Doporučujeme

Špenátová polévka

Špenátová polévka | foto: Apetit

Špenátová polévka

Špenátové listy jsou teď ve vrcholné kondici, proto se přimlouváme za to, abyste jim dali přednost. Samozřejmě můžete polévku uvařit i z mraženého špenátu – z celých nebo sekaných listů. Italové ji zjemňují mlékem, ale můžete do ní nalít i smetanu na vaření, polévka tak bude krémovější.

NA 4 PORCE

Příprava: 10 minut + 15 minut vaření

* 700 g čerstvých špenátových listů nebo 500 g mraženého listového nebo sekaného špenátu, rozmrzlého
* sůl na dochucení
* 3 lžíce másla
* 1 menší cibule nakrájená nadrobno
* 500 ml hovězího vývaru
* 250 ml plnotučného mléka nebo 12% smetany
* špetka muškátového oříšku
* 5 lžic čerstvě nastrouhaného parmazánu
* osmažené kostičky chleba k podávání

1. Čerstvý špenát důkladně propláchněte ve studené vodě, aby na něm nezůstaly zbytky hlíny. Nechte ho zlehka okapat, vložte do hrnce, přidejte sůl, zakryjte pokličkou a na středním plameni povařte do změknutí; trvá to asi pět minut. Mražený špenát rozmrazte v mikrovlnce, případně v troše vody v hrnci, a osolte. Po vychladnutí z něj vymačkejte tekutinu a nasekejte ho.

2. V polévkovém hrnci rozpusťte máslo a osmahněte na něm cibuli tak, aby získala světle zlatou barvu. Přidejte špenát a dvě až tři minuty míchejte. Přilijte vývar, mléko nebo smetanu a trochu nastrouhaného muškátového oříšku. Přiveďte k varu a nechte na mírném plameni asi deset minut bublat.

3. Těsně před koncem varu přisypte nastrouhaný parmazán a podle potřeby dosolte. Podávejte s osmaženými kostičkami chleba.

Za stranu zelených

Zmražený listový špenát neztrácí na rozdíl od protlaku na kvalitě a barvě. Spolu s čerstvým vám ukáže, o čem vlastně je. Dejte jim svůj hlas!

           

OCHUTNEJTE TAKÉ

           

Rajská polévka s nočkyRajská polévka s nočky
            Krémová mrkvová polévkaKrémová mrkvová polévka
            Hrášková polévka s pestem a rybími krutonyHrášková polévka s pestem a rybími krutony

           


  • Vybrali jsme pro Vás