Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Máte alergii na mléko? Zkuste svíčkovou trochu jinak

  1:00aktualizováno  1:00
Mléko je přirozenou součástí našeho jídelníčku, ale stále více dospělých i dětí má problémy s mléčnou bílkovinou. Ani oni si však nemusejí odepřít třeba oblíbenou svíčkovou nebo smetanový dezert. Stačí nahradit mléčné výrobky sójovými produkty. Získáte tak překvapivě chutná jídla, která jsou zároveň lehká a dobře stravitelná.

Netradičně tradiční svíčková na smetaně | foto: Alpro

"Možnosti využití sójových výrobků v kuchyni je nekonečně široké – od omáček, polévek a hlavních chodů, přes koktejly, dezerty, zapékání mas a příloh po lehké svačinky a chutné snídaně," říká šéfkuchař restaurace Soave by Aureole Jan Souček, který je autorem i následujících receptů.

Podle něj se dají sójové produkty použít úplně stejně jako mléčné výrobky a mají ještě jednu velkou výhodu. Oproti klasickému kravskému mléku a smetaně nemají tendenci srážet se v kyselém prostředí. A tak si s nimi poradí i méně zdatné kuchařky a kuchaři.

Svíčková na smetaně

  • 600 g hovězí zadní nebo svíčková
  • 50 g uzené slaniny
  • 250 ml sójové "smetany" na vaření (např. Alpro Cuisine)
  • 40 g tuku
  • 40 g hladké mouky
  • 1 cibule
  • 80 g mrkve
  • 50 g petržele
  • 50 g celeru
  • masový vývar
  • 2 kuličky nového koření
  • bobkový list
  • cukr
  • citronová šťáva
  • sůl a pepř

1. Odleželé maso prošpikujeme proužky uzené slaniny, osolíme, opepříme a osmahneme v rozpáleném tuku ze všech stran a odložíme do tepla.

2. Na témže tuku zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme očištěnou a nakrájenou zeleninu, osmahneme a podlijeme masovým vývarem. Potom přidáme osmahnuté maso, bobkový list a celé nové koření, přikryjeme a dusíme ve vyhřáté troubě doměkka.

3. Měkké maso vyjmeme, šťávu zahustíme moukou a povaříme ještě asi 20 minut. Připravenou omáčku propasírujeme se zeleninou přes síto, přilijeme sójovou "smetanou" a podle chuti osladíme a okyselíme citronovou šťávou.

4. Maso nakrájíme na plátky, podáváme s houskovým knedlíkem, plátkem citronu a brusinkami.

Tip: Pro lepší barvu můžete přidat zkaramelizovanou lžičku cukru.

Steak z lososa s celerovým krémem a olivami

Steak z lososa s celerovým krémem a olivami
  • 4 steaky z lososa (cca po 150 g)
  • 500 g celeru
  • 300 g brambor
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 200 ml sójové "smetany" na vaření
  • 200 ml sójového nápoje bez příchuti
  • 100 g černých oliv
  • 2 lžičky piniových oříšků
  • tymián, bazalka
  • muškátový oříšek
  • sůl

1. Najemno nakrájenou cibuli orestujeme dorůžova na olivovém oleji společně s nakrájeným celerem, bramborami a česnekem. Přilijeme sójovou "smetanu" a sójový nápoj. Přidáme bylinky, osolíme a nastrouháme trochu muškátového oříšku.

2. Po uvaření celeru a vyvaření zhruba poloviny tekutiny směs rozmixujeme tyčovým mixérem na jemný krém. Dochutíme solí a pepřem.

3. Osoleného lososa opečeme na rozpálené pánvi z obou stran.

4. Servírujeme ho na lůžku z celerového krému, posypaného zprudka orestovanými piniovými oříšky a pokrájenými černými olivami.

