Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Slané dobroty z listového těsta

  0:51aktualizováno  0:51
Těžko hledat báječnějšího pomocníka, než je listové těsto, které si bez práce přinesete z obchodu. Tentokrát jsme připravili recepty na slanou notu.

Taštičky plněné rajčaty a sýrem | foto: Isifa

Plněné taštičky s rajčaty a sýrem

NA 15 TAŠTIČEK

Příprava: 20 minut + 20 minut pečení

* 2 velká rajčata
* 100 g camembertu nebo hermelínu
* 70 g vypeckovaných oliv
* sůl a mletý pepř
* 1 lžička provensálského koření
* 1 lžíce olivového oleje
* 400 g listového těsta
* trochu hladké mouky na vyválení těsta
* 1 vejce na potření

1. Rajčata nařízneme navrchu do kříže, spaříme vroucí vodou, ochladíme ve studené vodě a sloupneme slupku. Z rajčat vykrojíme střed a vydlabeme semínka, osušenou dužinu nakrájíme na malé kostičky a vložíme do mísy. Přidáme nakrájený sýr, olivy, osolíme a okořeníme pepřem a provensálským kořením. Zakapeme olivovým olejem a promícháme.

2. Listové těsto rozválíme na pomoučeném vále na plát o síle asi 2-3 mm a vykrojíme z něj pomocí vykrajovátka nebo sklenice kolečka o průměru 10-12 cm. Okraje koleček potřeme rozšlehaným vejcem a do středu rozdělíme náplň. Spojíme okraje a pořádně přitiskneme k sobě.

3. Taštičky rozložíme na plech vyložený pečicím papírem, horní stranu několikrát propíchneme špejlí nebo vidličkou, aby mohla unikat pára, a potřeme vejcem. Pečeme v předehřáté troubě při 200 stupních asi 20 minut dozlatova.


Tipy na slané náplně

Náplně můžeme naklást na rozválené těsto a upéct jako koláč nebo z těsta utvořit kapsu

* Osmažená cibule s provensálským kořením a balkánským sýrem

* Kuřecí maso s pórkem, paprikou a sýrem mozzarella

* Mleté maso s rajským protlakem a sterilovanými fazolemi v rajčatové omáčce s chilli

* Zelené fazolové lusky s česnekem a libovou anglickou slaninou

* Směs sýrů - camembert, gorgonzola (nebo niva) a ementál

* Podušené lilky, rajčatová passata, papriky, cibule a česnek


Šneci s olivovou náplní

NA 20-25 KUSŮ

Příprava: 35 minut + 20 minut pečení

* 400 g listového těsta
* trochu hladké mouky na podsypání těsta
* 3 lžíce olivového oleje
* 1 cibule nakrájená najemno
* 3 stroužky česneku, najemno usekaný
* 70 g anglické libové slaniny
* 1 lžíce sušené bazalky nebo hrst čerstvé
* sůl a mletý pepř
* 1-2 lžíce usekaných sušených rajčat, naložených v oleji

1. V pánvi na dvou lžících oleje zpěníme najemno nasekanou cibulku, česnek a jemně pokrájenou slaninu. Opékáme na mírném ohni asi 5 minut, přisypeme nadrobno pokrájené černé olivy a ještě společně krátce prohřejeme. Ochutíme bazalkou, mletým pepřem a podle chuti osolíme. Nakonec vmícháme najemno posekaná sušená rajčata naložená v olivovém oleji.

2. Těsto vyválíme na pracovní desce poprášené hladkou moukou na plát o rozměrech asi 25 x 45 cm a síle asi 3 mm. Na těsto rovnoměrně rozetřeme připravenou náplň, neroztíráme ji až do krajů, a z delší strany těsta srolujeme jako roládu.

3. Závin nakrájíme na plátky široké asi 1,5-2 cm a naskládáme je naplocho na plech vyložený pečicím papírem. Každý kousek dlaní rovnoměrně zmáčkneme a pečeme v předehřáté troubě při 200 stupních přibližně 20 minut. Podáváme jak teplé, tak studené.

Cibulový koláč se šunkou a sýrem

NA 1 PLECH

Příprava: 10 minut + 25 minut pečení

* 1 balení listového těsta 400-500 g
* 4 lžíce olivového oleje
* 1 lžička sušeného oregána nebo hrst čerstvého
* 50 g libové anglické slaniny
* 4 velké cibule, žlutá a červená
* 100 g šunky, nejlépe sušené
* 100 g tvrdého sýra typu ementál
* několik snítek saturejky nebo jiných čerstvých bylinek

1. Předehřejeme si troubu na 200 stupňů. Těsto rozválíme na plát o něco větší, než je velikost pečicího plechu. Plech vyložíme připraveným plátem a z přečnívajícího těsta vytvarujeme okraje. Povrch těsta potřeme polovinou oleje, posypeme oregánem a propícháme vidličkou. Pečeme v předehřáté troubě asi 10-15 minut dorůžova.

