Doporučujeme

Slávky na bílém víně a čerstvém rozmarýnu

Slávky na bílém víně a čerstvém rozmarýnu | foto: Michal Šafaříkpro iDNES.cz

Čtenářský recept: Slávky na bílém víně a čerstvém rozmarýnu

  • 0
Posíláte své recepty do soutěže Moje letní dobrota.

Doba přípravy
30 minut

Množství
pro 2 osoby

1 síťka slávek (cca 1kg)

olivový olej

200 ml bílého vína

4 stroužky česneku

2 šalotky

2 snítky čerstvého rozmarýnu

pepř, mořská sůl

příloha: bagetka

Slávku po slávce očistíme kartáčkem od povrchových nečistot (asi nejdelší část vaření . . .). Nekompromisně vyhodíme všechny otevřené a rozbité mušle.

Do hrnce nalijeme olivový olej, přidáme drobně nasekanou šalotku a česnek, 2 snítky rozmarýnu a krátce orestujeme. Přidáme slávky, osolíme, opepříme a podlijeme bílým vínem. Dusíme zvolna pod poklicí cca 10 minut a nemícháme.

Všechny slávky, které se neotevřely, vyhodíme. Poté pečlivě utěsníme hrnec pokličkou a zatřeseme s ním, aby se do mušlí dostal vývar.

Poznámka
Slávky jíme rukama, po snězení první slávky použijeme její lasturu jako „pinzetu“ a vytahujeme s ní mušle z ostatních lastur.

Bagetku namáčíme do vývaru a připíjíme bílé víno.

U vaření slávek je nutné dodržet pár zásadních pravidel: Pokud slávky nezpracováváme ihned po nákupu, musíme je vyndat ze sáčku, aby se neudusily a dát je do ledničky přikryté vlhkým papírovým ubrouskem. Před vařením vyhazujeme otevřené slávky, po uvaření vyhazujeme slávky zavřené.


  • Vybrali jsme pro Vás