NA 4 PORCE
Příprava: 20 minut + 15-20 minut vaření
* 1 kg brambor
* 250 g polohrubé mouky
* 300 g brynzy
* 400 ml smetany ke šlehání
* hrst čerstvé bazalky
* sůl a pepř na dochucení
1. Uvařte brambory, sceďte je, oloupejte a nechte trochu vychladnout.
2. Brambory prolisujte, nebo nastrouhejte. K bramborám přisypte mouku a spojte je v jednu hmotu. Přesuňte ji na pracovní plochu a dobře propracujte.
3. Utvořte placku, rozkrájejte ji na pruhy a z nich odkrajujte kousky. Vidličkou utvořte zdobné rýhy a halušky vsypte do hrnce s vroucí osolenou vodou. Míchejte, aby se nepřilepily ke dnu. Až (po pár minutách) vyplavou na hladinu, je hotovo. Brynzu dejte do kastrolu na mírný oheň, zalijte smetanou a krátce prohřejte až vznikne hladká omáčka; případně dochuťte pepřem. Částí přelijte halušky a posypte je bazalkou.
OCHUTNEJTE TAKÉ |