stroužky česneku
* 1 lžíce olivového oleje
* 4 lžíce zavařených brusinek
* bramborová kaše k podávání
* rukola

1. Svíčkovou odblaníme, očistíme, osolíme a opepříme a potřeme polovinou oleje a worcestrem. Necháme v chladu asi hodinu odležet. V pánvi nebo pekáčku rozpálíme zbylý olej a maso zprudka opečeme ze všech stran. Zmírníme plamen a opékáme na mírnějším ohni přímo na sporáku nebo vložíme do předehřáté trouby na 200 stupňů a pečeme tak, aby maso zůstalo uvnitř růžové. Během pečení maso obracíme a potíráme máslem. Špejlí píchneme do středu masa, ze správně propečené svíčkové vytéká růžová šťáva.

2. Maso vyjmeme z tuku a necháme stranou odležet, aby se šťávy a chutě rozležely. Do výpeku přidáme zavařeninu, lžíci balzamikového octa a vývar a chvíli povaříme do mírného zhoustnutí. Nakonec šťávu přecedíme, dochutíme solí, pepřem a worcestrem.

3. Mezitím uvaříme fazolové lusky v páře, promícháme je s prolisovaným česnekem, olivovým olejem, osolíme a ochutíme balzamikovým octem.

4. Maso nakrájíme na plátky a podáváme se šťávou, fazolkovými lusky, bramborovou kaší a doplníme zavařenými brusinkami nebo lístky rukoly a salátu.

Biftek s česnekem, šalotkou a tymiánem

PRO 4 OSOBY

Příprava: 10 minut + 1 hodina odležení + 8 min. pečení + 10 min. dokončení

* 4 bifteky ze střední části svíčkové po 200 g
* 4 lžíce olivového oleje
* hrubě mletý pepř
* sůl
* několik snítek tymiánu
* 12 šalotek
* 12 stroužků česneku
* 2 slovenské papriky
* 100 ml bílého vína
* 2 lžíce másla

1. Bifteky roztlačíme dlaní a upravíme do původního tvaru. Obalíme v pepři, potřeme polovinou oleje, posypeme odrhnutými lístky tymiánu z poloviny větviček a necháme hodinu odležet v chladu.

2. Rozpálíme pánev, potřeme ji trochou oleje a maso ze všech stran zprudka opečeme, zmírníme plamen a opékáme 3-4 minuty z každé strany, biftek bude po této době středně propečený. Maso vyjmeme a necháme stranou odležet.

3. V pánvi rozpálíme zbylý olej, osmahneme na něm rozpůlené oloupané šalotky, česnek a tenké proužky paprik dozlatova, zalijeme vínem, přidáme snítky tymiánu, osolíme, přidáme lžíci másla a dusíme na mírnějším ohni 5 min. doměkka. Vmícháme zbylé máslo, dochutíme solí a podáváme s upečenými bifteky přelitými šťávou. Víno můžeme nahradit vývarem a použít i jiné čerstvé bylinky, např. oregano, rozmarýn a šalvěj. Zeleninu můžeme rozložit na plech, posypat bylinkami, zakapat olivovým olejem a upéct v troubě nebo pod grilem.

Anglická pečeně se zeleninou

PRO 4 OSOBY

Příprava: 10 minut + 5 hod. naložení + 15 minut pečení

* 6 lžic olivového oleje
* 800-1 000 g nízkého roštěnce
* 2 lžíce worcestrové omáčky
* sůl a čerstvě mletý pepř
* 1 lžíce francouzské hořčice
* 1 lžíce másla
* vařená nebo dušená zelenina a pečené brambory k podávání
* pažitka a petrželka k podávání
* snítka rozmarýnu

1. Roštěnec omyjeme, osušíme, očistíme od blan a tuku a horní stranu nařežeme na čtverečky. Maso vložíme do misky, potřeme olejem, vetřeme sůl, pepř, hořčici a worcestrovou omáčku, přikryjeme a necháme v chladu uležet do druhého dne.

