Doporučujeme

Netradičně tradiční svíčková na smetaně | foto: Alpro

Máte alergii na mléko? Zkuste svíčkovou trochu jinak

  • 12
Mléko je přirozenou součástí našeho jídelníčku, ale stále více dospělých i dětí má problémy s mléčnou bílkovinou. Ani oni si však nemusejí odepřít třeba oblíbenou svíčkovou nebo smetanový dezert. Stačí nahradit mléčné výrobky sójovými produkty. Získáte tak překvapivě chutná jídla, která jsou zároveň lehká a dobře stravitelná.

"Možnosti využití sójových výrobků v kuchyni je nekonečně široké – od omáček, polévek a hlavních chodů, přes koktejly, dezerty, zapékání mas a příloh po lehké svačinky a chutné snídaně," říká šéfkuchař restaurace Soave by Aureole Jan Souček, který je autorem i následujících receptů.

Podle něj se dají sójové produkty použít úplně stejně jako mléčné výrobky a mají ještě jednu velkou výhodu. Oproti klasickému kravskému mléku a smetaně nemají tendenci srážet se v kyselém prostředí. A tak si s nimi poradí i méně zdatné kuchařky a kuchaři.

Svíčková na smetaně

  • 600 g hovězí zadní nebo svíčková
  • 50 g uzené slaniny
  • 250 ml sójové "smetany" na vaření (např. Alpro Cuisine)
  • 40 g tuku
  • 40 g hladké mouky
  • 1 cibule
  • 80 g mrkve
  • 50 g petržele
  • 50 g celeru
  • masový vývar
  • 2 kuličky nového koření
  • bobkový list
  • cukr
  • citronová šťáva
  • sůl a pepř

1. Odleželé maso prošpikujeme proužky uzené slaniny, osolíme, opepříme a osmahneme v rozpáleném tuku ze všech stran a odložíme do tepla.

2. Na témže tuku zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme očištěnou a nakrájenou zeleninu, osmahneme a podlijeme masovým vývarem. Potom přidáme osmahnuté maso, bobkový list a celé nové koření, přikryjeme a dusíme ve vyhřáté troubě doměkka.

3. Měkké maso vyjmeme, šťávu zahustíme moukou a povaříme ještě asi 20 minut. Připravenou omáčku propasírujeme se zeleninou přes síto, přilijeme sójovou "smetanou" a podle chuti osladíme a okyselíme citronovou šťávou.

4. Maso nakrájíme na plátky, podáváme s houskovým knedlíkem, plátkem citronu a brusinkami.

Tip: Pro lepší barvu můžete přidat zkaramelizovanou lžičku cukru.

Steak z lososa s celerovým krémem a olivami

Steak z lososa s celerovým krémem a olivami
  • 4 steaky z lososa (cca po 150 g)
  • 500 g celeru
  • 300 g brambor
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 200 ml sójové "smetany" na vaření
  • 200 ml sójového nápoje bez příchuti
  • 100 g černých oliv
  • 2 lžičky piniových oříšků
  • tymián, bazalka
  • muškátový oříšek
  • sůl

1. Najemno nakrájenou cibuli orestujeme dorůžova na olivovém oleji společně s nakrájeným celerem, bramborami a česnekem. Přilijeme sójovou "smetanu" a sójový nápoj. Přidáme bylinky, osolíme a nastrouháme trochu muškátového oříšku.

2. Po uvaření celeru a vyvaření zhruba poloviny tekutiny směs rozmixujeme tyčovým mixérem na jemný krém. Dochutíme solí a pepřem.

3. Osoleného lososa opečeme na rozpálené pánvi z obou stran.

4. Servírujeme ho na lůžku z celerového krému, posypaného zprudka orestovanými piniovými oříšky a pokrájenými černými olivami.

Vanilková panna cotta

Vanilková panna cotta s perníkovou omáčkou
  • 250 ml sójového nápoje bez příchuti
  • 250 ml sójové "smetany"
  • 4 plátky želatiny
  • 100 g mražených višní (nebo jiného oblíbeného ovoce)
  • 4 lžíce cukru
  • 1 vanilkový lusk
  • pár lístků máty na ozdobu (nemusí být)

1. Mléko nebo sójový nápoj a sójovou "smetanu", dvě lžíce cukru a dřeň z vanilkového lusku společně zahřejeme v rendlíku těsně pod bod varu.

2. Přidáme namočenou plátkovou želatinu, přecedíme do formiček a necháme v chladničce nejlépe přes noc vychladnout.

3. Dvě lžíce cukru necháme lehce zkaramelizovat, přidáme mražené višně a vaříme, dokud se nám obsah nesvaří na polovinu. Višňovou omáčku můžeme podávat jak studenou, tak horkou, jen dbáme na to, aby se nedostala horká k panna cottě, rozpustila by se.

Tip: Dezert můžeme před servírováním ozdobit vanilkovým topingem nebo sójovým dezertem s perníkovou či čokoládovou příchutí.


  • Vybrali jsme pro Vás