Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Pečený jehněčí hřebínek, povidlové perky a další slovenské lahůdky

  2:23aktualizováno  2:23
Slovensko, to je padesát tisíc kilometrů čtverečních gastronomických zážitků. Díky své geografické poloze se vždycky mohlo pochlubit kuchyní mnoha chutí, vůní a barev. Tak proč si její kousek nevzít i k sobě domů?

Pečený jehněčí hřebínek se špenátem a kukuřičnými vdolečky | foto: Slovak Tourism

Pečený jehněčí hřebínek na rozmarýnu a listovém špenátu s kukuřičnými vdolky

Příprava 15 minut, vaření 30 minut
Porce pro 4-6 osob:

  • 800 g jehněčího hřebínku
  • 400 g mraženého listového špenátu
  • 1 cibule
  • olej
  • sůl, pepř
  • 4 stroužky česneku

Na kukuřičné vdolečky:

  • 400 g mražené kukuřice
  • 2 vejce
  • 100 g hladké mouky
  • majoránka, sůl, pepř

1. Jehněčí hřebínek osolíme, opepříme, potřeme prolisovaným česnekem a na oleji prudce opečeme ze všech stran. Dáme do alobalu a 8-10 minut pečeme v troubě rozehřáté na 170 °C. Na výpeku osmažíme cibuli, přidáme listový špenát a zlehka orestujeme, ochutíme solí, pepřem a česnekem.

2. Kukuřičné vdolečky připravíme tak, že rozmixujeme uvařenou mraženou kukuřici, přidáme hladkou mouku, dvě vejce, sůl, majoránku a pepř. Z této směsi na oleji pečeme vdolky. Je možné je upéct i v troubě, ale pak musíte pohlídat, abyste je nevysušili.

Vepřový paprikáš s haluštičkami

Příprava 80 minut, vaření 60 minut
Porce pro 4-6 osob

Paprikáš:

Vepřový paprikáš s haluškami
  • 500 g vepřového masa
  • 1 cibule
  • olej
  • mletá červená paprika
  • sůl
  • vývar z kostí
  • 1 zelená paprika
  • 3 rajčata
  • 10 g hladké mouky

Haluštičky:

  • 250 g hrubé mouky
  • 1 vejce
  • sůl
  • voda
  • 20 g másla

1. Cibuli nadrobno pokrájíme a osmahneme na oleji. Přidáme mletou papriku a na kostičky nakrájené maso. Osolíme, krátce opečeme, podlijeme vývarem a podusíme doměkka. Přidáme očištěnou pokrájenou papriku a rajčata. Když změknou, šťávu zaprášíme hladkou moukou, zředíme vývarem a provaříme.

2. Na haluštičky v misce zpracujeme prosetou mouku s vejcem, solí a vodou na vláčné těsto. Z těsta protlačujeme přes cedník do vroucí osolené vody nočky. Jakmile vyplavou na povrch, jsou uvařené. Scedíme je přes umytý cedník a v misce polijeme máslem, aby se neslepily.

Pečená husa

Pečená husa s lokšemi

Příprava 30 minut, vaření 180 minut
Porce pro 4 osoby:

  • mladá husa (do 4 kg )
  • 2 jablka
  • 100 ml smetany
  • drcený kmín
  • sůl
  • mléko na smytí soli a kmínu

1. Vyčištěnou, omytou a osušenou husu alespoň 12 hodin před pečením důkladně zvenku i zevnitř nasolíme, pokmínujeme a odložíme na chladné místo. Než ji dáme péct, sůl i kmín smyjeme mlékem.

2. Do břišní dutiny vložíme umytá rozkrojená jablka a posypeme ji znovu drceným kmínem. Husu položíme na mřížku do keramického pekáče prsy dolů, podlijeme vodou, propícháme vidličkou a pečeme odkrytou v předehřáté troubě při teplotě 170 °C asi dvě až tři hodiny.

3. Během pečení poléváme podle potřeby vlastní šťávou. Pak slijeme polovinu výpeku, husu otočíme a dopečeme. Na závěr pečení ji vícekrát potřeme smetanou a pak pět minut prudce dopečeme při 200 °C. Maso získá vynikající chuť a pěknou barvu.

Bramborové lokše

Příprava 40 minut, opékání 6 minut
Porce pro 4 osoby:

  • 1 kg brambor
  • 300 g hladké mouky
  • sůl
  • husí sádlo na omaštění

1. Dáme vařit brambory ve slupce. Vodu mírně osolíme. Když jsou uvařené, vodu slijeme a brambory necháme chladnout (klidně i den předem).

2. Studené brambory oloupeme a na jemném struhadle nastrouháme na vál. Po oloupání a nastrouhání by nám mělo zůstat asi 700 g brambor, do kterých zlehka přisypeme cca 300 g hladké mouky a vypracujeme tvárné a nelepivé těsto. Pokud by mouky bylo moc, mohlo by se stát, že lokše budou tvrdé.

