Stará dobrá remoska dobývá Západ a pomůže i s polévkou

  3:04
Někdo už ji má doma přes třicet let, víko je potažené patinou, ale pořád slouží jako "zamlada". Remoska, český vynález, který poslední roky dobývá Západ, je vděčný pomocník při vaření.

Quiche se zeleninou. | foto: Isifa

Hlavní výhodou remosky je její jednoduchost. Do mísy vložíte suroviny a přiklopíte ji víkem, kde jsou tepelné spirály. Nemusíte regulovat teplotu, hledat správnou výšku roštu, otáčet pekáč či plech, aby se jídlo rovnoměrně upeklo. Příprava je navíc rychlejší a spotřeba zhruba o polovinu nižší.

Králík na houbách

Králík na houbách.Příprava: 20 minut + pečení 70 minut

Pro 4 osoby

* 250 g čerstvých hub
* hřbet a 2 stehna z králíka
* 2 menší cibule
* 2 stroužky česneku
* 1 červená paprika
* 5 lžic oleje
* kmín
* sůl
* pepř
* čerstvá petržel

1. Houby očistíme a pokrájíme. Králičí maso omyjeme, osušíme a naporcujeme. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme na drobno. Papriku omyjeme, rozpůlíme, vybereme jádra a nakrájíme na širší proužky.
2. Nádobu vymastíme olejem. Vsypeme nakrájenou cibuli, nádobu uzavřeme a necháme cibuli zesklovatět. Pak na ni vložíme maso, krátce opečeme, přidáme česnek, papriku, houby, kmín, sůl, pepř a podlijeme vodou.
3. Během pečení směs občas promícháme a podlijeme vodou. Pečeme do měkka a hotové jídlo ozdobíme čerstvou petrželkou.

Květákové curry

Květákové curry.Příprava: 20 minut + vaření 25 minut

Pro 4 osoby

* 4 lžíce másla
* 1 malá cibule
* 1 cm zázvoru
* 2 stroužky česneku
* 1 lžička kari
* 1 lžička kurkumy
* sůl, pepř
* 1 malý květák
* 4 brambory
* 400 ml zelenin. vývaru
* 3 malá rajčata
* 100 g hrášku
* 1/2 lžičky cukru
* čerstvá petržel
* nať z jarní cibulky
* 1 chilli paprička
* zakysaná smetana

1. Na pánvi rozehřejeme máslo, přidáme na kostičky nakrájenou cibuli a na jemno nakrájený zázvor a česnek. Vše mícháme, dokud směs nezesklovatí, přisypeme kari, kurkumu, sůl a pepř a asi minutu na pánvi zahříváme.
2. Nádobu vymažeme olejem, vložíme do ní na růžičky rozebraný omytý květák, na kostky nakrájené oloupané brambory, přidáme obsah pánve, podlijeme zeleninovým vývarem a pečeme.
3. Nádobu občas otevřeme, zeleninu zamícháme, případně podlijeme a pečeme do změknutí brambor.
4. Když je zelenina měkká, přidáme nakrájená rajčata, hrášek, cukr a ještě chvíli necháme péct.
5. Podáváme s nasekanou čerstvou petrželí, jarní cibulkou, na tenké proužky nakrájenou chilli papričkou a lžící zakysané smetany s kari.

Zapečené špecle

Zapečené špecle.Příprava: 15 minut + pečení 30 minut

Pro 4 osoby

* 1 malá cibule
* 150g anglické slaniny
* 1 balíček špeclí
* 200 ml mléka
* 2 vejce
* sůl
* pepř
* 200 g sýra
* 2 lžíce oleje
* 3 lžíce strouhanky

1. Cibuli oloupeme a nakrájíme na malé kostičky, slaninu na tenké proužky. Na pánvi necháme slaninu rozškvařit, přidáme cibuli a společně orestujeme.
2. Špecle uvaříme podle návodu na obalu, scedíme, propláchneme a necháme okapat.
3. V misce prošleháme mléko s vejcem, přidáme sůl, pepř a polovinu nastrouhaného sýra. Promícháme se špeclemi a přendáme je do nádoby vymazané olejem a vysypané strouhankou.
4. Uzavřeme a pečeme dozlatova, ke konci pečení zasypeme zbylým nastrouhaným sýrem. Porce ozdobíme orestovanou cibulkou se slaninou.

Kachní stehýnka na olivách

Kachní stehýnka na olivách.Příprava: 10 minut + pečení 70 minut

Pro 4 osoby

* 4 menší kachní stehna
* sůl
* pepř
* olej
* 1 malá cibule
* 1 bobkový list
* tymián
* 2 rajčata
* 1 malá cuketa
* hrst zelených oliv
* 150 ml bílého vína

1. Kachní stehna omyjeme, osušíme, osolíme a opepříme. Nádobu vymažeme olejem, vložíme do ní stehna, posypeme je nakrájenou cibulí, bobkovým listem, tymiánem, podlijeme trochou vody a pečeme asi půl hodiny. Občas nádobu otevřeme a stehna přelijeme výpekem.
2. Rajčata spaříme horkou vodou, oloupeme a nasekáme. Cuketu nakrájíme na malé kostky.
3. Nakrájenou zeleninu a olivy přidáme ke stehnům, podlijeme vínem a pečeme dalších 30–40 minut.

