Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Poklady naší kuchyně: Slovácku vévodí moravský vrabec se zelím

aktualizováno 
Pokud milujete jídlo a rádi poznáváte nové chutě, tuhle oblast na jihovýchodní Moravě byste si neměli nechat ujít. Zdejší kuchyně by vydala na samostatnou kuchařku. A byla by pořádně tlustá. Už samotné názvy pokrmů nesou v sobě punc originality, uznejte: zmrzlíci, šumajstr, bránečkové, přesňáky...

Moravský vrabec se zelím | foto: www.czechtourism.cz

Pro Slovácko jsou typické kroje, cimbálovka, úchvatná příroda a pití slivovice a samozřejmě víno. Díky tomu, že tenhle kraj patřil k chudším, vařili zdejší hlavně ze surovin, které si vypěstovali, a pak i z toho, co posbírali v okolí.

Důležitou součástí jídelníčku jsou tedy bylinky, houby, maliny, ostružiny, trnky. Právě na Slovácku můžete ochutnat marmelády, mošty či víno z plodů oskeruše. Tenhle strom, jeřáb, se tu vysazuje na vinohradech, okolo polních cest.

Ve velkém se tu také používají luštěniny, typickým jídlem je šumajstr z fazolí, krup a škvarků. A jako v mnoha regionech České republiky se i tady vaří hojně ze zelí a brambor.

Tradiční událostí na Slovácku jsou také zabijačky. Maso se v tomhle kraji jedlo výjimečně, především o víkendu nebo při slavnostních okamžicích. Pokud se chcete ponořit do slovácké kuchyně hlouběji, před nedávnem vyšla Kuchařka tradičních pokrmů na Slovácku, která obsahuje přes sto pokrmů, které byly posbírány v rámci speciální kampaně.

Co ochutnat na Slovácku

OLEJ: Révový vinný olej z Proginu VELKÉ NĚMČICE

ŽELÉ: Vinné želé a biovínovice z Vinařského dvora NĚMČIČKY

OSKORUŠE: Nepříliš známé ovoce dojeďte ochutnat na salaš Travičná TVAROŽNÁ LHOTA. Od 22. 9. do 23. 9. se tu bude konat oskorušobraní. Ochutnáte výrobky z nich, prohlédnete si Muzeum oskoruší a projdete Oskorušovou stezku lemovanou až 500 let starými stromy.

RESTAURACE Eat and Art Gallery v MIKULOVĚ: jídelní lístek na internetu nehledejte, vaří jen jedno tradiční české jídlo denně. S penzionem mám osobní zkušenost ze Svátku příchodu jara, kdy jsem se tu výborně najedla, nakoupila vinné želé, kdoulovou marmeládu, sádlo s cibulí a jablky jejich výroby a o zemlbábě z koblih a jablek se mi zdálo ještě několik dní. Od sedmého září do 9. 9. se tu budou vařit povidla. S tím je spojené předčítání, vyprávění a samozřejmě popíjení vína.

VÍNO: Od 31. 8. do 1. 9. vyražte do VELKÝCH PAVLOVIC, kde se bude konat vinobraní a s ním spojená ochutnávka vín a burčáku.

Dvojctihodné koláčky

Dvojctihodné koláčky

Doba přípravy: 24 hodin + pečení 15 minut

• 1–1,25 kg tvarohu
• 200 g rozinek
• 325 g másla
• 200 g hrubé mouky
• 450 g moučkového cukru
• 2 vanilkové cukry
• 500 g polohrubé mouky
• špetka soli
• 1 kostka droždí
• 4 lžíce krupicového cukru
• 250 ml mléka
• 6 žloutků
• 1/2 lžičky nastrouhané citronové kůry
• 200 g povidel
• 2 lžíce rumu
• 250 g ztuženého tuku
• 2 vejce

1. Tvaroh necháme přes noc vykapat v sítu vyloženém utěrkou. Rozinky spaříme vařící vodou, slijeme je a uložíme v misce do chladu.

2. Z 200 g másla, prosáté hrubé mouky, 200 g moučkového cukru a jednoho vanilkového cukru uděláme drobenku.

3. Prosátou mouku promícháme se solí, do důlku v mouce rozdrobíme droždí, přidáme 2 lžíce krupic. cukru, zalijeme trochou teplého mléka a necháme vzejít kvásek. Dolijeme mléko, přidáme 3 žloutky, zbylé rozpuštěné máslo, vanilkový cukr, citronovou kůru. Zamísíme těsto a necháme ho vykynout.

4. Tvaroh rozmícháme se 3 žloutky, 250 g moučkového cukru a vanilkovým cukrem. Zapracujeme do něj rozinky.

5. Z tvarohu vyválíme kuličky o průměru 1,5 centimetru. Povidla rozředíme trochou horké vody, rumem, přidáme 2 lžíce krupic. cukru.

6. Těsto rozválíme na pomoučněném vále a nastrouháme na něj rovnoměrně ztužený tuk. Plát přeložíme na třetiny, zavinutý pás znovu přeložíme na třetiny a necháme chvíli odpočinout.

