Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Slavnostní dorty na vánoční stůl

  0:42aktualizováno  0:42
Proč si vlastně na sváteční stůl nepřipravit rovnou dort? Vždyť co je slavnostnějšího než dokonalý korpus se sladkým krémem?

Ořechový věnec plněný banány | foto: Martin FaltusMF DNES

Třeba v Anglii patří příprava vánočního dortu k tradici. Dort Kastela zase pochází z Japonska, a i když je příprava pohádkově snadná, sami Japonci si pro něj raději zajdou do obchodu, než by si ho upekli doma. A co vy?

VŠECHNY RECEPTY NA VÁNOČNÍ CUKROVÍ NAJDETE ZDE

Ořechový věnec plněný banány

Příprava: 25 minut + 25 minut na pečení

* 70 g margarínu
* 75 g moučkového cukru
* 1 vejce
* 65 g mletých lískových ořechů
* 1 lžíce mléka
* 65 g hladké mouky
* 1 lžička prášku do pečiva
* 2 banány
* 2 lžíce citronové šťávy
* 70 g sušených švestek
* moučkový cukr
* rum

1. Margarín, cukr a vejce utřeme do pěny. Přimícháme oříšky, mléko a mouku, kterou jsme promíchali s práškem do pečiva. Formu vymažeme tukem a vysypeme moukou. Těsto nalijeme do formy a pečeme asi 35 minut ve středně vyhřáté troubě (200 °C). Ihned po upečení vyklopíme.

2. Banány nakrájíme na kolečka, pokapeme citronovou šťávou a smícháme se švestkami, které jsme namočili v trošce rumu. Věnec naplníme ovocným salátem a posypeme moučkovým cukrem.

Medový dort Kastela

Příprava: 15 minut + 50 minut na pečení

* 6 vajec
* 200 g cukru
* 200 g hladké mouky
* 120 g medu
* 2 prášky do pečiva
* 60 g vody (bílé víno)

1. Vejce vyšleháme s cukrem, práškem do pečiva a bílým vínem. Postupně přiléváme změklý med a pokračujeme ve šlehání. Formu na dort o průměru 26 cm vymažeme tukem a vysypeme polohrubou moukou.
Do formy nalijeme těsto a dáme do trouby, kterou jsme předehřáli na 150 °C. Pečeme 40-45 minut.

2. Dort necháme dobře vychladnout, posypeme moučkovým cukrem a poté krájíme na porce.

Skládaný dort

Příprava: 35 minut + 12 minut na pečení

* 250 g margarínu
* 200 g moučkového cukru
* 5 vajec
* 1 bílek
* 150 g hořké čokolády
* 1 vanilkový cukr
* 100 g maizeny
* 150 g hladké mouky
* 2 lžičky prášku do pečiva
* 2 lžíce rumu

Krém:
* 45 g maizeny
* 1 žloutek
* 1/2 l mléka
* 100 g moučkového cukru
* 1 vanilkový cukr
* 150 g rostlinného tuku
* 4 lžíce rumu nebo cointreau

1. Tuk, cukr, vejce a bílek ušleháme do pěny. Přidáme rozpuštěnou čokoládu a vanilkový cukr, pak maizenu smíchanou s moukou a práškem do pečiva a vyšleháme. Formu o průměru 26 cm vytřeme tenkou vrstvou těsta a postupně upečeme 6 plátů v troubě rozehřáté na 220 °C.

2. Mezitím si připravíme krém. Maizenu a žloutek rozpustíme v hrnku mléka. Zbylé mléko, cukr a vanilkový cukr přivedeme k varu a přidáváme maizenu, povaříme a necháme vychladnout. Pak přidáme tuk a vyšleháme v hladký krém.

3. Pokapeme likérem a každou vrstvu potřeme krémem a posypeme čokoládovými lupínky.

Zmrzlinový dort

* 300 g cukru moučka
* 300 ml mléka
* 200 ml šlehačky
* 2 vejce
* 4 banány
* mražené a čerstvé ovoce podle výběru

1. Polovinu cukru smícháme se žloutky a utřeme do pěny. Bílky vyšleháme do hustého sněhu a vmícháme zbylý cukr. Smetanu ušleháme.

