Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Smažený sýr pětkrát jinak

  2:00aktualizováno  2:00
Kdyby se sestavoval žebříček nejoblíbenějších jídel Čechů, smažený sýr by atakoval nejvyšší příčky. Co na tom, že není zdravý. Ale výborně chutná.

Hermelín s brusinkovou omáčkou. | foto: Isifa

Smažený sýr feta

Smažený sýr feta.

Příprava: 20 minut + smažení 10 minut

Pro 4 osoby

* 500 g sýra feta
* 3 vejce
* sůl, pepř
* hladká mouka
* mletá sladká paprika
* citron
* olej

Tip

Po druhém obalení ve vajíčku obalte fetu v sezamových semínkách a osmažte.

1. Sýr nakrájíme na jednotlivé porce a odložíme na 15 minut do mrazáku.
2. Vejce prošleháme se špetkou soli. Mouku promícháme s mletým pepřem a paprikou. Omytý citron nakrájíme na měsíčky.
3. Porce sýra obalíme ve vajíčku, v ochucené mouce a postup ještě jednou opakujeme.
4. Smažíme dozlatova v rozehřátém oleji a podáváme s citronem.  

Halloumi sýr s rajčatovou chilli omáčkou

Halloumi sýr s rajčatovou omáčkou.

Příprava: 20 minut + vaření 50 minut

Pro 4 osoby

* 4 zralá rajčata
* 1 červená cibule
* 2 stroužky česneku
* 2 chilli papričky
* 1 lžíce olivového oleje
* 100 ml červeného vína
* 2 lžíce červeného vinného octa
* 4 lžíce hnědého přírodního cukru
* sůl, pepř
* 500 g sýra halloumi
* 3 bílky
* strouhanka
* olej
* jarní cibulka

1. Rajčata na vršku nakrojíme do kříže a spaříme horkou vodou. Oloupeme a nakrájíme na malé kousky.
2. Cibuli a česnek nasekáme, chilli papričku podélně rozřízneme, vyškrábneme jádra a najemno pokrájíme.
3. Na pánvi rozehřejeme olej, vsypeme cibuli, papričku a orestujeme. Přidáme česnek, opečeme, zalijeme červeným vínem a povaříme asi dvě minuty.
4. Přilijeme ocet, přidáme cukr a nakrájená rajčata, osolíme, opepříme a na mírném ohni dusíme doměkka asi 30 minut.
5. Sýr nakrájíme, protáhneme rozšlehanými bílky, obalíme v prosáté strouhance a osmažíme v rozehřátém oleji.
6. Dozlatova osmažený sýr podáváme s chilli omáčkou a nasekanou jarní cibulkou.

Smažený camembert

Smažený camembert.

Příprava: 20 minut + smažení 10 minut

Pro 4 osoby

* 1 stroužek česneku
* 4 malé camemberty
* 100 g loupaných mandlí
* 500 g strouhanky
* 3 vejce
* sůl
* hladká mouka
* olej

1. Oloupaný stroužek česneku prolisujeme, potřeme jím sýr a odložíme do chladu.
2. Mandle nastrouháme nebo umeleme a promícháme se strouhankou.
3. Vejce prošleháme s trochou soli. Camemberty obalíme v mouce, dvakrát ve vejcích a strouhance.
4. Obalené sýry smažíme v rozpáleném oleji dozlatova. 

Hermelín s brusinkovou omáčkou

Hermelín s brusinkovou omáčkou.

Příprava: 30 minut + vaření 15 minut

Pro 4 osoby

* 400 g brusinek
* 200 g cukru
* špetka skořice
* 3 lžíce červeného vinného octa
* 500 g sýra s bílou plísní (hermelín, brie)
* hladká mouka
* 4 vejce
* sůl
* strouhanka
* olej

Tip

Aby sýr určitě nevytekl: obalený ho dejte na půlhodinu do mrazáku.

1. Brusinky propláchneme. Do hrnce vlijeme asi 200 ml vody, rozpustíme cukr, přivedeme k varu, přidáme skořici, ocet a brusinky a pomalu provaříme. Během míchání brusinky vařečkou rozmačkáme, vaříme, dokud nezhoustnou, asi 8-10 minut.
2. Sýr rozkrájíme na menší kousky, vejce rozšleháme se solí. Kousky sýra obalíme v mouce, protáhneme ve vejcích rozšlehaných se solí a ve strouhance.
3. Ve vejcích a strouhance obalíme ještě jednou. V hlubší pánvi rozehřejeme olej a kousky hermelínu osmažíme dozlatova. Podáváme ještě teplý s brusinkovou omáčkou.

