Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Španělská jídla jsou na léto ideální

  0:52aktualizováno  0:52
Ve španělské kuchyni se odráží mix mnoha kultur, které na území země v minulosti žily. Určit jediné dominantní jídlo se nedá. Všechno navíc „komplikují“ rozdílné chutě obyvatel jednotlivých oblastí.

Gazpacho - španělská polévka podávaná za studena. | foto: Profimedia.cz

Jinak se vaří v Katalánsku, trochu jiné chutě mají lidí v baskitském regionu a odlišně se jí v severní Andalusii. Základem všech jídel je ovšem olivový olej, spousta bylinek a zeleniny.

Vsadit také můžete na to, že ať přijedete kamkoliv, všude budou mít „kotlík“ neboli paellu. Vaří se ve velkém hrnci a obsahuje rýži. Tím však končí jakýkoliv spojující prvek. Recept se liší podle území, kde se právě nacházíte, a také podle toho, co mají místní právě doma. Jídlo může obsahovat cokoliv ze zeleniny a masa, u něj však platí, že by se neměly míchat jednotlivé druhy. Když vsadíte na mořské plody, už nepřidávejte třeba kuřecí. Vše se vaří na mírném ohni zalité vínem. A když jsme u nápojů, Španělsko je samozřejmě sangria. Kousky ovoce zasypané cukrem a přelité červeným vínem můžete pít kdykoliv od oběda do pozdní noci.

Gazpacho - španělská polévka podávaná za studena.

Gazpacho

Příprava 30 minut chlazení 2–4 hodiny, porce pro 4 osoby

• 2 plátky bílého chleba
• 1 kg vyzrálých rajčat
• 1 červená paprika
• 1 zelená nebo žlutá paprika
• 2 jarní cibulky
• 2 stroužky česneku
• 1/2 menší salátové okurky
• 4 lžíce panenského olivového oleje
• 2 lžíce červeného vinného octa
• sůl
• cukr

Postup:

1. Z plátků chleba odkrojíme kůrku, natrháme na větší kusy a zalijeme vodou. Po 15 minutách vodu slijeme a chléb vyždímáme.

2. Omytá rajčata na vršku nakrojíme do kříže, krátce je spaříme ve vroucí vodě a oloupeme. Rajčata překrojíme, vyřízneme tvrdou část u stopky, vymáčkneme semínka a nadrobno pokrájíme.

3. Papriky rozpůlíme, zbavíme jádřince a pokrájíme. Očištěné cibulky nakrájíme na kolečka, česnek oloupeme a prolisujeme. Okurku pokrájíme na kostičky.

4. Část rajčat, papriky, cibulky a všechnu okurku odložíme stranou na ozdobení polévky, zbylou zeleninu rozmixujeme dohladka s chlebem, česnekem, cibulkami, olejem, solí a cukrem na hladkou hmotu.

5. Polévku případně naředíme trochou vody, dochutíme a odložíme vychladit na dvě hodiny.

6. Před podáváním ozdobíme jednotlivé porce zbylou pokrájenou zeleninou.

Tapas

Tapas

Marinované olivy:
Olivy marinujeme ve směsi chilli vloček, drcených koriandrových semínek, mletého římského kmínu, citronové šťávy a zalité olivovým olejem. V uzavřené skleněné nádobě je necháme odležet asi týden a podáváme s čerstvým nasekaným česnekem a chilli papričkou. Odleželé olivy by měly vydržet další tři týdny v chladu.

Sangria

Sangria

Příprava 3 hodiny i s chlazením, porce pro 6 osob

• 1 citron
• 1 limeta
• 1 pomeranč
• 1,5 šálku rumu
• 1/2 šálku bílého cukru
• 1 lahev (700 ml) suchého červeného vína
• 1 šálek pomerančového džusu

Čtěte v pondělí

Sangria

Další recepty na španělské speciality najdete v příloze MF DNES OnaDnes

1. Ovoce, rum, víno i džus hodně vychlaďte. Nakrájejte citron, limetu i pomeranč na tenká kolečka a naplňte jimi skleněný džbán. Vlijte rum a nasypejte cukr. Vychlaďte v lednici dvě hodiny, aby se propojily chutě jednotlivých ingrediencí.

2. Těsně před podáváním dlouhou lžící trochu podrťte ovoce a vmíchejte víno a pomerančový džus. Pokud jde o víno a rum, můžete experimentovat s různými druhy. Výborně chutná třeba burgundské a rum vyzkoušejte bílý i kořeněný. Experimentovat můžete i s ovocem, ale pozor – jablka a hrušky do sebe stahují rum.







Nejčtenější

ilustrační snímek
Nalokalo se dítě při koupání vody? Dejte pozor na sekundární tonutí

Sekundární tonutí je celkem vzácný úkaz, o kterém je ale rozhodně dobře vědět. Pokud se totiž při koupání a plavání dostanou vaše děti do potíží a nalokají se...  celý článek

Kateřina Emmons
Kateřina Emmons: Máme mnohem větší rodinu, než jsme plánovali

Je mistryní Evropy i světa a k tomu má doma tři olympijské medaile. Sportovní kariéra Kateřiny Emmons je už ale nějaký čas na druhé koleji. Teď je především...  celý článek

Ilustrační fotografie
Aby slunce neškodilo, dodržujte zásady správného opalování

Navzdory mínění lékařů je většina lidí přesvědčena, že opalování k létu patří stejně jako hnědě zabarvená kůže. Jak ji získat a zároveň co nejvíce ochránit...  celý článek

V trendy slunečních brýlích budete nepřehlédnutelná. Musí ale pasovat na vaši...
Jak vybrat sluneční brýle, které vám sednou? Rozhoduje tvar obličeje

Nepostradatelný doplněk, který nejen chrání před vtíravými slunečními paprsky, ale hlavně z vás dokáže udělat šmrncovní femme fatale. Tedy pouze v případě, že...  celý článek

Francouzský prezident Emmanuel Macron a jeho manželka Brigitte Macronová...
Láska se zajíčkem. Velké rozdíly vztahu neprospívají, tvrdí psycholog

Muž si najde partnerku mladší o generaci, a nikoho to nenadzvedne. Zato když se žena zamiluje do syna kamarádky, všichni nevěřícně kroutí hlavou. Takových...  celý článek

Další z rubriky

Kuřecí karbanátky se zeleninovým salátem
Zapomeňte na nudu. Kuřecí recepty pro milovníky barev a nových chutí

Pečené v troubě, jako obalovaný řízek nebo na paprice. Ne že by vám tahle jídla nechutnala, ale občas už vám přijdou celkem nudná? Zkuste to příště trochu...  celý článek

Trifle s jahodami a pistáciemi
Jahodové mámení. Hurá, konečně je tady nejsladší sezóna v roce

Nedá se nic dělat, jahody prostě musí milovat každý. Ať už jen tak posypané cukrem a s kopečkem nadýchané šlehačky, nebo v podobě zmrzliny, jako náplň do...  celý článek

Soufflé au chocolat
Hříšně dobré čokoládové dezerty nejen na víkend

Už žádné pocity viny. Čokoláda není jen božská mana, která vám pomůže překonat stresové situace a zlepšit náladu. Ona je dokonce zdravá. Prospívá srdci,...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Barevné líčení
Barevné líčení

Barevné líčení krásně rozjasní celý obličej a zvýrazní vaše oči. Nemusíte použít zrovna ty nejdivočejší barvy, vyzkoušejte si prvně světlejší odstíny a postupně... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.