Doporučujeme

Španělský ptáček

Španělský ptáček | foto: Apetit

Stálý hit: španělský ptáček

  • 6
Náplně se dost odlišují podle kraje a rodiny. Okurka a uzenina, případně vejce ale patří ke stálým notám tohoto hitu.
NA 4 PORCE

Příprava: 25 minut + 90 minut vaření

* 4 plátky ze zadního hovězího nebo tenčí plátky roštěné, vždy nakrájené přes vlákno
* sůl a pepř
* 2 lžíce hořčice (francouzské nebo kremžské)
* 2-3 vejce
* 1 lžíce másla
* 1 lžíce rozemnutých bylinek (tymián)
* 8 plátků anglické slaniny
* 4 plátky šunky (nebo 1 větší vuřt či špalíček oblíbené uzeniny)
* 1 velká kyselá okurka či 4 malé
* špalíček pórku nebo jarní cibule
* 2-3 lžíce oleje
* 150 g uzené slaniny do základu
* 1 velká cibule, nakrájená
* sůl, pepř, trocha sladké nebo pálivé papriky, pár kapek worcesterské omáčky na dochucení
* 250 ml vývaru
* 1 lžíce hladké mouky

1. Maso lehce naklepejte, osolte, opepřete a potřete hořčicí. Na pánvičce na másle umíchejte vajíčka s trochou soli a bylinek nebo upečte tenkou omeletu. Na každý plátek masa položte dva plátky slaniny, šunky nebo špalíček uzeniny a čtvrtinu vajec nebo omelety. Přidejte čtvrtku podélně rozkrojené kyselé okurky nebo celou malou a kousek pórku či cibulky. Stočte a ovažte provázkem a/nebo spíchněte jehlami.

2. Na rozehřátém oleji osmažte slaninu a pak cibuli. V základu ze všech stran na vyšším plameni osmahněte (po jednom) ptáčky. Osolte, opepřete, poprašte paprikou, podlijte trochou vývaru a na malém plameni buď na plotně, nebo v troubě předehřáté cca na 180 stupňů duste doměkka asi hodinu. Ptáčky vyjměte, šťávu vysmahněte, zaprašte moukou, zasmahněte, podlijte vývarem a 15 minut povařte. Vraťte ptáčky, vše dochuťte a prohřejte.

OCHUTNEJTE TAKÉ
Krůtí roláda s vinnou klobásou
Krůtí roláda s vinnou klobásou
Telecí roláda se špenátem a piniovými oříšky
Telecí roláda se špenátem a piniovými oříšky
Vepřová roláda
Vepřová roláda


  • Vybrali jsme pro Vás