2. V pánvi rozpálíme část oleje a maso zprudka opečeme ze všech stran. Přendáme i s výpekem a zbylým olejem do pekáčku a vložíme do předehřáté trouby na 200-220 stupňů a pečeme po obou stranách asi 15 minut. Maso nepodléváme a nepícháme do něj.

3. Po upečení rostbíf necháme ještě asi 10 minut odležet, aby se šťávy a chutě rozležely. Do výpeku přilijeme trochu vody, odvaříme a rozmícháme všechny výpečky, zjemníme máslem a podle potřeby dochutíme.

4. Maso krájíme na tenké plátky a podáváme se šťávou a vařenou nebo pečenou zeleninou a bylinkovými bramborami.

TIP
Roastbeef je výborný i za studena. Musí se nechat zcela vychladnout, nejlépe zatížený, aby se pěkně vytvaroval a lépe krájel.

Autoři:




Nejčtenější

(ilustrační snímek)
Partner Lucii surově mlátil. Vzala děti, odešla a začíná znovu žít

Ovlivnit budoucnost dětí znamená změnit budoucnost jejich matek. Pomáháme maminkám začít po odchodu z azylového domu nový život, naučit se plánovat, spravovat...  celý článek

Ilustrační fotografie
Uroložka: Koupání v řece ani bazénu zánět močových cest nezpůsobuje

Každá druhá žena aspoň jednou za život prodělala zánět močových cest, i proto lékaři doporučují věnovat péči hlavně prevenci. "Koupání v řece ani bazénu...  celý článek

Crop topy jsou hitem léta.
Tři tipy jak nosit crop top. Trendy letního kousku se nemusíte bát

Odhalená kůže k létu prostě patří. A to i v případě, že postrádáte míry modelky. Zkrácená délka topu tak může být příjemným zpestřením vašeho outfitu. Zkusit...  celý článek

Ilustrační fotografie
Osm fyzických příznaků úzkosti. Bušení srdce, teplota i brnění nohou

Projevy úzkosti mohou být velmi pestré. Od klasických jako neklid, bušení srdce, motání hlavy nebo třes rukou až po ty méně obvyklé, které leckdy překvapí.  celý článek

Cara Delevingne (Los Angeles, 17. července 2017)
Delevingne: V pubertě jsem nedávala najevo emoce a byla jsem osamělá

Herečka a modelka Cara Dlelevingne (25) si postěžovala na období svého dospívání. Protože nechtěla odhalovat svou sexuální orientaci, bývala hodně uzavřená a...  celý článek

Další z rubriky

Pomazánka se sušenými rajčaty a rukolou
Rychlé a zdravé pomazánky ze skyru nejen na letní zahradní party

Letní posezení s přáteli nebo rodinná oslava nemusí být jen o grilovačce. Vsaďte na jednohubky s lehkými pomazánkami, které jsou skvělým pochutnáním k vínu,...  celý článek

Casserole s bílými fazolemi a červenou cibulí
Rychlovky z jednoho hrnce, které přijdou k chuti na chatě i v kempu

Jsou chvíle, kdy se nám chce trávit hodiny u sporáku a našpinit polovinu kuchyňského vybavení. Ale pak jsou i takové, kdy bychom dali království za divotvorný...  celý článek

Kaše z bulguru s teffem, lilkem a rajčaty
Zapomeňte na krupičku s kakaem. Tyhle vtipné kaše promění vaše ráno

Myslíte si, že kašičky jsou jen pro malé děti a nad krupicovou nebo ovesnou kaší ohrnujete nos? Tak to jste ještě nezkusili skvělé recepty blogerky, web...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Místo plátna obličej. Make-up, který jste ještě neviděli
Místo plátna obličej. Make-up, který jste ještě neviděli

Ohromující, až skoro děsivé umění makepu, které předvádí Kanaďanka Mimi Choi je tak reálné, že spíš než makeup připomíná kouzla Photoshopu. Tím spíš, když si uv... celý článek

Rozhovor s Vítězslavem Ivičičem: Nikdo nechce číst, že je buran
Rozhovor s Vítězslavem Ivičičem: Nikdo nechce číst, že je buran

Člověk, který vybočuje nejen svým osobitým stylem, ale také svými kritickými názory.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.