Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Šlehněte si čokoládu. Tipy na lehké dezerty

  0:51aktualizováno  0:51
Královna všech dobrot – čokoláda – je v našlehaném stavu lehká a nadýchaná. Ochutnejte podle našich receptů čokoládový krém, pěnu, mramorované sněhové pusinky nebo jemnou náplň do palačinek.

Maliny s čokoládovým smetanovým krémem | foto: Stockfood.cz

Maliny s čokoládovým smetanovým krémemMaliny s čokoládovým smetanovým krémem

Pro 4 osoby

Příprava: 30 minut + doba na chlazení

* 250 ml smetany na šlehání 33%
* 50 g kakaa
* 75 g cukru krupice
* 100 g čokolády na vaření
* 500 g čerstvých malin
* 25 g bílé čokolády na ozdobu
* 25 g hořké čokolády na ozdobu

1. V kastrolu se silným dnem svaříme smetanu s cukrem a kakaem. Stáhneme z ohně a přidáme na lámanou čokoládu. Mícháme, dokud se čokoláda nerozpustí a nevznikne hladký krém. Necháme zchladnout a uložíme krém do chladničky. Potom vyšleháme elektrickým šlehačem.

2. Očištěné maliny rozdělíme do misek nebo skleněných pohárů, pár si jich necháme stranou na ozdobu, na maliny pomocí cukrářského sáčku nebo lžící naneseme krém, posypeme nastrouhanou bílou a hořkou čokoládou, ozdobíme několika malinami a podáváme.

Tip
Krém připravte smícháním a rozmixováním všech surovin mimo čokolády, kterou nahraďte ledovými kaštany a 125 g hery. Směs zalijte 200 ml horkého mléka a rozmixujte a nechte vychladit. Druhý den vyšlehejte.

Mramorované pusinkyMramorované pusinky

Na jeden plech

Příprava: 30 minut + 2-2,5 hodiny pečení a sušení

* 2 bílky
* 1 lžička citronové šťávy
* 140 g práškového cukru
* 1 lžíce rozpuštěné čokolády na vaření
* 50 g lískových oříšků

1. Předehřejeme si troubu na 120 stupňů. Bílky vyšleháme v dobře umyté, odmaštěné a suché míse s citronovou šťávou na sníh. Do sněhu postupně zašleháváme cukr a šleháme, dokud sníh není úplně tuhý a lesklý.

2. Oříšky překrájíme. Na ušlehaný sníh pramínkem nakapeme rozpuštěnou, ale zchladlou čokoládu a příborovým nožem směs jednou až dvakrát promíchneme. Pomocí cukrářského sáčku s velkou trubičkou nebo lžící uděláme na plech vyložený pečicím papírem pusinky, do každé pusinky vmáčkneme několik oříšků a pomalu sušíme asi hodinu. Potom troubu vypneme a pusinky v ní necháme další hodinu dosušit.

Tip
Nahrubo nasekané oříšky můžete vmíchat přímo do sněhové hmoty před mramorováním čokoládou. Pokud budete dělat pusinky cukrářským sáčkem, musíte mít hodně velkou trubičku, aby se otvor oříšky neucpával, nebo je nasekat co nejjemněji.

Čokoládové palačinkyČokoládové palačinky

Pro 4 osoby

Příprava: 40 minut + 15-20 minut pečení 

* 180 g hladké mouky
* 1 lžíce kakaa
* špetka soli
* 1 vejce
* 50 g hořké čokolády
* 200 ml smetany 12%
* 100 ml sodovky
* olej

Na krém:
* 150 g hořké čokolády
* 10 g másla
* 150 g kysané smetany
* 25 g cukru

1. Čokoládu rozehřejeme v misce ve vodní lázni, rozmícháme s teplou smetanou a necháme zchladnout. Do větší mísy prosejeme mouku s kakaem a postupně do ní zašleháme špetku soli, vejce, smetanu s čokoládou a sodovku. Necháme asi 30 minut odpočinout a mezitím si připravíme čokoládový krém.

2. Do misky nalámeme čokoládu, přidáme máslo a necháme ji rozpustit. Směs necháme lehce zchladnout a nakonec do ní zašleháme kysanou smetanu a moučkový cukr. Vyšleháme hladký krém.

3. Palačinky smažíme v tenké vrstvě na pánvi s olejem. Hotové je skládáme na sebe. Upečené palačinky potřeme krémem, přehneme a podáváme.

Tip
Podávejte navíc ozdobené neslazenou šlehačkou a čerstvým nebo kompotovaným či podušeným ovocem.

Čokoládová mousseČokoládová mousse

Pro 4 osoby

Příprava: 20 minut + doba na chlazení

* 3 žloutky
* 1 vejce
* 1 vanilkový cukr
* 125 g hořké kvalitní čokolády
* 1 lžíce koňaku
* 200 ml smetany na šlehání 33%
* 25 g hořké čokolády, na hoblinky

1. V misce ve vodní lázni rozpustíme za občasného promíchání nalámanou čokoládu a odstavíme.

2. Žloutky, vejce a cukr dáme do misky a rovněž ve vodní lázni vyšleháme do husté pěny. Přidáme rozpuštěnou čokoládu a koňak a dobře promícháme. Misku odstavíme z vodní lázně a smetanu ušleháme na tuhou šlehačku.

3. Do čokoládové hmoty vmícháme ušlehanou smetanu, pěnu rozdělíme do misek a necháme v chladničce dobře vychladit. Podáváme vychlazené a ozdobené hoblinkami hořké čokolády.