2. Sníh smícháme se šlehačkou, přidáme mléko, které jsme rozmixovali s banány, a utřené žloutky. Na hodinu až dvě dáme do mrazáku.

3. Během té doby směs občas promícháme, a když se začne táhnout, přelijeme ji do formy a necháme přes noc zmrazit. Do zmrzliny můžeme přidat kousky jakéhokoliv ovoce.

Autoři:




Nejčtenější

ilustrační snímek
Jak vybírat porodnici? Rozhoduje nabídka péče, zázemí i pocity rodičky

Pražské maminky to musí řešit relativně brzy a zapsat se do porodnice již v prvním trimestru, s výběrem porodnice si ovšem láme hlavu většina nastávajících...  celý článek

V Primarku se můžete od hlavy až k patě obléci jako Harry Potter.
Vzhůru do Bradavic. Řetězec nabízí kolekci inspirovanou Harry Potterem

Fanoušci malého čaroděje slaví. Svého hrdinu mohou konečně mít doma prostřednictvím nové kolekce oblečení, papírenských a bytových doplňků, kterou nabízí...  celý článek

(ilustrační snímek)
Partner Lucii surově mlátil. Vzala děti, odešla a začíná znovu žít

Ovlivnit budoucnost dětí znamená změnit budoucnost jejich matek. Pomáháme maminkám začít po odchodu z azylového domu nový život, naučit se plánovat, spravovat...  celý článek

Salma Hayeková (Londýn, 5. prosince 2016)
Ve svém věku už nemusím vypadat dokonale, je to výhoda, říká Hayeková

Herečka Salma Hayeková (50) nikdy nepodléhala hollywoodským trendům a nesnažila se mučit v posilovně jen proto, že to je zrovna v kurzu. Pro svou postavu toho...  celý článek

Ilustrační fotografie
Osm fyzických příznaků úzkosti. Bušení srdce, teplota i brnění nohou

Projevy úzkosti mohou být velmi pestré. Od klasických jako neklid, bušení srdce, motání hlavy nebo třes rukou až po ty méně obvyklé, které leckdy překvapí.  celý článek

Další z rubriky

Nebojte se na cestách využít to, co roste kolem. Uvařit si můžete třeba čaj z...
Nudle v ešusu i müsli tyčinky. Outdoorové recepty nejen na horskou túru

Na přechodech hor i na celodenních výletech s dětmi se musí dobře a kvalitně jíst. A zdaleka se přitom nemusíte spokojit jen s instantními polévkami nebo...  celý článek

Exotické smoothie s mangem a marakujou
Takhle chutná léto nejlépe. Ve sklenici a třeba s troškou alkoholu

V tuto roční dobu si ovoce užívá i ten nejzapálenější fanoušek pečínky. Je všude kolem, někdy – třeba na zahradě – stačí jen natáhnout ruku a hodovat. Občas...  celý článek

Casserole s bílými fazolemi a červenou cibulí
Rychlovky z jednoho hrnce, které přijdou k chuti na chatě i v kempu

Jsou chvíle, kdy se nám chce trávit hodiny u sporáku a našpinit polovinu kuchyňského vybavení. Ale pak jsou i takové, kdy bychom dali království za divotvorný...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

5 nejkontroverznějších parfémů: Opium i vůně pohřebního domu
5 nejkontroverznějších parfémů: Opium i vůně pohřebního domu

Jedni je milují, druzí se jim vyhýbají obloukem. Jsou parfémy, které vyvolaly tak ostrou reakci, že si jiné přízvisko než "kontroverzní" nezaslouží. A to ať už... celý článek

Rozhovor s Vítězslavem Ivičičem: Nikdo nechce číst, že je buran
Rozhovor s Vítězslavem Ivičičem: Nikdo nechce číst, že je buran

Člověk, který vybočuje nejen svým osobitým stylem, ale také svými kritickými názory.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.