Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Starověká tradice ledových kopečků

  15:54aktualizováno  15:54
Během horkých dnů lidé ztrácí chuť na vydatné a teplé pokrmy a je přirozené, že každý vyhledává spíše potraviny, které dovedou ochladit tělo. A co jiného nás tak dobře osvěží než zmrzlina?

Zmrzlina | foto: www.faiyo.cz

Už ve starověkém Řecku si zámožní občané nechávali donést sníh z Olympu, přidali do něj ovocné šťávy, med nebo víno a tak se ochladili. Tuto tradici přebírali i další národy a receptura se tak postupně vylepšovala. Například římský císař Nero si ledem ochlazoval ovocné nápoje a možná to byl on, kdo vymyslel starověký sorbet.

První zmrzlinu, připomínající tu dnešní, ale začali připravovat až Mongolové. Využívali při její přípravě kozí, kobylí a velbloudí mléko, které v tamějším horském klimatu zamrzalo.

Do Evropy a Ameriky dovezl tajné recepty na výrobu ledové delikatesy až Marco Polo. V Evropě byla první zmrzlinová kavárna otevřena v Paříži okolo roku 1580 a získala si ihned obrovskou popularitu mezi pařížskou smetánkou.

V Americe zase v roce 1790 sestrojila Nancy Johnsonová první stroj na výrobu zmrzliny. Svůj vynález si ale nedala patentovat, a tak to učinil až v roce 1848 jistý pan Young, který ze zdvořilosti nazval stoj "Johnson Patent Ice Cream Freezer".

Zmrzlina

Průmyslově se zmrzlá lahůdka začala poprvé vyrábět ve Spojených státech a brzy poté se vyráběla všude tam, kde byla žádána…
Na začátek jsem uvedla trochu historie, protože se to může zdát až neuvěřitelné, že zmrzlina je tu s námi už dva a půl tisíce let, třebaže v různých podobách. V současnosti existuje tolik druhů a příchutí zmrzlin, že snad ani není možné všechny ochutnat.

Obecně se ale zmrzliny rozdělují do několika kategorií:

Mléčná zmrzlina - obsahuje nejméně 2,5 % mléčného tuku a nesmí obsahovat rostlinný tuk.
Smetanová zmrzlina - obsahuje alespoň 8 % mléčného tuku a žádný rostlinný tuk.
Zmrzlina s rostlinným tukem - používá se rostlinný tuk, a to nejméně 5 %.
Vodová zmrzlina - neobsahuje tuk, základní surovinou pro výrobu je voda.
Ovocná zmrzlina - vyrábí se z vody a obsahuje nejméně 15 % ovocné složky (pokud se jedná o citrusy a exotické ovoce, dolní hranice je 10 %). Nesmí se do ní přidávat tuk.
Sorbet – obsahuje nejméně 25 % ovocné složky (pokud se jedná o citrusy a exotické ovoce, dolní hranice je 15 %) a nesmí se do něj přidávat tuk.

Dnešní průmyslová výroba zmrzliny využívá místo mléka nebo smetany rostlinný tuk. Výměna mléka a smetany za rostlinné tuky se nekonala ani tak ve jménu zdraví, ale kvůli snadnější výrobě a také kvůli ceně. Tuky používané k výrobě zmrzliny totiž nejsou vždy nejkvalitnější a nenasycené mastné kyseliny v nich obsažené zvyšují cholesterol v krvi.

Čokoládová a vanilková zmrzlina

Ve výrobcích na trhu jsou dost velké rozdíly v kvalitě, a proto je dobré podívat se při koupi zmrzliny na procenta tuku obsažená ve výrobku. Nenasycené mastné kyseliny by měly tvořit jen třetinu všech tuků, které si v jídle dopřáváme, tedy asi 23 gramů za den. Ne vždy totiž platí, že dražší nanuk je zaručeně lepší.

Pokud si budete dávat nebalenou zmrzlinu, je zase dobré zvolit místo, o kterém víte, že nabízí kvalitu. Úplně nejlepší zmrzlina je, jak je známo, v Itálii, kde se připravuje tradiční cestou ze smetany a čerstvého ovoce. U nás se ale také pomalu objevuje stále více míst, kde dostanete dobrou, lahodnou a nešizenou porci zmrzlé many.

