Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Slané muffiny. S lososem, slaninou, cuketou, mozzarellou a rajčaty

  2:15aktualizováno  2:15
Tyhle slavné minibábovky zná většina z nás hlavně coby sladký dezert. Přitom stejně dobře chutnají i v kombinaci se sýrem, slaninou, cuketou či kuřecím masem. Jejich příprava zabere jen pár minut, stejně jako pečení. Tak hurá do příprav!

Muffin s kuřecím masem a curry | foto: Isifa.com

Muffiny s kuřecím masem a curry

Doba přípravy: 20 minut + pečení 20 minut
Množství: 12 kousků

  • 200 g masa z pečeného nebo grilovaného kuřete
  • 1 malá cibule
  • 1 chilli paprička
  • 1 lžíce oleje
  • 250 g hladké mouky
  • sůl
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička mleté sody
  • 1 lžička curry koření
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • 2 vejce
  • 85 g másla
  • několik vypeckovaných černých oliv
  • sklenička mangového čatní

1. Troubu rozehřejeme na 200°C, formu na muffiny vyložíme papírovými košíčky. Kuřecí maso pokrájíme na kousky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Chilli papričku podélně překrojíme, vyškrábneme semínka a nakrájíme na tenké proužky.

2. Na pánvi opečeme na oleji cibuli s kuřecím masem a papričkou, odložíme zchladnout. Hladkou mouku prosijeme do mísy, promícháme se solí, práškem do pečiva, jedlou sodou, curry kořením. V jiné misce prošleháme vejce, zakysanou smetanu a rozpuštěné máslo. Pokrájíme olivy.

3. Do mísy s moukou vlijeme vaječnou směs, vsypeme opečené kuře s cibulí a chilli, olivy, promícháme a těsto rozdělíme do košíčků. Pečeme ve vyhřáté troubě asi 20 minut, po upečení necháme asi 5 – 7 minut zchladnout a ještě teplé podáváme s mangovým čatní.

Tip: Pokud nemáte zbylé pečené kuřecí maso, opečte s cibulí na pánvi jedno malé pokrájené kuřecí prso.

Kukuřičné muffiny s lososem

Doba přípravy: 15 minut + 15-20 minut pečení
Množství: 12 kousků

Kukuřičný muffin s lososem

  • 170 g hladké mouky
  • 120 g kukuřičné mouky
  • sůl, pepř
  • 1 lžíce prášku do pečiva
  • 2 velká vejce
  • 6 lžic oleje
  • 250 ml mléka
  • čerstvý kopr
  • 150 g plátků uzeného lososa
  • 300 g zakysané smetany

1. Troubu předehřejeme na 200°C, formu na muffiny vyložíme papírovými košíčky. V míse promícháme prosátou hladkou a kukuřičnou mouku, sůl, pepř, prášek do pečiva. V menší míse prošleháme vejce, olej, mléko a trochu čerstvého kopru. Obě směsi spojíme, promícháme lžící a rozdělíme do papírových košíčků.

2. Pečeme ve vyhřáté troubě 15 – 20 minut, po upečení necháme muffiny pět minut vychladnout ve formě, pak je přendáme na mřížku a necháme je úplně vystydnout.

3. Vychladlým muffinům odřízneme vršky, naplníme je zakysanou smetanou, lososem a čerstvým koprem. Odříznuté vršky přiklopíme zpět a podáváme.

Tip: Nakupte si malé papírové košíčky. Zasuňte do sebe dva až tři kusy, nalijte do nich těsto a pečte na plechu. Košíčky se nerozjedou.

Muffiny s jarní cibulkou a slaninou

Doba přípravy: 30 minut + 20 minut pečení
Množství: 12 kousků

Muffin s jarní cibulkou a slaninou

  • 250 g anglické slaniny
  • 1 jarní cibulka
  • 1 lžíce oleje
  • 270 g hladké mouky
  • sůl, pepř
  • špetka sladké papriky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • 2 vejce
  • 250 ml podmáslí
  • 85 g másla
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • čerstvá petržel

1. Troubu předehřejeme na 180°C, formu na muffiny vyložíme papírovými košíčky. Slaninu pokrájíme na kostičky, jarní cibulku nasekáme. Na oleji na pánvi osmažíme slaninu, část jí odložíme na ozdobení, do zbytku přihodíme cibulku a společně opečeme.

2. Do mísy prosijeme mouku, promícháme se solí, pepřem, paprikou, práškem do pečiva a jedlou sodou. Vejce rozmícháme s podmáslím a rozpuštěným máslem. Obě směsi promícháme lžící, přimícháme slaninu s cibulkou a těstem naplníme košíčky. Ozdobíme zbylou opečenou slaninou a pečeme ve vyhřáté troubě asi 20 minut.

3. Muffiny necháme na mřížce vychladnout a ozdobíme lžící zakysané smetany, posekanou petrželkou a čerstvě mletým pepřem.

Tip: Anglickou slaninu a jarní cibulku zaměňte za chorizo a červenou cibuli.