7. Balíček opatrně rozválíme, znovu přeložíme jako poprvé, necháme nakynout a vyválíme. Stejně postupujeme i potřetí. Během vyvalování těsto podsypáváme moukou.

8. Těsto vyválíme na tenkou placku a rádlem rozkrájíme na čtverečky asi 4 x 4 cm. Na každý čtvereček umístíme kuličku tvarohu, těsto trochu povytáhneme a zabalíme.

9. Zabalené koláčky klademe vedle sebe, uděláme do nich důlek, pomažeme rozšlehanými vejci. Do důlku dáme trochu povidel a posypeme drobenkou.

10. Troubu předehřejeme na 200 °C, plechy vyložíme pečicím papírem.

11. Hotové koláče umístíme na plech a pečeme ve vyhřáté troubě asi 15 minut do zlatohněda.

Cibulačka s uzeným

Cibulačka s uzeným

Doba přípravy: 20 minut + vaření 50 minut

Množství: pro 4 osoby

• 3 střední cibule
• 2 lžíce sádla
• 100 ml bílého vína
• 1 l hovězího vývaru
• sůl
• pepř
• 100 g uzeného masa
• čerstvá pažitka

1. Cibule oloupeme, nakrájíme na měsíčky a rozebereme.

2. V hrnci na lžíci a půl sádla na mírném plameni opečeme cibuli, opepříme, zalijeme bílým vínem, vývarem a povaříme 20 minut.

3. Během varu případně dochutíme solí, pokud není sám vývar dost slaný.

4. Na zbylém sádle na pánvičce orestujeme dokřupava na kostičky pokrájené uzené maso.

5. Polévku rozdělíme na jednotlivé porce, do každé přidáme orestované uzené maso a ozdobíme natrhanou čerstvou pažitkou.

Tip: Pro trochu jinou chuť zaprašte opečenou cibuli trochou hladké mouky, společně orestujte, zalijte jen vývarem a přidejte bobkový list a trochu tymiánu a společně provařte.

Moravský vrabec se zelím

Moravský vrabec se zelím

Doba přípravy: 30 minut + vaření 2 hodiny

Množství: pro 4 osoby

• 1 kg libovějšího vepřového boku
• 4–6 stroužků česneku
• 4 střední cibule
• sůl, pepř
• kmín
• 500 g kysaného zelí
• 1 lžíce sádla
• cukr
• 1 brambora

1. Troubu předehřejeme na 160 °C. Omyté a osušené maso nakrájíme na stejně velké kousky. Česnek a cibuli oloupeme, česnek prolisujeme nebo nakrájíme na plátky (můžeme nechat i pár stroužků vcelku), cibuli pokrájíme na kostičky.

2. Maso osolíme, opepříme, promícháme s kmínem, česnekem a 3/4 pokrájené cibule, poslední čtvrtinu odložíme na zelí.

3. Maso s cibulí a česnekem dáme do pekáče, podlijeme vodou a pečeme přiklopené hodinu v troubě. Maso s cibulí během pečení občas promícháme.

4. Kysané zelí vymačkáme, šťávu z něj uchováme. Na sádle orestujeme zbylou cibuli, přidáme zelí, šťávu z něj, kmín a podusíme je.

5. Podušené zelí dochutíme solí, případně cukrem, zahustíme nastrouhanou bramborou a povaříme.

6. Po hodině pečení maso odklopíme, případně podlijeme a dopečeme.

7. Upečené maso rozdělíme na jednotlivé porce, přelijeme výpekem a podáváme s podušeným zelím, bramborovými knedlíky nebo chlupatými knedlíky.

Škvarkové pagáčky

Doba přípravy: 70 minut + pečení 25 minut

Škvarkové pagáčky

Množství: pro 4 osoby

• 1/2 kostky droždí
• 1 lžička cukru krupice
• 250 ml mléka
• 200 g škvarků
• 500 g hladké mouky
• 100 g rozehřátého vepřového sádla
• 2 vejce
• sůl

1. Do mísy rozdrobíme droždí, přidáme cukr a trochu vlažného mléka, necháme vzejít kvásek.

2. Škvarky pokrájíme na drobno. Můžeme je i nahrubo pomlít. Mouku prosijeme a promícháme se solí. Ve zbylém mléce rozšleháme jedno vejce.

3. Do mísy ke kvásku přisypeme mouku se solí, přilijeme mléko s vejcem, zchladlé rozpuštěné sádlo a zaděláme těsto.

4. Do těsta vmícháme škvarky, mísu zakryjeme utěrkou a necháme těsto kynout alespoň hodinu.

5. Troubu rozehřejeme na 180 °C, plech vyložíme pečicím papírem.

6. Vykynuté těsto na pomoučněném vále rozválíme na plát asi centimetr silný. Z těsta rádlem vykrajujeme čtverce nebo skleničkou kolečka.

7. Pagáčky potřeme zbylým rozšlehaným vejcem a pečeme ve vyhřáté troubě 25–30 minut dozlatova.

Tip: Kolečka pagáčků ozdobte rádlem. Vyzkoušejte těsto ze směsi hladké a hrubé mouky v poměru 1:1.

