Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Čtenářský recept: Smetanové fazolky s hovězím masem

  16:29aktualizováno  16:29

Smetanové fazolky s hovězím masem a máslovými brambůrky | foto: Otto Plášekpro iDNES.cz

Doba přípravy: 120 minut + naložení
Množství: 6 - 8 porcí

  • 1 kg falešné hovězí svíčkové
  • 1 kg čerstvých fazolek (mix zelené-žluté)
  • 1 Rama cremefine na vaření (250ml)
  • 2 sladké smetany na vaření (2x180ml)
  • 2 dl mléka
  • 2 lžíce hladké mouky
  • cibule, mrkev, petržel, petrželová nať
  • máslo, sůl, bílý pepř, olivový olej
  • tymián, rozmarýn, jalovec, nové koření

1. Hovězí falešnou svíčkovou převážeme motouzem, abychom po uvaření zachovali kulatý tvar masa na řezu. Do hmoždíře dáme lžičku rozmarýnu, tymiánu, hrubozrnné soli, bílého pepře, 6 kuliček nového koření a jalovce. Vše rozmělníme a přilijeme trochu olivového oleje, tak aby nám vznikla středně hustá kašička.
Touto kořeněnou kaší potřeme převázané maso po celém obvodu a dáme uležet do lednice určitě na 24 hodin.
2. Po uležení masa následující den si do většího hrnce dáme do ¾ vodu, kterou uvedeme do silného varu a jakmile voda opravdu vře, tak do ní vložíme naložené hovězí maso včetně koření. K masu přidáme jednu neoloupanou cibuli, jednu větší mrkev a jednu střední petržel. Vaříme na mírném plameni, dokud maso není úplně měkké, což záleží na stáří skotu.
3. Než se maso uvaří, tak v hrnci rozpustíme 100 g másla a vložíme nakrájené a dobře očištěné fazolky obou barev. Ideální délka krájení fazolek je cca 4 cm. Fazolky promícháme s máslem, osolíme a podlijeme cca 2 dl vody. Dusíme asi 30 minut. Voda se skoro všechna vydusí.
4. Jakmile, jsou fazolky uvařeny tak, že jsou příjemně na skus, tak vlijeme na fazolky lahvičku Rama Cremefine na vaření a obě sladké smetany na vaření. Vše dobře promícháme a necháme lehce prohřát.
5. Do hrnku si dáme asi 2 dl mléka, ve kterém rozmícháme 2 lžíce hladké mouky, a opatrně přidáme do fazolek se smetanou. Dobře promícháme a necháme provařit cca 10 minut. Dochutíme solí, bílým pepřem a oříškem másla. Uvařené hovězí maso zbavíme motouzu a nakrájíme na plátky.

Poznámka: Jako přílohu si připravíme nové brambory co nejmenší velikosti i se slupkou. Dobře je očistíme, vložíme do pekáčku, kde je promícháme se směsí hrubozrnné soli, rozpuštěného másla, nasekané petrželové natě a kmínu. Pečeme na plný výkon trouby nejprve zakryté alobalem, a jakmile jsou brambory měkké, tak je dopečeme pro barvu lehce bez zakrytí.

Autor:




Nejčtenější

Herečka Emma Stone na zahajovacím ceremoniálu MFF v Benátkách
Emma Stone: Jsem známá a můj hlas má sílu, nesmím se bát vyjádřit názor

Herečka Emma Stone (28) cítí potřebu nahlas říkat, co si myslí, protože může díky své popularitě ovlivnit víc lidí než běžný člověk. Zatímco ještě nedávno měla...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Příběh Mirky: Syn bude otcem, ale dítě nejspíš není jeho

Tak jsem se dočkala, budu babičkou. Mám skvělou snachu, bezvadného syna a další důvod k radosti je na cestě. Jenže snacha se mi přiznala, že dítě možná nebude...  celý článek

Jít se koupat znamenalo vyjít ze vrat a k vodě urazit kus cesty. Se...
OBRAZEM: Koupání před 50 lety: s nubianem, kostkovanou dekou a matračkou

Jít se koupat znamenalo ještě před půl stoletím vyjít ze vrat a k vodě urazit kus cesty. Se srolovanou kostkovanou dekou v podpaží a taškou přes rameno. V ní...  celý článek

Neuroložka prof. MUDr. Marcela Lippertová-Grünerová, ph. D. působila celou řadu...
Neuroložka: Mozkové buňky umí spáchat sebevraždu, ale to my nechceme

„Mozkové buňky mohou spáchat sebevraždu. Mají jakýsi,červený knoflík’, který buď stisknou, nebo ne. My se je snažíme přesvědčit, aby ho nemačkaly, protože je...  celý článek

Osvěžující salát s rajčaty, okurkou a čerstvou mátou
Rajčata nejsou jen na špagety a na pizzu. Co s červeným nadělením?

Konec prázdnin je ve znamení dozrávajících červených plodů, které v sobě během slunečných dnů akumulovaly všechnu krásu a sladkost léta. Pokud jste propadli...  celý článek

Další z rubriky

Broskvová marmeláda
Zavařte chuť léta do skleniček, v zimě jako když ho najdete

Prázdniny vstupují do poslední čtvrtiny a to také znamená, že se ovocné stromy i rajčatové keříky prohýbají pod bohatou úrodou. Většinou nemáme šanci všechno...  celý článek

Houbové rizoto
Rostou? Tak honem do lesa! Tyhle recepty užijete nejen na chalupě

Uklidňující procházka lesem mnohdy vyústí ve sběračskou výpravu – zejména, když máte svoje tajná místečka a vezmete si s sebou košík. Co ale s houbovou úrodou?...  celý článek

Nebojte se na cestách využít to, co roste kolem. Uvařit si můžete třeba čaj z...
Nudle v ešusu i müsli tyčinky. Outdoorové recepty nejen na horskou túru

Na přechodech hor i na celodenních výletech s dětmi se musí dobře a kvalitně jíst. A zdaleka se přitom nemusíte spokojit jen s instantními polévkami nebo...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Pleťové masky v podobě smajlíků: roztomilé, nebo děsivé?
Pleťové masky v podobě smajlíků: roztomilé, nebo děsivé?

Že už jste toho v kosmetickém průmyslu viděli hodně? Novinkou jsou nyní plátýnkové masky s potiskem facebookových smajlí... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.