Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Sója pomáhá proti rakovině

  11:12aktualizováno  11:12
Sója je zázrak! To se ještě před několika lety na lidi hrnulo ze všech médií. V poslední době se však už o jedinečné luštěnině zase tolik mluví. A přitom je to podle vědců skutečný poklad mezi potravinami. Sójové produkty obsahují velké množství proteinů, vápníku, železa a zinku. Jsou nízkokalorické, neobsahují cholesterol, tuk a jsou jedinečným zdrojem vlákniny. Různé průzkumy studující souvislost mezi konzumací sóji a rakovinou dokonce potvrzují, že riziko onemocnění je u lidí, kteří pravidelně jedí sóju výrazně menší.
Uvnitř článku najdete recepty ze sóji.

Ideální denní dávka sóji je 50 gramů.

Tato luštěnina, která pochází z východní Asie, může být plnohodnotnou náhradou masa. Její bílkovina se totiž rovná bílkovině masa, mléka i vajec.

Obalovaný sójový špíz
80 g sójových kostek, 1 lžíce sójové omáčky, pepř, kari, sůl, žampiony, paprika, cibule Těstíčko na obalování: 225 g hladké mouky, 250 ml studené vody, 1/2 čl kypřícího prášku, sůl, citronová šťáva.
Sójové kostky vložíme do mísy přelijeme sójovou omáčkou, okořeníme pepřem, kari a solí a poté zalijeme 1 l vroucí vody a necháme nejméně 30 minut bobtnat. Poté slijeme a vymačkáme z kostek přebytečnou vodu. Na jehlu nebo špejli střídavě napichujeme sóju, žampiony, papriku, cibuli. Takto připravené špízy obalíme v těstíčku a ze všech stran opečeme.


Rizoto se sójovým masem a houbami
80 g sójových pekingských nudliček, sůl. olej, 300 g rýže, 1 cibule, několik hub, 1 červená a 1 zelená paprika, 2 lžíce kečupu, česnek, 1 kostka bujónu, mleté nové koření, mletý pepř
Pekingské nudličky zalijeme 700 ml vroucí vody, osolíme a vaříme 20 minut. Pak nálev slijeme a nudličky vymačkáme. Na oleji zpěníme drobně nakrájenou cibuli, přidáme nakrájené houby a papriky a osmahneme. Přidáme předvařené nudličky, rýži, kečup, rozetřený česnek, kostku bujónu a koření, vše zalijeme horkou vodou (na 1 šálek rýže 2 šálky vody) a dusíme, až rýže i nudličky změknou. Pak kastrol odstavíme a necháme stát pod pokličkou 5 minut. Rizoto promícháme - rozdělíme na talíře a posypeme sýrem.

 

Autor:




Nejčtenější

Salma Hayeková (Londýn, 5. prosince 2016)
Ve svém věku už nemusím vypadat dokonale, je to výhoda, říká Hayeková

Herečka Salma Hayeková (50) nikdy nepodléhala hollywoodským trendům a nesnažila se mučit v posilovně jen proto, že to je zrovna v kurzu. Pro svou postavu toho...  celý článek

Ilustrační fotografie
Osm fyzických příznaků úzkosti. Bušení srdce, teplota i brnění nohou

Projevy úzkosti mohou být velmi pestré. Od klasických jako neklid, bušení srdce, motání hlavy nebo třes rukou až po ty méně obvyklé, které leckdy překvapí.  celý článek

Světlé odstíny vlasů jsou pro léto nejvhodnější.
Pět tipů, jak si v létě udržet zářivou barvu, aniž by vaše vlasy trpěly

Sluníčko i chlór dává vlasům zabrat. Nezřídka dokonce mění jejich barvu. Vyplatí se proto dopřávat kadeřím pravidelnou péči pomocí speciální kosmetiky.   celý článek

Ilustrační fotografie
Letní lásky? Pozor na pohlavně přenosné nemoci, které způsobují neplodnost

Ze vzrušující známosti na jednu noc se může stejně tak vyklubat i závažný zdravotní problém v podobě pohlavní nemoci s potenciální hrozbou neplodnosti. Než se...  celý článek

ilustrační snímek
Jak vybírat porodnici? Rozhoduje nabídka péče, zázemí i pocity rodičky

Pražské maminky to musí řešit relativně brzy a zapsat se do porodnice již v prvním trimestru, s výběrem porodnice si ovšem láme hlavu většina nastávajících...  celý článek

Další z rubriky

Sangria s ovocem a mátou
Tekutá letní romantika. Sangria s ovocem, ledový čaj i vanilkové latté

Teprve se těšíte na letošní zaslouženou dovolenou? Nebo už ji máte za sebou a při prohlížení fotek sníte o tom, jak by bylo krásné zase se přenést do...  celý článek

Casserole s bílými fazolemi a červenou cibulí
Rychlovky z jednoho hrnce, které přijdou k chuti na chatě i v kempu

Jsou chvíle, kdy se nám chce trávit hodiny u sporáku a našpinit polovinu kuchyňského vybavení. Ale pak jsou i takové, kdy bychom dali království za divotvorný...  celý článek

Broskvová marmeláda
Zavařte chuť léta do skleniček, v zimě jako když ho najdete

Prázdniny vstupují do poslední čtvrtiny a to také znamená, že se ovocné stromy i rajčatové keříky prohýbají pod bohatou úrodou. Většinou nemáme šanci všechno...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Konturování krok za krokem: Dodejte svému obličeji výraznější křivky
Konturování krok za krokem: Dodejte svému obličeji výraznější křivky

Líčení nabízí spoustu návodů, rafinovaných tipů a triků, díky kterým můžete zásadně změnit rysy v obličeji a jednou z takových vychytávek je konturování. Pomocí... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.