Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Čtenářský recept: Slávky na bílém víně a čerstvém rozmarýnu

  9:00aktualizováno  9:00
Posíláte své recepty do soutěže Moje letní dobrota.

Slávky na bílém víně a čerstvém rozmarýnu | foto: Michal Šafaříkpro iDNES.cz

Doba přípravy
30 minut

Množství
pro 2 osoby

1 síťka slávek (cca 1kg)

olivový olej

200 ml bílého vína

4 stroužky česneku

2 šalotky

2 snítky čerstvého rozmarýnu

pepř, mořská sůl

příloha: bagetka

Slávku po slávce očistíme kartáčkem od povrchových nečistot (asi nejdelší část vaření . . .). Nekompromisně vyhodíme všechny otevřené a rozbité mušle.

Do hrnce nalijeme olivový olej, přidáme drobně nasekanou šalotku a česnek, 2 snítky rozmarýnu a krátce orestujeme. Přidáme slávky, osolíme, opepříme a podlijeme bílým vínem. Dusíme zvolna pod poklicí cca 10 minut a nemícháme.

Všechny slávky, které se neotevřely, vyhodíme. Poté pečlivě utěsníme hrnec pokličkou a zatřeseme s ním, aby se do mušlí dostal vývar.

Poznámka
Slávky jíme rukama, po snězení první slávky použijeme její lasturu jako „pinzetu“ a vytahujeme s ní mušle z ostatních lastur.

Bagetku namáčíme do vývaru a připíjíme bílé víno.

U vaření slávek je nutné dodržet pár zásadních pravidel: Pokud slávky nezpracováváme ihned po nákupu, musíme je vyndat ze sáčku, aby se neudusily a dát je do ledničky přikryté vlhkým papírovým ubrouskem. Před vařením vyhazujeme otevřené slávky, po uvaření vyhazujeme slávky zavřené.

Autor:




Nejčtenější

Lidija Zavoralová
Vyhrazujete dětem čas na tablet? Lepší je nepravidelnost, říká kyberexpertka

Lidija Zavoralová ve světě počítačů žije již od dětství, kdy hrála počítačové hry jako o život. Dnes bychom tomu asi řekli závislost, ale tehdy se podobné...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Na ulici je poznáte stěží, 7 typů singles: od mamánků po samožery

Nezadaného muže s jistotou na ulici nepoznáte. Špinavé boty mohou mít nejrůznější důvody, stejně tak zmačkané oblečení. Ačkoliv to už by mohlo být...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Příběh Jitky: Jsem těhotná. Přítel chce naše dítě vychovávat s jinou

Jsem zasnoubená a čekám dítě. Bohužel jsem se snoubencem nešťastná a nevím, jestli si ho mám vzít, nebo opustit. Neuvěřitelně mě zklamal, udržuje vztah s více...  celý článek

(Ilustrační foto)
Nejzdravější jídelníčky světa. Po boku Japonska najdete Dánsko i Francii

Řecko, Itálie nebo Japonsko jsou svými jídelníčky známé, národy severní Evropy a západní Afriky už méně. Všechny si ale zaslouží přední příčky na seznamu zemí,...  celý článek

Luxusní kousek od Manolo Blahníka. Ručně vyráběná kozačka pokryta křišťálovými...
Maxová předvedla boty od Blahnika. Jsou zdobeny českým křišťálem

Nejslavnější návrhář bot na světě Manolo Blahnik vytvořil exkluzivní kousek, který odkazuje k jeho českým kořenům. Luxusní pár kozaček vznikl ve spolupráci s...  celý článek

Další z rubriky

Portugalský Mazagran
Osvěžující míchané nápoje pro horké dny i na zahradní party

Tropické teploty bohužel nezažíváme jen u bazénu nebo na dovolené, ale také v každodenním životě, kdy prostě musíme fungovat. Přes den je nejlepší džbán ledové...  celý článek

Jahodový sorbet s thaiskou bazalkou (veganská zmrzlina)
Veganská zmrzlina: jahodový sorbet s thajskou bazalkou

„Pamatuju si, když jsem před mnoha lety ještě pracoval pro italské zmrzlináře, s jakým neúspěchem se tehdy v Praze zkoušely zmrzliny v Itálii běžné jako...  celý článek

Tatarák z červené řepy
Jde to i bez masa. Z čeho vyrobit tatarák, abyste si pochutnali

Hned na začátek si pojďme vyjasnit jednu věc. Pravý hovězí tataráček, namíchaný podle vlastní chuti a natřený na křupavou topinku, je zkrátka pecka. Ale to...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

4 vody, které vám zachrání pleť a zpříjemní léto
4 vody, které vám zachrání pleť a zpříjemní léto

Vody ve spreji dokáže zachránit pleť hlavně v létě, a proto mám většinou alespoň jednu z nich s sebou na cestách nebo v kabelce.

Zpěv dětí, který vás ohromí
Zpěv dětí, který vás ohromí

Žádný stud, žádné zábrany. Podívejte se na nejlepší malé zpěváky a zpěvačky.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.