Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Soutěž o tři kávovary má své výherce

  17:25aktualizováno  11. července 12:09
Milujete kávu horkou i ledovou na všechny možné způsoby? Pro milovníky kávy jsme také připravili soutěž o tři kávovary Nescafé Dolce Gusto a už známe výherce.

Voňavá a lahodná... | foto: Profimedia.cz


SOUTĚŽILI JSTE ZDE

Čokoládový pudink s malinovým srdcem

Pudink:
190 g čokolády na vaření
180 g másla
4 žloutky
3 čerstvá vejce
120 g cukru krupice
80 g hladké mouky
60 g mletých oříšků kešu

Malinové srdce:
200 g malin, 30 g moučkového cukru, 1 cl citronové šťávy

Kávová omáčka: 1,5 dl mléka, 1 dl silné kávy, 50 g cukru, 4 žloutky

POSTUP:

Pudink: Rozpuštěnou čokoládu vyšleháme s máslem, cukrem, vejci a žloutky do pěny. Lehce vmícháme mouku a směs dáme do formiček vymazaných máslem a vysypaných mletými opraženými oříšky kešu. Do středu vtiskneme předem připravenou mraženou malinovou náplň (malinové srdce). Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 9 minut.

Malinové srdce: Polovinu malin rozvaříme s cukrem a citronovou šťávou. Vmícháme druhou polovinu malin a po vložení do malých formiček, nejlépe o průměru 3 cm, dáme zmrazit.

Kávová omáčka: Připravíme si silnou kávu, kterou nalijeme do vroucího mléka. Žloutky vyšleháme s cukrem a za neustálého míchání vléváme do mléka, které však nesmí překročit teplotu cca 85 °C (aby se žloutky nesrazily). Po zhoustnutí omáčku přecedíme a za stálého míchání prudce (nejlépe ve studené vodní lázni) vychladíme na teplotu 2-5 °C.

Dokončení:
Na talíř nalijeme kávovou omáčku a do středu položíme pudink.

Bostonský krémový páj

Těsto:
250 g hladké mouky
250 g cukru krupice
80 g kakaového prášku
7 g jedlé sody
180 g másla
2,5 dcl mléka
1 čerstvé vejce
1 vanilkový lusk
(lze nahradit 10 g vanilkového extraktu)

Krémová náplň: 3,8 dcl 12% sladké smetany, 130 g cukru, 80 g kakaového prášku, 40 g maizeny, 30 g másla, 1 vanilkový lusk (lze nahradit 10 g vanilkového extraktu)

Kávové glazé: 4 cl extra silné kávy espreso, 30 g másla, 3 cl škrobového sirupu (lze nahradit medem), 80 g kakaového prášku, 180 g moučkového cukru, 1 vanilkový lusk (lze nahradit 10 g vanilkového extraktu)

POSTUP:
Těsto: mouku, cukr, kakao a jedlou sodu promícháme, přidáme vejce, vlažné rozpuštěné máslo, mléko a zrníčka vanilkového lusku. Těsto vlijeme do dortové formy a pečeme při teplotě 170 °C asi 35 minut.

Krémová náplň: Sladkou smetanu s kakaem, cukrem, máslem, celým vanilkovým luskem a maizenou zahříváme do zhoustnutí. Vychladíme za neustálého míchání (vanilkový lusk v průběhu chlazení vyndáme).

Kávové glazé: Do kávy přidáme máslo, škrobový cukr, přivedeme k varu, odstavíme a okamžitě vmícháme metlou kakaový prášek, moučkový cukr a zrníčka z vanilkového lusku.

Dokončení: Vychladlý korpus rozřízneme na dvě poloviny, první potřeme celou krémovou náplní a přiložíme druhou polovinu korpusu. Nakonec celý páj potřeme ještě teplým glazé. Není dobré nanášet úplně horké glazé, ale aby vytvořilo lesklou hladkou plochu, nesmíme ho nanášet ani příliš vychlazené, jelikož chlazením glazé tuhne.

Mexická káva

2 kopečky čokoládové zmrzliny
100 ml kávy espreso
0,5 g skořice
0,5 g muškátového oříšku
čokoládový posyp
20 g ušlehané šlehačky

Postup:
Kopečky čokoládové zmrzliny jemně posypeme mletou skořicí a mletým muškátovým oříškem. Zmrzlinu zalijeme kávou, ozdobíme šlehačkou a čokoládovým posypem.

Autoři:




Nejčtenější

Neuroložka prof. MUDr. Marcela Lippertová-Grünerová, ph. D. působila celou řadu...
Neuroložka: Mozkové buňky umí spáchat sebevraždu, ale to my nechceme

„Mozkové buňky mohou spáchat sebevraždu. Mají jakýsi,červený knoflík’, který buď stisknou, nebo ne. My se je snažíme přesvědčit, aby ho nemačkaly, protože je...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Příběh Mirky: Syn bude otcem, ale dítě nejspíš není jeho

Tak jsem se dočkala, budu babičkou. Mám skvělou snachu, bezvadného syna a další důvod k radosti je na cestě. Jenže snacha se mi přiznala, že dítě možná nebude...  celý článek

Houbové rizoto
Rostou? Tak honem do lesa! Tyhle recepty užijete nejen na chalupě

Uklidňující procházka lesem mnohdy vyústí ve sběračskou výpravu – zejména, když máte svoje tajná místečka a vezmete si s sebou košík. Co ale s houbovou úrodou?...  celý článek

ilustrační snímek
Když domek vyhořel, děti musely do ústavu. Pomozme jim k návratu domů

Děti, které vyrůstaly v rodinném prostředí, mají mnohem větší šanci na úspěch v životě a na vlastní spokojenou rodinu než ty, které vyrostly v ústavu. Pomozte...  celý článek

Mozková mrtvice - ilustrační fotografie
Když udeří mrtvice, jde o čas. Jak ji poznáte?

Na mozku jsme závislí. To on rozhodne, zda si přečtete tento článek a napijete se u toho kávy. Vše probíhá automaticky. Ovšem jen do chvíle, než mozkovou tepnu...  celý článek

Další z rubriky

Pomazánka se sušenými rajčaty a rukolou
Rychlé a zdravé pomazánky ze skyru nejen na letní zahradní party

Letní posezení s přáteli nebo rodinná oslava nemusí být jen o grilovačce. Vsaďte na jednohubky s lehkými pomazánkami, které jsou skvělým pochutnáním k vínu,...  celý článek

Jogurtové pohlazení s borůvkami
Bez cukru a přece sladké. Rychlé letní dezerty pro plavkovou sezonu

Co by to bylo za prázdniny bez letních dobrot a lahodného ovoce? Dokonce i pokud řešíte linii, můžete si občas dopřát něco do „dezertní komůrky“. Rafinovanému...  celý článek

Houbové rizoto
Rostou? Tak honem do lesa! Tyhle recepty užijete nejen na chalupě

Uklidňující procházka lesem mnohdy vyústí ve sběračskou výpravu – zejména, když máte svoje tajná místečka a vezmete si s sebou košík. Co ale s houbovou úrodou?...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Na unavenou pleť i zvýraznění tváře. Rozjasňovač umí zázraky
Na unavenou pleť i zvýraznění tváře. Rozjasňovač umí zázraky

Pořídit je můžete v pudru, tubě i v peru a pokud víte, jak je správně nanášet, dokáží vaši tvář opravdu zkrásnět. Přesto... celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.