Hovězí závitky na červeném víně

Hovězí závitky na červeném víně.Příprava: 20 minut + vaření 60 minut

Pro 4 osoby

* 4 plátky hovězího masa
* sůl
* pepř
* 4 lžičky plnotučné hořčice
* 4 plátky šunky
* 4 plátky uzeného sýra
* 1 malá cibule
* 2 malé kyselé okurky
* 3 lžíce sádla
* 500 ml červeného vína

1. Omyté hovězí plátky naklepeme, osolíme, opepříme, pomažeme lžičkou hořčice. Maso pak poklademe plátkem šunky, sýra, kolečky cibule a plátky okurky.
2. Hovězí svineme do závitku a spojíme párátkem nebo převážeme kuchyňskou nití.
3. Do nádoby dáme rozpustit sádlo, přidáme závitky, opečeme je po všech stranách, podlijeme částí červeného vína a pečeme.
4. Během pečení podléváme červeným vínem a závitky přeléváme výpekem. Pečeme asi 50 minut, dokud není maso měkké.

Vepřové na rozmarýnu

Vepřové na rozmarýnu.Příprava: 15 minut + pečení 70 minut

Pro 4 osoby

* 800 g vepřového masa (plec)
* 3 stroužky česneku
* 3 menší červené cibule
* 3 lžíce sádla
* 2 snítky rozmarýnu
* sůl
* pepř

1. Vepřové maso opláchneme a osušíme. Nakrájíme na větší kostky. Cibuli oloupeme, nakrájíme na kolečka, česnek oloupeme a nakrájíme na nudličky.
2. Sádlo necháme rozpálit v nádobě, přisypeme maso a orestujeme ho. Poté ho zasypeme cibulí, česnekem, lístky rozmarýnu z jedné snítky, osolíme, opepříme, podlijeme vodou a necháme péct.
3. Maso během pečení přeléváme výpekem, případně trochu podlijeme vodou.
4. Hotové měkké upečené maso ozdobíme zbylým rozmarýnem a podáváme s vařenými bramborami.

Quiche se zeleninou

Quiche se zeleninou.Příprava: 75 minut + pečení 40 minut

Na 1 koláč

* 1 hrnek hladké mouky
* 5 vajec
* 100 g másla
* špetka soli
* 2 lžíce studené vody
* 1 rajče
* 1 malá cuketa
* 1 žampion
* 2 stroužky česneku
* 200 ml mléka
* sůl, pepř
* 100 g strouhaného parmazánu
* 6 plátků ančoviček
* 6 černých oliv

1. Z mouky, jednoho žloutku, másla, soli a vody zpracujeme těsto, které zabalené do folie necháme hodinu odpočinout v chladu. Zeleninu očistíme a nakrájíme na plátky.
2. Na dno nádoby dáme kolečko pečicího papíru, boky vymažeme olejem a nádobu vyložíme rozváleným těstem. To předpečeme deset minut, pokryté alobalem a zatížené suchými fazolemi.
3. Mléko rozšleháme s vejci a zbylým bílkem, osolíme, opepříme, přimícháme strouhaný sýr.
4. Z koláče odstraníme alobal s fazolemi a na těsto poklademe plátky rajčat, cukety a žampionů a vše zalijeme vaječnou směsí. Koláč ozdobíme proužky ančoviček a olivami a zapečeme dalších 25–30 minut.

Autoři:
  • Nejčtenější

Lvi milují luxus, Berani maso a Střelci pálivé. Jídelníček podle horoskopu

18. dubna 2024

Každý miluje na talíři něco jiného. Víte, čím potěšit mlsný jazýček partnera či partnerky podle...

Jen s kakaem a nemíchat? Hlasujte v anketě, jak správně jíst krupicovou kaši

13. dubna 2024

Zamíchat, nebo nezamíchat? Jíst od kraje talíře, nebo zprostředka? S kakaem, skořicí, kokosem,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Špargl jako lahůdka i afrodiziakum. Vše, co jste o něm chtěli vědět

19. dubna 2024

Je to tady, chřestové dobrodružství začíná. Setkat se s ním můžete takřka v každém obchodě, na...

Špargl jako lahůdka i afrodiziakum. Vše, co jste o něm chtěli vědět

19. dubna 2024

Je to tady, chřestové dobrodružství začíná. Setkat se s ním můžete takřka v každém obchodě, na...

Lvi milují luxus, Berani maso a Střelci pálivé. Jídelníček podle horoskopu

18. dubna 2024

Každý miluje na talíři něco jiného. Víte, čím potěšit mlsný jazýček partnera či partnerky podle...

Jehněčí kebab s řepovo-sýrovým dipem

Jehněčí kebab s řepovo-sýrovým dipem

Střední

30 min

Užijte si vylepšenou pochoutku Blízkého východu.

Galetka s červenou řepou a ricottou

Galetka s červenou řepou a ricottou

Střední

75 min

Pokud jste nevěděli, že můžete francouzskou galetku připravit i na slano, vyzkoušejte náš snadný...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...