Doporučujeme

Slaný koláč s polníčkem

Slaný koláč s polníčkem | foto: Apetit

Slaný koláč s polníčkem

Slané koláče po vzoru lotrinského quiche jsou na jaře velmi vítány! V jemné sýrové náplni polníček skvěle vynikne.


NA 6 ŘEZŮ

Příprava: 25 minut pečení

* 220 g hladké mouky
* ¼ lžičky soli
* 120 g nakrájeného studeného másla
* 1 žloutek

Na náplň:

* 8 plátků slaniny
* 2 hrsti polníčku
* 500 ml dvanáctiprocentní smetany
* 200 g strouhaného tvrdého sýra
* 3 lžíce strouhaného parmazánu
* 4 velká vejce
* sůl a pepř na dochucení

1. Z uvedených surovin zpracujte těsto a nechte je v chladu odpočinout. Vyválejte, vyložte jím menší pekáček či formu a vraťte na chvíli do chladu. Vložte do trouby předehřáté na 180 stupňů a deset minut korpus předpékejte.

2. Slaninu pokrájejte a vyškvařte. Část polníčku najemno nasekejte. V míse promíchejte smetanu, oba druhy sýra, vejce, slaninu a nasekaný i celý polníček. Osolte, opepřete, opatrně vlijte do korpusu a pečte zhruba čtvrt hodiny, až náplň zpevní. Nechte trochu vychladnout a podávejte nakrájené na řezy.

Jak je na tom Polníček náplni rozhodně nepřidá kalorie, cenné látky ale ano: ve 100 g má jen 19 kcal (80 kJ), ale 38 mg vitaminu C a také dostatek vitaminů skupiny B.

           

OCHUTNEJTE TAKÉ

           

Slaný pikantní koláčSlaný pikantní koláč
            Slaný koláč se sýrem a chřestemSlaný koláč se sýrem a chřestem
            Slaný koláč se špenátem a ančovičkamiSlaný koláč se špenátem a ančovičkami

           


  • Vybrali jsme pro Vás