Zmrzlinu si můžete také jednoduše vyrobit doma. Žádná věda v tom totiž není. Stačí vám smetana ke šlehání, čerstvé ovoce (třeba jahody) a trochu cukru nebo medu, popřípadě citrónová šťáva. Ovoce rozmačkejte a přidejte cukr a šťávu a nakonec vmíchejte vyšlehanou smetanu a rychle s tím do mrazáku. Smetanu můžete nahradit mlékem nebo i vodou a pak použít více ovoce. Můžete vytvořit tolik různých variací a experimentovat s příchutěmi a konzistencí, že se vám možná podaří vymyslet nějaký nový druh ledové delikatesy.

Autor:




Nejčtenější

Salma Hayeková (Londýn, 5. prosince 2016)
Ve svém věku už nemusím vypadat dokonale, je to výhoda, říká Hayeková

Herečka Salma Hayeková (50) nikdy nepodléhala hollywoodským trendům a nesnažila se mučit v posilovně jen proto, že to je zrovna v kurzu. Pro svou postavu toho...  celý článek

Broskvová marmeláda
Zavařte chuť léta do skleniček, v zimě jako když ho najdete

Prázdniny vstupují do poslední čtvrtiny a to také znamená, že se ovocné stromy i rajčatové keříky prohýbají pod bohatou úrodou. Většinou nemáme šanci všechno...  celý článek

Jihoafrická modelka Candice Swanopoelová oslavovala své ještě nenarozené...
Baby shower: předporodní večírek, který těhotnou zasype dary i radami

Poslední večírek bez dítěte, příležitost probrat vše o dětech s kamarádkami a příbuznými, to je tzv. baby shower, předporodní večírek chystaný pro nastávající...  celý článek

Make-up ve stylu Disneyho snímku Zloba – Královna černé magie.
Vizážistka kreslí na obličej pohádkové bytosti z Disneyho filmů

Lví král, Kráska a zvíře nebo Královna Zloba, to jsou tváře, které si dokáže namalovat umělkyně z Irska. S make-up umí doslova zázraky.   celý článek

Nicole Kidmanová (Beverly Hills, 6. února 2017)
Nechci tajit svůj věk, jsem na něj pyšná, říká padesátnice Kidmanová

Herečka Nicole Kidmanová letos oslavila padesátku. Za svůj věk se nestydí a na rozdíl od jiných hereček na rovinu říká, kolik je jí doopravdy let. Je prý...  celý článek

Další z rubriky

Modelky se oblékly do ručně vyrobených svatebních šatů z toaletního papíru.
Toaletní papír v hlavní roli. Modelky předváděly křehké svatební šaty

Drobné květiny, třásně i dlouhé vlečky nechyběly svatebním róbám, které se minulý týden objevily na přehlídce v New Yorku. Ač vypadaly honosně, k jejich výrobě...  celý článek

Nový kousek prádla je jako stvořený pro horké letní dny.
VIDEO: Konec zpocených prsů, slibuje nový kousek prádla obdařeným ženám

Nový kousek dámského prádla Ta-ta towel vyvolává velkou diskusi. Zatímco ženy s plnějším hrudníkem opěvují jeho praktičnost, další ho přirovnávají k houpací...  celý článek

Crop topy jsou hitem léta.
Tři tipy jak nosit crop top. Trendy letního kousku se nemusíte bát

Odhalená kůže k létu prostě patří. A to i v případě, že postrádáte míry modelky. Zkrácená délka topu tak může být příjemným zpestřením vašeho outfitu. Zkusit...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Na unavenou pleť i zvýraznění tváře. Rozjasňovač umí zázraky
Na unavenou pleť i zvýraznění tváře. Rozjasňovač umí zázraky

Pořídit je můžete v pudru, tubě i v peru a pokud víte, jak je správně nanášet, dokáží vaši tvář opravdu zkrásnět. Přesto rozjasňovače stále nepatří do standardn... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.