5 vajec
300 g rostlinného tuku
300 g moučkového cukru
300 g polohrubé mouky
100 g mletých mandlí
200 g rozpuštěné hořké čokolády
1/2 prášku do pečiva
Na ozdobení:
100 g kvalitní hořké čokolády
40 g ztuženého tuku
100 g loupaných mandlí nakrájených na silnější nudličky
sladká šlehačka
Bílky ušleháme a do houstnoucího sněhu zašleháme poslední třetinu cukru. Menší část sněhu zamícháme do žloutkové hmoty, přitom vmícháme i sypké přísady, které jsme na těsto proseli. Nakonec zlehka vmícháme zbytek sněhu. Pečeme ve formě na srnčí hřbet (polokulatá chlebíčková forma s žebry a středovou prohlubní), kterou jsme si předem vymastili a vysypali moukou, v předehřáté troubě (asi 180°C) 40-60 minut. Necháme 20 minut chladnout, potom opatrně vyklopíme.
Vychladlý srnčí hřbet potáhneme čokoládovou polevou a do jednotlivých žeber zastrkáme pravidelně mandlové nudličky. Dáme na několik hodin rozležet do chladna. Podáváme se sladkou šlehačkou.
Poleva: Tuk a hořkou čokoládu rozehřejeme na horké vodní lázni. Mícháme, až je poleva hladká, a ihned poléváme.
Srnčí hřbet - ježek |