2. Mezitím si připravíme náplň. V pánvi na zbylém oleji opečeme na kostičky nakrájenou slaninu a na tenká kolečka nakrájenou cibuli. Opékáme na mírnějším ohni, dokud cibule nezměkne, a odstavíme z ohně. Obsah pánve rozprostřeme na předpečené těsto, poklademe plátky sýra a šunky a posypeme čerstvými bylinkami. Vložíme zpět do trouby a pečeme, dokud se sýr neroztaví, trvá to asi 10 minut.

TIP
Při předpékání těsta potřeného olejem přidejte s bylinkami i nakrájenou syrovou cibuli, zakapejte olivovým olejem a pečte společně asi 15 minut, nakonec přidejte sýr a šunku a společně dopečte.

Párečky pečené v listovém těstě

NA 20 KUSŮ

Příprava: 10 minut + 20 minut pečení

* 400 g listového těsta
* trochu hladké mouky na podsypání těsta
* 20 malých párků
* 1 vejce na potření
* 1 lžička sušeného oregána nebo hrst čerstvě usekaného

1. Těsto rozválíme na pomoučeném vále na plát silný asi 3-5 mm a rozkrájíme na 20 obdélníků o něco delších, než jsou párky. Párečky zavineme do těsta, konce stiskneme k sobě a horní stranu těsta nařízneme několika šikmými řezy.

2. Párkové rolky narovnáme na plech vyložený pečicím papírem, povrch potřeme rozšlehaným vejcem a lehce posypeme bylinkami. Pečeme v předehřáté troubě asi 20 minut dozlatova.

TIP
Těsto před naplněním lehce potřete francouzskou nebo jinou pikantní hořčicí.

Pirožky se špenátem a sýrem

NA 10-15 KUSŮ

Příprava: 30 minut + 20 minut pečení

* 400 g listového těsta
* trochu hladké mouky na podsypání těsta
* 1 cibule, nakrájená najemno
* 4 stroužky česneku, jemně usekaného
* 2 lžíce olivového oleje
* 400 g čerstvého špenátu nebo mraženého, hrubě sekaného
* 1 vejce + 1 na potření
* 4 lžíce strouhaného parmazánu
* 100 g mozzarelly, nakrájené na nudličky
* sůl a mletý pepř

1. Troubu předehřejeme na 200 stupňů. Čerstvé listy špenátu omyjeme, přelijeme v cedníku vroucí vodou, necháme okapat a nahrubo posekáme. Mražený špenát necháme povolit. Na oleji zesklovatíme nakrájenou cibuli a česnek, přidáme špenát a asi 5 minut na mírném ohni opékáme (u mraženého vydusíme vodu, kterou špenát pustil). Odstavíme z ohně a špenát necháme vychladnout.

2. Přidáme rozšlehané vejce, pokrájený i strouhaný sýr, osolíme, opepříme a promícháme. Těsto podsypeme hladkou moukou a rozválíme na obdélníkový nebo čtvercový plát o síle 3-5 mm. Vyválené těsto rozkrájíme na 10-15 stejně velkých čtverců. Na polovinu každého dáme špenátovou náplň, kraje potřeme vodou nebo rozšlehaným vejcem, těsto přeložíme do tvaru šátečku a okraje dobře přitiskneme k sobě.

3. Šátečky naskládáme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme rozšlehaným vejcem, propícháme vidličkou, aby mohla unikat pára, a pečeme v předehřáté troubě přibližně 20 minut dozlatova. Stáhneme i s papírem z plechu a necháme trochu zchladnout. Podáváme teplé nebo studené.

Naší kulinární expertce Daně Obermajerové můžete psát na ona@mfdnes.cz

Autoři:




Nejčtenější

Ilustrační fotografie
Sedm překvapivých známek inteligence: chaos, vulgarity a černý humor

Jadrný slovník, nezvyklý smysl pro humor nebo nepořádek na psacím stole – návyky, které by si jen málokdo spojil se zvýšenou inteligencí. Přesto vědci...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Příběh Slávky: Bratr si chce do společného domu nastěhovat přítelkyni

Po smrti rodičů žijeme s bratrem ve společné domácnosti ve velkém domě na vesnici. Každý vlastníme půlku domu. Zvykli jsme si na sebe a dokážeme se na všem...  celý článek

Móda na Billboard Music Awards 2017
Móda z hudebních cen: Výstřihy, rozparky a přiznané prádlo

Některé dámy pojaly udílení cen Billboard Music Awards jako velkou společenskou událost, jiné vypadaly, jako by si právě odběhly od plotny nebo z ložnice....  celý článek

Brazilská modelka Jennifer Pamplona je jednou z těch, kdo v touze po dokonalém...
Chorobný strach z vlastní ošklivosti může vyústit v závislost na plastice

Touha po krásném a dokonalém těle jako z magazínů může vést až do extrémů. Stále častěji se objevují mladí lidé, kteří se nechávají chirurgicky upravit, aby se...  celý článek

Šéfkuchařka Jana Bilíková
Ženy mají v kuchyni cit pro detail a systém, říká šéfkuchařka Bilíková

Vystudovala práva, ale nakonec si místo taláru oblékla kuchařský rondon. Pracovala po celém světě ve vyhlášených restauracích, kde se tvrdě dělá i osmnáct...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.