3. Z těsta uděláme váleček, ten pokrájíme na kousky, ze kterých vyválíme tenké placky. Při válení je důležité těsto podsypávat moukou. Opékáme z obou stran nasucho na pánvi, mouku odstraňujeme, aby se nepřepalovala.

4. Ještě horké potřeme rozpuštěným husím sádlem z obou stran a klademe na talíř na sebe a přikryjeme je porcelánovou mísou. Krásně se provoní a zvláční.

Povidlové perky (taštičky)

Taštičky s povidly

Příprava 45 minut, vaření 20 minut
Porce pro 4-6 osob:

  • 500 g polohrubé mouky
  • 150 ml vody
  • 1 vajíčko
  • špetka soli
  • hustá povidla
  • 2 polévkové lžíce rozpuštěného másla na polití
  • osmažená strouhanka, mák, ořechy, tvaroh nebo skořicový cukr jako drobenka

1. Mouku, vodu a vajíčko se špetkou soli smícháme a vypracujeme, necháme asi 20-30 minut odstát. Těsto by mělo mít hustší konzistenci. Pak ho vyválíme na tloušťku asi 3 mm a formičkou vykrájíme kolečka nebo čtverce. Na každý položíme čajovou lžičku povidel a pevně uzavřeme.

2. Perky vhodíme do vroucí vody a necháme asi 3-4 minuty vařit, dokud nevyplavou nahoru. Pak je vybereme, vložíme do misky, polijeme máslem a posypeme drobenkou podle chuti.

Autor:






Nejčtenější

Victoria Beckhamová a David Beckham na Britain Fashion Awards 2014
Receptem na šťastné manželství je smích, říká Victoria Beckhamová

Victoria Beckhamová (43) je za Davida Beckhama (42) provdána téměř dvacet let. Přes pár neshod a Davidových údajných nevěr v minulosti prý mají dokonalý vztah...  celý článek

V trendy slunečních brýlích budete nepřehlédnutelná. Musí ale pasovat na vaši...
Jak vybrat sluneční brýle, které vám sednou? Rozhoduje tvar obličeje

Nepostradatelný doplněk, který nejen chrání před vtíravými slunečními paprsky, ale hlavně z vás dokáže udělat šmrncovní femme fatale. Tedy pouze v případě, že...  celý článek

ilustrační snímek
Poradna: Vadí mi, že mé dospělé děti postihla tetovací mánie

Možná vám bude připadat můj dotaz malicherný, ale nemůžu si pomoct. Jsem strašně nešťastná z toho, že se moje děti tetují. Jsou ale dospělé, a nemůžu jim to...  celý článek

Jóga má podle odborníků nezpochybnitelný pozitivní přínos nejenom pro naše...
OBRAZEM: Ohebná těla vedle ašrámu i v mrakodrapu. Svět slaví den jógy

Po celém světě dnes miliony příznivců indického fyzického a mentálního cvičení slaví svátek. Dnešek je zároveň dnem letního slunovratu, který má pro mnoho...  celý článek

Kuřecí karbanátky se zeleninovým salátem
Zapomeňte na nudu. Kuřecí recepty pro milovníky barev a nových chutí

Pečené v troubě, jako obalovaný řízek nebo na paprice. Ne že by vám tahle jídla nechutnala, ale občas už vám přijdou celkem nudná? Zkuste to příště trochu...  celý článek

Další z rubriky

Panna cotta s jahodovo-malinovým přelivem
Máte chuť na sladké? Chybí vám bílkoviny, tvrdí výživová poradkyně

Ženám se mění chutě také podle hladiny hormonů v těle. „Poblázní“ se hlavně kvůli premenstruačnímu syndromu. „Asi nemá význam se jim příliš bránit, ale na...  celý článek

Zelné listy plněné mletým masem
Špičaté zelí je hit. Zabalte do něj maso nebo si udělejte skvělý salát

Možná jste u stánku svého oblíbeného zelináře narazili na hlávkové zelí neobvyklého zašpičatělého tvaru. Je to některá z méně známých odrůd této v Česku velmi...  celý článek

Křupavé asiago s plněnou cuketou
Sýrové menu podle šéfkuchaře: pravé italské rizoto i luxusní smažák

Kvalitní sýr dokáže jídlo povýšit, ale klidně být i jeho chutným základem. Následující menu sestavil šéfkuchař Leonardo di Clemente, jehož tvorbu můžete...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Jak pečovat o stárnoucí pleť? Péči zacilte proti vráskám
Jak pečovat o stárnoucí pleť? Péči zacilte proti vráskám

Přečtěte si soupis toho nejlepšího, čím můžete v domácích podmínkách bojovat proti vráskám a jemným linkám.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.