Vanilková panna cotta

Vanilková panna cotta s perníkovou omáčkou
  • 250 ml sójového nápoje bez příchuti
  • 250 ml sójové "smetany"
  • 4 plátky želatiny
  • 100 g mražených višní (nebo jiného oblíbeného ovoce)
  • 4 lžíce cukru
  • 1 vanilkový lusk
  • pár lístků máty na ozdobu (nemusí být)

1. Mléko nebo sójový nápoj a sójovou "smetanu", dvě lžíce cukru a dřeň z vanilkového lusku společně zahřejeme v rendlíku těsně pod bod varu.

2. Přidáme namočenou plátkovou želatinu, přecedíme do formiček a necháme v chladničce nejlépe přes noc vychladnout.

3. Dvě lžíce cukru necháme lehce zkaramelizovat, přidáme mražené višně a vaříme, dokud se nám obsah nesvaří na polovinu. Višňovou omáčku můžeme podávat jak studenou, tak horkou, jen dbáme na to, aby se nedostala horká k panna cottě, rozpustila by se.

Tip: Dezert můžeme před servírováním ozdobit vanilkovým topingem nebo sójovým dezertem s perníkovou či čokoládovou příchutí.

Autor:




Nejčtenější

Modelky se oblékly do ručně vyrobených svatebních šatů z toaletního papíru.
Toaletní papír v hlavní roli. Modelky předváděly křehké svatební šaty

Drobné květiny, třásně i dlouhé vlečky nechyběly svatebním róbám, které se minulý týden objevily na přehlídce v New Yorku. Ač vypadaly honosně, k jejich výrobě...  celý článek

Magnetická rezonance dvojčat ve 32. týdnu těhotenství
Proč se rodí některé děti i jedno z dvojčat menší? Může za to placenta

Vědci měli doposud několik teorií o tom, co ovlivňuje velikost plodu v děloze a následnou porodní váhu. Nová studie na jednovaječných dvojčatech provedená...  celý článek

Ilustrační fotografie
Omezte cukr i lepek, zkuste tampon, radí lékař jako prevenci před mykózou

Léto je obdobím, kdy ženy nejčastěji trápí gynekologická onemocnění. Podle gynekologa Romana Peschouta je proto důležité myslet na prevenci. "Po koupání si...  celý článek

(ilustrační snímek)
Zapomeňte na hádky o penězích, najděte si svůj model hospodaření

V životě jsou daleko důležitější věci. Třeba charakter. S tím nelze než souhlasit, pravda je ovšem taky ta, že jsou to právě peníze, kvůli kterým se ve vztahu...  celý článek

Chuando Tan
Cvičit a nesprchovat se moc pozdě ani brzy ráno, radí sexy padesátník

Chuando Tan ze Singapuru se stal na internetu senzací. Modelovi, který se stal fotografem, by jen málokdo správně uhodl jeho věk. Svalovec s klučičím obličejem...  celý článek

Další z rubriky

Opilý čokoládový cheesecake
Jó, třešně zrály! Co s červenou úrodou, když už se omrzela bublanina

K začátku prázdnin patří červené lesklé plody třešní. Jenže co s nimi, když vám bublanina už leze ušima a čerstvých jich spořádáte jen malou část? Zkuste...  celý článek

Kachní prsa s fíkovou omáčkou
Maso si s ovocem rozumí. Zkuste kachnu s fíky nebo kuře na třešních

Jste nadšení z toho, jaké dobroty nabízí letní zahrada nebo farmářský trh, ale jen ovoce vám k obědu nestačí? Zkuste ho zkombinovat s masem a nebudete litovat....  celý článek

Portugalský Mazagran
Osvěžující míchané nápoje pro horké dny i na zahradní party

Tropické teploty bohužel nezažíváme jen u bazénu nebo na dovolené, ale také v každodenním životě, kdy prostě musíme fungovat. Přes den je nejlepší džbán ledové...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Kartáček místo rukou: Na čištění pleti si pořiďte tekutější gel
Kartáček místo rukou: Na čištění pleti si pořiďte tekutější gel

Vítám v klubu všechny, které spotřebují hromadu odličovacích tamponků a večerní čištění provádějí už v polospánku. Začala jsem proto přemýšlet, že kartáček na č... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.