Muffiny s mozzarellou a rajčaty

Doba přípravy: 20 minut + 20 minut pečení
Množství: 12 kousků

Muffin s mozzarellou a rajčaty

  • 150 g mozzarelly (té pevnější na pizzu)
  • 200 g cherry rajčat
  • 270 g hladké mouky
  • sůl, pepř
  • špetka provensálského koření
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • 2 velká vejce
  • 200 g bílého jogurtu
  • 50 ml mléka
  • 85 g másla
  • čerstvá bazalka

1. Troubu předehřejeme na 200°C, formu na muffiny vyložíme papírovými košíčky. Mozzarelu nahrubo nastrouháme, rajčata omyjeme a pokrájíme, necháme je na sítu vykapat. Do mísy prosijeme hladkou mouku, sůl, pepř, prášek do pečiva a jedlou sodu, promícháme s kořením a nastrouhaným sýrem. V misce prošleháme vejce, jogurt, mléko a rozpuštěné máslo.

2. Obě směsi promícháme dohromady lžící, přimícháme rajčata a těsto rozdělíme do košíčků. Pečeme ve vyhřáté troubě asi 20 minut.

3. Necháme vychladnout a ozdobíme čerstvou bazalkou.

Tip: Přidejte do těsta 2 až 3 lžíce bazalkového pesta a uberte sůl a koření.

Muffiny s cuketou a fetou

Doba přípravy: 30 minut + 20 minut pečení
Množství: 12 kousků

Muffin s cuketou, fetou a piniovými oříšky

  • 200 g cukety
  • 70 g sýra feta
  • 260 g hladké mouky
  • sůl
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • 2 velká vejce
  • 250 ml podmáslí
  • 6 lžic oleje
  • sušený tymián
  • 100 g piniových semínek

1. Troubu předehřejeme na 200°C, formu na muffiny vyložíme papírovými košíčky. Cuketu omyjeme, nastrouháme na hrubém struhadle a na sítu necháme vykapat. Fetu rozdrobíme.

2. Do mísy prosijeme mouku, promícháme ji se solí, práškem do pečiva a jedlou sodou. V menší misce prošleháme vejce s podmáslím, olejem a tymián. Obě směsi promícháme lžící, přimícháme nastrouhanou cuketu a nadrobenou fetu.

3. Směs rozdělíme do košíčků, ozdobíme piniovými oříšky a pečeme ve vyhřáté troubě asi 20 minut. Muffiny necháme ve formě pět minut vychladnout a podáváme je ještě teplé, třeba k zeleninovému salátu.

Tip: Do těsta můžete přidat prolisovaný stroužek česneku.

Autor:




Nejčtenější

Nafukovací lehátko ve tvaru plameňáka je "must-have" sezony.
Plameňáci ovládli léto, ale ikonami jsou už šedesát let

Luxusní šaty a šperky, obyčejná trička z řetězců, neonové lampy a nafukovací lehátka mají letos jedno společné. Vládnou jim plameňáci. Kýčovití, přesto...  celý článek

ilustrační snímek
Infantilizace: když adolescenti nechtějí dospět a dospělí si stále hrají

Možná jste si toho trendu už stihli všimnout. Mladí lidé se dnes do stárnutí nijak neženou a i po překročení třicítky si potrpí na hraní a „dětskou“ zábavu....  celý článek

Vlasta (44), Mikoláš (40) a syn Vlasty Jirka (12) žijí v Jirkově.
Vlasta je jen další dítě, nechal se slyšet otec z Výměny manželek

Vlasta (44) pracuje v zásilkové službě, zatímco její o čtyři roky mladší partner Mikoláš je v domácnosti. Vaření a uklízení je jeho parketa a Vlastě se jen...  celý článek

Herečka Emma Stone na zahajovacím ceremoniálu MFF v Benátkách
Emma Stone: Jsem známá a můj hlas má sílu, nesmím se bát vyjádřit názor

Herečka Emma Stone (28) cítí potřebu nahlas říkat, co si myslí, protože může díky své popularitě ovlivnit víc lidí než běžný člověk. Zatímco ještě nedávno měla...  celý článek

Osvěžující salát s rajčaty, okurkou a čerstvou mátou
Rajčata nejsou jen na špagety a na pizzu. Co s červeným nadělením?

Konec prázdnin je ve znamení dozrávajících červených plodů, které v sobě během slunečných dnů akumulovaly všechnu krásu a sladkost léta. Pokud jste propadli...  celý článek

Další z rubriky

Jogurtové pohlazení s borůvkami
Bez cukru a přece sladké. Rychlé letní dezerty pro plavkovou sezonu

Co by to bylo za prázdniny bez letních dobrot a lahodného ovoce? Dokonce i pokud řešíte linii, můžete si občas dopřát něco do „dezertní komůrky“. Rafinovanému...  celý článek

Papriky plněné nádivkou z balkánského sýra
Zelenina jako obal: papriky plněné sýrem, nadívaný lilek i rajčata

Počasí teď zrovna není na svíčkovou nebo na vepřo knedlo zelo, k chuti přijdou spíše lehčí zeleninová jídla. V kombinaci se sýrem či masem vás paprika, lilek...  celý článek

Broskvová marmeláda
Zavařte chuť léta do skleniček, v zimě jako když ho najdete

Prázdniny vstupují do poslední čtvrtiny a to také znamená, že se ovocné stromy i rajčatové keříky prohýbají pod bohatou úrodou. Většinou nemáme šanci všechno...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Konturování krok za krokem: Dodejte svému obličeji výraznější křivky
Konturování krok za krokem: Dodejte svému obličeji výraznější křivky

Líčení nabízí spoustu návodů, rafinovaných tipů a triků, díky kterým můžete zásadně změnit rysy v obličeji a jednou z ta... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.