Jak se vůbec dostal kapr na štědrovečerní stůl? Ještě v předminulém a na začátku minulého století to byla specialita, kterou si mohli dovolit zámožní lidé. Ti chudší si na Vánoce připravovali například houbového kubu. Ani současná úprava kapra, tedy obalené kousky v trojobalu, nemá tak dlouhou tradici. První recept na smaženého kapra najdete v kuchařce M. D. Rettigové z roku 1924, recept pak u nás zdomácněl v 50. letech.
A bramborový salát? Patrioti to uslyší neradi, ale někdo tvrdí, že k nám dorazil z Vídně, jiné zdroje uvádí Bavorsko, ale spekuluje se i o Rusku či Francii. Ať tak či onak, český bramborový salát je specifický, stejně jako ty z ostatních států. Vyzkoušejte například ten vídeňský, recept na něj přinášíme níže.
A i u nás má skoro každá domácnost svůj rodinný recept na salát, na který nedá dopustit, často se do jeho přípravy angažují muži. Někdo přidává do salátu jablka, jiný uzeninu, jiný kukuřici místo nakládaných okurek. Tak ať se vám letos ten váš opět povede.
Kapr podle šéfkuchaře Milana Hořejše
Příprava: 30 minut + smažení 10 minut
* 1,5 kg kapra
* sůl
* 60 g mouky
* 2 vejce
* 50 ml mléka
* 3 lžíce piva
* 200 g strouhanky
* petržel
* 200 g sádla
1. Očištěného, vykuchaného kapra se snažíme již při porcování zbavit co nejvíc kostí.
2. Jednotlivé porce osolíme a obalíme v těstíčku z hladké mouky, vajec, mléka a trochy piva.
3. Poté obalíme kapra ve strouhance, v které je pokrájená petrželka, a smažíme v rozpáleném sádle asi po pěti minutách po každé straně.
Vídeňský bramborový salát
Příprava: 40 minut + rozležení 30 minut
* 1 kg brambor
* 1 lžíce cukru
* 2 lžíce octa
* 1/2 lžíce soli
* 200 ml zeleninového nebo hovězího vývaru
* 50 ml rostlinného oleje
* 2 lžíce hořčice
* 2 menší červené cibulky
* pepř
* polníček na ozdobu
1. Brambory uvaříme ve slupce v solené vodě. Chvíli je necháme vychladnout, oloupeme je a nakrájíme na kolečka.
2. Přidáme najemno nakrájenou cibulku a ostatní ingredience. Půl hodiny necháme odležet a servírujeme.