Smažená mozzarella s brokolicí a hráškem

Smažená mozzarella s brokolicí.

Příprava: 30 minut + vaření 20 minut

Pro 4 osoby

* 400 g mozzarellových kuliček
* hladká mouka
* 4 velká vejce
* sůl
* 1 snítka čerstvého rozmarýnu
* 1 stroužek česneku
* 1 menší brokolice
* 400 g vyloupaného jarního hrášku
* strouhanka
* olej na smažení
* 1 konzerva sušených rajčat v oleji

Pojďte si povídat do Kavárničky

Jak vy děláte smažák? Napište svůj recept buď .do Kavárničky nebo přímo do Receptů.

Oněnka z Kavárničky

1. Kuličky mozzarelly osušíme a obalíme v hladké mouce.
2. Vejce rozšleháme se solí, nasekanými otrhanými lístky rozmarýnu a prolisovaným česnekem. Mozzarellu obalíme ve vejcích a strouhance a odložíme ji na talíři do mrazáku na 20 minut.
3. Brokolici rozebereme na růžičky, opláchneme a krátce, asi 5 minut, povaříme v páře. Hrášek povaříme dvěminuty v osolené vodě se špetkou jedlé sody.
4. Jednu brokolicovou růžici rozmačkáme a přimícháme k vejcím. Kuličky mozzarelly podruhé obalíme ve vejcích a strouhance a smažíme dozlatova v rozpáleném oleji.
5. Na talíře rozdělíme okapaná sušená rajčata, hrášek a brokolici a poklademe osmaženou mozzarellou.

Autoři:




Nejčtenější

Broskvová marmeláda
Zavařte chuť léta do skleniček, v zimě jako když ho najdete

Prázdniny vstupují do poslední čtvrtiny a to také znamená, že se ovocné stromy i rajčatové keříky prohýbají pod bohatou úrodou. Většinou nemáme šanci všechno...  celý článek

Jihoafrická modelka Candice Swanopoelová oslavovala své ještě nenarozené...
Baby shower: předporodní večírek, který těhotnou zasype dary i radami

Poslední večírek bez dítěte, příležitost probrat vše o dětech s kamarádkami a příbuznými, to je tzv. baby shower, předporodní večírek chystaný pro nastávající...  celý článek

Make-up ve stylu Disneyho snímku Zloba – Královna černé magie.
Vizážistka kreslí na obličej pohádkové bytosti z Disneyho filmů

Lví král, Kráska a zvíře nebo Královna Zloba, to jsou tváře, které si dokáže namalovat umělkyně z Irska. S make-up umí doslova zázraky.   celý článek

Crop topy jsou hitem léta.
Tři tipy jak nosit crop top. Trendy letního kousku se nemusíte bát

Odhalená kůže k létu prostě patří. A to i v případě, že postrádáte míry modelky. Zkrácená délka topu tak může být příjemným zpestřením vašeho outfitu. Zkusit...  celý článek

Salma Hayeková (Londýn, 5. prosince 2016)
Ve svém věku už nemusím vypadat dokonale, je to výhoda, říká Hayeková

Herečka Salma Hayeková (50) nikdy nepodléhala hollywoodským trendům a nesnažila se mučit v posilovně jen proto, že to je zrovna v kurzu. Pro svou postavu toho...  celý článek

Další z rubriky

Papriky plněné nádivkou z balkánského sýra
Zelenina jako obal: papriky plněné sýrem, nadívaný lilek i rajčata

Počasí teď zrovna není na svíčkovou nebo na vepřo knedlo zelo, k chuti přijdou spíše lehčí zeleninová jídla. V kombinaci se sýrem či masem vás paprika, lilek...  celý článek

Křehký koláč s cuketou a mrkví
Cuketa v hlavní roli. Nenápadná Popelka může být v kuchyni královnou

V našich zahrádkách je jako doma, protože je nenáročná na pěstování a šikovná kuchařka ji umí zakomponovat opravdu do každého jídla. Cuketa ovšem není jen...  celý článek

Sangria s ovocem a mátou
Tekutá letní romantika. Sangria s ovocem, ledový čaj i vanilkové latté

Teprve se těšíte na letošní zaslouženou dovolenou? Nebo už ji máte za sebou a při prohlížení fotek sníte o tom, jak by bylo krásné zase se přenést do...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Konec svatebního kýče: svatební účesy pro rockerky a hipsterky
Konec svatebního kýče: svatební účesy pro rockerky a hipsterky

Posloucháte tvrdou muziku a v ničem se necítíte lépe, než v okovaných botách a punkovém číru? Tak to pak bude romantický drdol s růžičkami tabu i na vaší svatbě... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.