Tip
Při podávání můžete zdobit navíc šlehačkou nebo hoblinkami z bílé či mléčné čokolády. Použít můžete čokoládu na vaření nebo kvalitní čokoládu s vyšším obsahem kakaové hmoty.

Banány s omáčkou z bílé čokoládyBanány s omáčkou z bílé čokolády

Pro 4 osoby

Příprava: 15 minut + doba na zchladnutí

* 500 ml smetany na šlehání
* 100 g bílé čokolády
* 2 lžíce kokosové moučky
* 4 banány
* 25 g mléčné čokolády na ozdobu
* 1 miňonky v hořké čokoládě

1. V kastrolu se silným dnem svaříme smetanu, přidáme nalámanou bílou čokoládu a rozmícháme dohladka. Necháme vychladnout, občas promícháme.

2. Do zchladlé omáčky vmícháme kokosovou moučku a dobře rozmícháme. Nakonec přidáme na plátky nakrájené banány, trochu si jich necháme stranou na ozdobu, a promícháme.

3. Směs rozdělíme do sklenic nebo pohárů, ozdobíme zbylými plátky banánu, hoblinkami mléčné čokolády a miňonkami, ze kterých můžeme ostrým vykrajovátkem vypíchnout srdíčka.

Tip
Necháte-li omáčku důkladně vychladit v chladničce, nejlépe do druhého dne, můžete ji potom vyšlehat elektrickým šlehačem na tuhý krém. Do krému nakonec vmíchejte kokos a podávejte pro změnu s čerstvými jahodami a ozdobte hoblinkami hořké čokolády.

Rychlé dezerty

Domácí šlehaný čokoládový koktejl

Rozpustíme kvalitní hořkou čokoládu a zředíme ji kapkou mléka. Čokoládu smícháme s litrem mléka a rozmixujeme s kostkami ledu.

Pařížská šlehačka s ovocem

Ve 2 dcl šlehačky rozmícháme 3 lžíce kakaa holandského typu a 1 lžíci cukru. Směs necháme přejít varem, necháme zchladnout a uložíme do chladničky na 12 hodin. Pak ušleháme a ozdobíme jí čerstvé ovoce.

Autoři:




Nejčtenější

Nicole Kidmanová (Beverly Hills, 6. února 2017)
Nechci tajit svůj věk, jsem na něj pyšná, říká padesátnice Kidmanová

Herečka Nicole Kidmanová letos oslavila padesátku. Za svůj věk se nestydí a na rozdíl od jiných hereček na rovinu říká, kolik je jí doopravdy let. Je prý...  celý článek

Paris Jacksonová na Met Gala (New York, 1. května 2017)
Jacksonová: Jsem normální člověk s celulitidou, jizvami a kily navíc

Dcera krále popu Michaela Jacksona se stále častěji objevuje na fotografiích v předních světových módních magazínech. Jak ale sama Paris Jacksonová (19) říká,...  celý článek

MOJE ROZMARNÉ LÉTO - Straňanská lávka, Strán
Moje rozmarné léto: Hlasujte, posílejte a soutěžte o ceny za tisíce

Moje rozmarné léto je téma fotosoutěže, kam můžete celé prázdniny posílat své aktuální fotografie. Soutěžit můžete v některém z osmi kol, z nichž vítězové...  celý článek

Cara Delevingne (Los Angeles, 17. července 2017)
Delevingne: V pubertě jsem nedávala najevo emoce a byla jsem osamělá

Herečka a modelka Cara Dlelevingne (25) si postěžovala na období svého dospívání. Protože nechtěla odhalovat svou sexuální orientaci, bývala hodně uzavřená a...  celý článek

V Primarku se můžete od hlavy až k patě obléci jako Harry Potter.
Vzhůru do Bradavic. Řetězec nabízí kolekci inspirovanou Harry Potterem

Fanoušci malého čaroděje slaví. Svého hrdinu mohou konečně mít doma prostřednictvím nové kolekce oblečení, papírenských a bytových doplňků, kterou nabízí...  celý článek

Další z rubriky

Borůvkový koláč s drobenkou
Prázdniny jako u babičky: meruňkové knedlíky, borůvkový koláč a spol.

Léto je nejen čas exotických chutí, ale také vzpomínání. Pamatujete, jak jste si o prázdninách u babičky užívali sladkých dobrot? Mezi naše favority patří...  celý článek

Křehký koláč s cuketou a mrkví
Cuketa v hlavní roli. Nenápadná Popelka může být v kuchyni královnou

V našich zahrádkách je jako doma, protože je nenáročná na pěstování a šikovná kuchařka ji umí zakomponovat opravdu do každého jídla. Cuketa ovšem není jen...  celý článek

Papriky plněné nádivkou z balkánského sýra
Zelenina jako obal: papriky plněné sýrem, nadívaný lilek i rajčata

Počasí teď zrovna není na svíčkovou nebo na vepřo knedlo zelo, k chuti přijdou spíše lehčí zeleninová jídla. V kombinaci se sýrem či masem vás paprika, lilek...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Místo plátna obličej. Make-up, který jste ještě neviděli
Místo plátna obličej. Make-up, který jste ještě neviděli

Ohromující, až skoro děsivé umění makepu, které předvádí Kanaďanka Mimi Choi je tak reálné, že spíš než makeup připomíná kouzla Photoshopu. Tím spíš, když si uv... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.