Doporučujeme

Srnčí hřbet

- Večer před dnem pečení si připravíme všechny přísady do kuchyně, aby měly stejnou teplotu. Chlebíčkovou formu na srnčí hřbet vymastíme máslem, vysypeme polohrubou moukou a dáme do chladna. Druhý den dáme do mísy nebo do šlehače změklé máslo, dobře je utřeme do pěny a přidáváme přitom postupně 2/3 cukru. Potom přidáme po částech rozehřátou čokoládu a jeden po druhém žloutky. Utřená hmota musí být hustá a jemná. Prosejeme na ni mouku s práškem do pečiva zlehka nasypeme mleté mandle.

5 vajec
300 g rostlinného tuku
300 g moučkového cukru
300 g polohrubé mouky
100 g mletých mandlí
200 g rozpuštěné hořké čokolády
1/2 prášku do pečiva

Na ozdobení:
100 g kvalitní hořké čokolády
 40 g ztuženého tuku
100 g loupaných mandlí nakrájených na silnější nudličky
sladká šlehačka

Bílky ušleháme a do houstnoucího sněhu zašleháme poslední třetinu cukru. Menší část sněhu zamícháme do žloutkové hmoty, přitom vmícháme i sypké přísady, které jsme na těsto proseli. Nakonec zlehka vmícháme zbytek sněhu. Pečeme ve formě na srnčí hřbet (polokulatá chlebíčková forma s žebry a středovou prohlubní), kterou jsme si předem vymastili a vysypali moukou, v předehřáté troubě (asi 180°C) 40-60 minut. Necháme 20 minut chladnout, potom opatrně vyklopíme.
Vychladlý srnčí hřbet potáhneme čokoládovou polevou a do jednotlivých žeber zastrkáme pravidelně mandlové nudličky. Dáme na několik hodin rozležet do chladna. Podáváme se sladkou šlehačkou.
Poleva: Tuk a hořkou čokoládu rozehřejeme na horké vodní lázni. Mícháme, až je poleva hladká, a ihned poléváme.

 

Srnčí hřbet - ježek


  • Vybrali jsme pro Vás