Test:

ZNÁTE SAMI SEBE?

Test je z knihy Tomáše Nováka a Věry Capponi Sám sobě psychologem, kterou vydalo nakladatesltví Grada. Uveďte, zda s konstatováním souhlasíte, či nikoliv.

1.Dospělý duševně zdravý člověk se vždy vyzná sám v sobě.

2.Má-li někdo alespoň průměrnou inteligenci a je normální, nemůže dělat nelogická rozhodnutí.

3.Už se mi stalo, že jsem třeba po letech přišel/přišla na to, že jsem nějakou i vážnou situaci vnímal/a zkresleně- viděl/a jsem, co jsem chtěl/a, a neviděl/a, co nechtěl/a.

4.Nevzpomínám si, že bych sám/sama sobě někdy namlouval/a lepší (morálnější, sociálně přijatelnější) pohnutky vlastního jednání.

5.Každému se může stát, že se "spálí", protože očekává, že druzí mají podobné morální zásady a motivy jako on sám.

6.Pokud někdo netrpí poruchou paměti, tak si přece musí vždy pamatovat, co se událo.

7.Je třeba naslouchat názorům okolí. Když si někdo myslí něco jiného než všichni ostatní v jeho blízkosti, zřejmě se mýlí.

8.Musíme se snažit nedělat chyby, protože ty jsou důsledkem lajdáctví, nepozornosti nebo i nezodpovědnosti.

9.Už se mi stalo, že když jsem udělal/a nějaký trapas, tak jsem na to úplně zapomněl/a a nemohl/a jsem si vzpomenout, ani když o tom druzí mluvili.

10.Společenská lež může být někdy omluvitelná, ale nikdy bychom neměli lhát sami sobě. Kdo tak činí, je buď nemorální, nebo duševně vyšinutý.

11.Přihodilo se mi, že když jsem něco udělal/a, nedokázal/a jsem to vysvětlit ani sobě, ani druhým.

12.Nikdy jsem se sám před sebou nesnížil/a k tomu, abych sváděl/a své neúspěchy na druhé nebo nějaké jiné vnější příčiny.

13.Když mi na něčem moc záleží a ať dělám co dělám, nedosáhnu toho, ulevím si někdy tím, že si začnu říkat, že jsem o tolik nepřišel/nepřišla, že to vlastně za to nestálo, že jsem to vlastně nechtě/a.

14.Sociálně inteligentní člověk je schopen vcítění do druhých. Dokáže tedy vcelku přesně odhadnout jejich přání, potřeby a motivy.

15.Člověk by neměl být jak třtina ve větru se klátící. Když se pro něco rozhodne, v něco věří, měl by za tím stále stát a neměnit názor.

16.Morální člověk nese vždy zodpovědnost i za druhé, i kdyby měl obětovat vlastní pohodlí či přání.

17.Když mám nějakou povinnost nebo něco moc chci a nedaří se mi to, je lepší toho nechat a raději dělat něco, co mi jde.

18.Slušný člověk se má stále snažit na sobě pracovat, aby byl lepší. Jinak by si přece sám sebe nemohl vážit.

19.Uděláte-li něco, co se vašemu okolí nelíbí, musíte vždy umět vysvětlit všechny příčiny svého jednání. Jinak vás druzí nebudou mít rádi.

20.Přísloví Podle sebe soudím tebe je hluboká moudrost.