Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Slavnostní večeře: kapr podle šéfkuchaře a vídeňský bramborový salát

  4:02aktualizováno  4:02
Navzdory zabodlým kůstkám v krku, invazi lososů a dalších mořských specialit si český kapr s bramborovým salátem statečně hájí exkluzivitu na štědrovečerním stole.

Kapr podle šéfkuchaře Milana Hořejše. | foto: Archiv

Jak se vůbec dostal kapr na štědrovečerní stůl? Ještě v předminulém a na začátku minulého století to byla specialita, kterou si mohli dovolit zámožní lidé. Ti chudší si na Vánoce připravovali například houbového kubu. Ani současná úprava kapra, tedy obalené kousky v trojobalu, nemá tak dlouhou tradici. První recept na smaženého kapra najdete v kuchařce M. D. Rettigové z roku 1924, recept pak u nás zdomácněl v 50. letech.

A bramborový salát? Patrioti to uslyší neradi, ale někdo tvrdí, že k nám dorazil z Vídně, jiné zdroje uvádí Bavorsko, ale spekuluje se i o Rusku či Francii. Ať tak či onak, český bramborový salát je specifický, stejně jako ty z ostatních států. Vyzkoušejte například ten vídeňský, recept na něj přinášíme níže.

A i u nás má skoro každá domácnost svůj rodinný recept na salát, na který nedá dopustit, často se do jeho přípravy angažují muži. Někdo přidává do salátu jablka, jiný uzeninu, jiný kukuřici místo nakládaných okurek. Tak ať se vám letos ten váš opět povede.

Kapr podle šéfkuchaře Milana Hořejše

Kapr podle šéfkuchaře Milana Hořejše.

Příprava: 30 minut + smažení 10 minut

* 1,5 kg kapra
* sůl
* 60 g mouky
* 2 vejce
* 50 ml mléka
* 3 lžíce piva
* 200 g strouhanky
* petržel
* 200 g sádla

1. Očištěného, vykuchaného kapra se snažíme již při porcování zbavit co nejvíc kostí.
2. Jednotlivé porce osolíme a obalíme v těstíčku z hladké mouky, vajec, mléka a trochy piva.
3. Poté obalíme kapra ve strouhance, v které je pokrájená petrželka, a smažíme v rozpáleném sádle asi po pěti minutách po každé straně.

Vídeňský bramborový salát

Vídeňský bramborový salát.

Příprava: 40 minut + rozležení 30 minut

* 1 kg brambor
* 1 lžíce cukru
* 2 lžíce octa
* 1/2 lžíce soli
* 200 ml zeleninového nebo hovězího vývaru
* 50 ml rostlinného oleje
* 2 lžíce hořčice
* 2 menší červené cibulky
* pepř
* polníček na ozdobu

1. Brambory uvaříme ve slupce v solené vodě. Chvíli je necháme vychladnout, oloupeme je a nakrájíme na kolečka.
2. Přidáme najemno nakrájenou cibulku a ostatní ingredience. Půl hodiny necháme odležet a servírujeme.





Nejčtenější

Nicole Kidmanová (Beverly Hills, 6. února 2017)
Nechci tajit svůj věk, jsem na něj pyšná, říká padesátnice Kidmanová

Herečka Nicole Kidmanová letos oslavila padesátku. Za svůj věk se nestydí a na rozdíl od jiných hereček na rovinu říká, kolik je jí doopravdy let. Je prý...  celý článek

Salma Hayeková (Londýn, 5. prosince 2016)
Ve svém věku už nemusím vypadat dokonale, je to výhoda, říká Hayeková

Herečka Salma Hayeková (50) nikdy nepodléhala hollywoodským trendům a nesnažila se mučit v posilovně jen proto, že to je zrovna v kurzu. Pro svou postavu toho...  celý článek

Crop topy jsou hitem léta.
Tři tipy jak nosit crop top. Trendy letního kousku se nemusíte bát

Odhalená kůže k létu prostě patří. A to i v případě, že postrádáte míry modelky. Zkrácená délka topu tak může být příjemným zpestřením vašeho outfitu. Zkusit...  celý článek

(ilustrační snímek)
Partner Lucii surově mlátil. Vzala děti, odešla a začíná znovu žít

Ovlivnit budoucnost dětí znamená změnit budoucnost jejich matek. Pomáháme maminkám začít po odchodu z azylového domu nový život, naučit se plánovat, spravovat...  celý článek

Ilustrační fotografie
Letní lásky? Pozor na pohlavně přenosné nemoci, které způsobují neplodnost

Ze vzrušující známosti na jednu noc se může stejně tak vyklubat i závažný zdravotní problém v podobě pohlavní nemoci s potenciální hrozbou neplodnosti. Než se...  celý článek

Další z rubriky

Exotické smoothie s mangem a marakujou
Takhle chutná léto nejlépe. Ve sklenici a třeba s troškou alkoholu

V tuto roční dobu si ovoce užívá i ten nejzapálenější fanoušek pečínky. Je všude kolem, někdy – třeba na zahradě – stačí jen natáhnout ruku a hodovat. Občas...  celý článek

Broskvová marmeláda
Zavařte chuť léta do skleniček, v zimě jako když ho najdete

Prázdniny vstupují do poslední čtvrtiny a to také znamená, že se ovocné stromy i rajčatové keříky prohýbají pod bohatou úrodou. Většinou nemáme šanci všechno...  celý článek

Sangria s ovocem a mátou
Tekutá letní romantika. Sangria s ovocem, ledový čaj i vanilkové latté

Teprve se těšíte na letošní zaslouženou dovolenou? Nebo už ji máte za sebou a při prohlížení fotek sníte o tom, jak by bylo krásné zase se přenést do...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Nejen sluncem políbená. Bronzer zeštíhlí a vymodeluje obličej
Nejen sluncem políbená. Bronzer zeštíhlí a vymodeluje obličej

Bronzer není jen pro ty, kterým se sluneční paprsky úspěšně vyhýbají. Kromě expresního opálení vám tohle jedinečné líčidlo pomůže zeštíhlit a vymodelovat tvář. ... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.