Muffiny s kuřecím masem a curry
Doba přípravy: 20 minut + pečení 20 minut
Množství: 12 kousků
- 200 g masa z pečeného nebo grilovaného kuřete
- 1 malá cibule
- 1 chilli paprička
- 1 lžíce oleje
- 250 g hladké mouky
- sůl
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžička mleté sody
- 1 lžička curry koření
- 1 kelímek zakysané smetany
- 2 vejce
- 85 g másla
- několik vypeckovaných černých oliv
- sklenička mangového čatní
1. Troubu rozehřejeme na 200°C, formu na muffiny vyložíme papírovými košíčky. Kuřecí maso pokrájíme na kousky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Chilli papričku podélně překrojíme, vyškrábneme semínka a nakrájíme na tenké proužky.
2. Na pánvi opečeme na oleji cibuli s kuřecím masem a papričkou, odložíme zchladnout. Hladkou mouku prosijeme do mísy, promícháme se solí, práškem do pečiva, jedlou sodou, curry kořením. V jiné misce prošleháme vejce, zakysanou smetanu a rozpuštěné máslo. Pokrájíme olivy.
3. Do mísy s moukou vlijeme vaječnou směs, vsypeme opečené kuře s cibulí a chilli, olivy, promícháme a těsto rozdělíme do košíčků. Pečeme ve vyhřáté troubě asi 20 minut, po upečení necháme asi 5 – 7 minut zchladnout a ještě teplé podáváme s mangovým čatní.
Tip: Pokud nemáte zbylé pečené kuřecí maso, opečte s cibulí na pánvi jedno malé pokrájené kuřecí prso.
Kukuřičné muffiny s lososem
Doba přípravy: 15 minut + 15-20 minut pečení
Množství: 12 kousků
- 170 g hladké mouky
- 120 g kukuřičné mouky
- sůl, pepř
- 1 lžíce prášku do pečiva
- 2 velká vejce
- 6 lžic oleje
- 250 ml mléka
- čerstvý kopr
- 150 g plátků uzeného lososa
- 300 g zakysané smetany
1. Troubu předehřejeme na 200°C, formu na muffiny vyložíme papírovými košíčky. V míse promícháme prosátou hladkou a kukuřičnou mouku, sůl, pepř, prášek do pečiva. V menší míse prošleháme vejce, olej, mléko a trochu čerstvého kopru. Obě směsi spojíme, promícháme lžící a rozdělíme do papírových košíčků.
2. Pečeme ve vyhřáté troubě 15 – 20 minut, po upečení necháme muffiny pět minut vychladnout ve formě, pak je přendáme na mřížku a necháme je úplně vystydnout.
3. Vychladlým muffinům odřízneme vršky, naplníme je zakysanou smetanou, lososem a čerstvým koprem. Odříznuté vršky přiklopíme zpět a podáváme.
Tip: Nakupte si malé papírové košíčky. Zasuňte do sebe dva až tři kusy, nalijte do nich těsto a pečte na plechu. Košíčky se nerozjedou.
Muffiny s jarní cibulkou a slaninou
Doba přípravy: 30 minut + 20 minut pečení
Množství: 12 kousků
- 250 g anglické slaniny
- 1 jarní cibulka
- 1 lžíce oleje
- 270 g hladké mouky
- sůl, pepř
- špetka sladké papriky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžička jedlé sody
- 2 vejce
- 250 ml podmáslí
- 85 g másla
- 1 kelímek zakysané smetany
- čerstvá petržel
1. Troubu předehřejeme na 180°C, formu na muffiny vyložíme papírovými košíčky. Slaninu pokrájíme na kostičky, jarní cibulku nasekáme. Na oleji na pánvi osmažíme slaninu, část jí odložíme na ozdobení, do zbytku přihodíme cibulku a společně opečeme.
2. Do mísy prosijeme mouku, promícháme se solí, pepřem, paprikou, práškem do pečiva a jedlou sodou. Vejce rozmícháme s podmáslím a rozpuštěným máslem. Obě směsi promícháme lžící, přimícháme slaninu s cibulkou a těstem naplníme košíčky. Ozdobíme zbylou opečenou slaninou a pečeme ve vyhřáté troubě asi 20 minut.
3. Muffiny necháme na mřížce vychladnout a ozdobíme lžící zakysané smetany, posekanou petrželkou a čerstvě mletým pepřem.
Tip: Anglickou slaninu a jarní cibulku zaměňte za chorizo a červenou cibuli.
Muffiny s mozzarellou a rajčaty
Doba přípravy: 20 minut + 20 minut pečení
Množství: 12 kousků
- 150 g mozzarelly (té pevnější na pizzu)
- 200 g cherry rajčat
- 270 g hladké mouky
- sůl, pepř
- špetka provensálského koření
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžička jedlé sody
- 2 velká vejce
- 200 g bílého jogurtu
- 50 ml mléka
- 85 g másla
- čerstvá bazalka
1. Troubu předehřejeme na 200°C, formu na muffiny vyložíme papírovými košíčky. Mozzarelu nahrubo nastrouháme, rajčata omyjeme a pokrájíme, necháme je na sítu vykapat. Do mísy prosijeme hladkou mouku, sůl, pepř, prášek do pečiva a jedlou sodu, promícháme s kořením a nastrouhaným sýrem. V misce prošleháme vejce, jogurt, mléko a rozpuštěné máslo.
2. Obě směsi promícháme dohromady lžící, přimícháme rajčata a těsto rozdělíme do košíčků. Pečeme ve vyhřáté troubě asi 20 minut.
3. Necháme vychladnout a ozdobíme čerstvou bazalkou.
Tip: Přidejte do těsta 2 až 3 lžíce bazalkového pesta a uberte sůl a koření.
Muffiny s cuketou a fetou
Doba přípravy: 30 minut + 20 minut pečení
Množství: 12 kousků
- 200 g cukety
- 70 g sýra feta
- 260 g hladké mouky
- sůl
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžička jedlé sody
- 2 velká vejce
- 250 ml podmáslí
- 6 lžic oleje
- sušený tymián
- 100 g piniových semínek
1. Troubu předehřejeme na 200°C, formu na muffiny vyložíme papírovými košíčky. Cuketu omyjeme, nastrouháme na hrubém struhadle a na sítu necháme vykapat. Fetu rozdrobíme.
2. Do mísy prosijeme mouku, promícháme ji se solí, práškem do pečiva a jedlou sodou. V menší misce prošleháme vejce s podmáslím, olejem a tymián. Obě směsi promícháme lžící, přimícháme nastrouhanou cuketu a nadrobenou fetu.
3. Směs rozdělíme do košíčků, ozdobíme piniovými oříšky a pečeme ve vyhřáté troubě asi 20 minut. Muffiny necháme ve formě pět minut vychladnout a podáváme je ještě teplé, třeba k zeleninovému salátu.
Tip: Do těsta můžete přidat prolisovaný stroužek česneku.