Patenty s mákem

Patenty s mákem

Doba přípravy: 70 minut + pečení 50 minut

Množství: pro 4 osoby

• 150 g mletého máku
• 3 lžíce moučkového cukru
• 200 g švestkových povidel
• rum
• 1 kg brambor uvařených ve slupce, vychladlých
• 300–400 g hladké mouky
• 2 vejce
• sůl
• vepřové nebo husí sádlo

1. Mletý mák promícháme s moučkovým cukrem. Povidla, pokud jsou tužší, naředíme trochou vody a rumu a dobře rozmícháme.

2. Brambory oloupeme, nastrouháme na jemném struhadle. Z nastrouhaných brambor, 300 g mouky, vajec a špetky soli vypracujeme těsto. Při zpracování těsta můžeme podle druhu brambor a velikosti vajec přidat mouku, těsto by mělo být tvárné a nemělo by lepit.

3. Z těsta vytvarujeme váleček, pokrájíme ho na stejně velké kousky a na pomoučněném vále z něj postupně vyvalujeme tenké placky.

4. Placky pečeme nasucho na litinové plotýnce nebo na teflonové pánvi.

5. Hotové placky pomažeme mašlovačkou rozehřátým sádlem, pomažeme povidly, srolujeme nebo složíme a posypeme mákem s cukrem. Akce, na kterých přes léto a na podzim nesmíte chybět Dojeďte se do Čejkovic na podzim dozvědět něco o bylinkách. Navíc si tu nakoupíte i biokoření.

Tip: Po upečení maso z pekáčku vyjměte, odložte do mísy, přetáhněte alobalem. Pekáč dejte na sporák, výpek zaprašte 1–2 lžícemi hladké mouky, orestujte, podlijte vodou a na mírně rozehřáté plotýnce 15–20 minut provařte. Maso pak vraťte do pekáče se zahuštěnou šťávou.

Autor:




Nejčtenější

Jít se koupat znamenalo vyjít ze vrat a k vodě urazit kus cesty. Se...
OBRAZEM: Koupání před 50 lety: s nubianem, kostkovanou dekou a matračkou

Jít se koupat znamenalo ještě před půl stoletím vyjít ze vrat a k vodě urazit kus cesty. Se srolovanou kostkovanou dekou v podpaží a taškou přes rameno. V ní...  celý článek

Neuroložka prof. MUDr. Marcela Lippertová-Grünerová, ph. D. působila celou řadu...
Neuroložka: Mozkové buňky umí spáchat sebevraždu, ale to my nechceme

„Mozkové buňky mohou spáchat sebevraždu. Mají jakýsi,červený knoflík’, který buď stisknou, nebo ne. My se je snažíme přesvědčit, aby ho nemačkaly, protože je...  celý článek

Houbové rizoto
Rostou? Tak honem do lesa! Tyhle recepty užijete nejen na chalupě

Uklidňující procházka lesem mnohdy vyústí ve sběračskou výpravu – zejména, když máte svoje tajná místečka a vezmete si s sebou košík. Co ale s houbovou úrodou?...  celý článek

Magazín Vogue je ikonou mezi dámskými magazíny.
Magazín Vogue udává trendy už 125 let. Nyní ho ohrožují sociální sítě

Magazín plný luxusu, který si zamilovaly ženy po celém světě, odstartoval kariéru mnoha topmodelek a návrhářů. A přestože je Vogue stále prestižní titul, ubývá...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Příběh Mirky: Syn bude otcem, ale dítě nejspíš není jeho

Tak jsem se dočkala, budu babičkou. Mám skvělou snachu, bezvadného syna a další důvod k radosti je na cestě. Jenže snacha se mi přiznala, že dítě možná nebude...  celý článek

Další z rubriky

Casserole s bílými fazolemi a červenou cibulí
Rychlovky z jednoho hrnce, které přijdou k chuti na chatě i v kempu

Jsou chvíle, kdy se nám chce trávit hodiny u sporáku a našpinit polovinu kuchyňského vybavení. Ale pak jsou i takové, kdy bychom dali království za divotvorný...  celý článek

Nebojte se na cestách využít to, co roste kolem. Uvařit si můžete třeba čaj z...
Nudle v ešusu i müsli tyčinky. Outdoorové recepty nejen na horskou túru

Na přechodech hor i na celodenních výletech s dětmi se musí dobře a kvalitně jíst. A zdaleka se přitom nemusíte spokojit jen s instantními polévkami nebo...  celý článek

Křehký koláč s cuketou a mrkví
Cuketa v hlavní roli. Nenápadná Popelka může být v kuchyni královnou

V našich zahrádkách je jako doma, protože je nenáročná na pěstování a šikovná kuchařka ji umí zakomponovat opravdu do každého jídla. Cuketa ovšem není jen...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Nejen sluncem políbená. Bronzer zeštíhlí a vymodeluje obličej
Nejen sluncem políbená. Bronzer zeštíhlí a vymodeluje obličej

Bronzer není jen pro ty, kterým se sluneční paprsky úspěšně vyhýbají. Kromě expresního opálení vám tohle jedinečné líčid... celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.