Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Slané dobroty z listového těsta

  0:51aktualizováno  0:51
Těžko hledat báječnějšího pomocníka, než je listové těsto, které si bez práce přinesete z obchodu. Tentokrát jsme připravili recepty na slanou notu.

Taštičky plněné rajčaty a sýrem | foto: Isifa

Plněné taštičky s rajčaty a sýrem

NA 15 TAŠTIČEK

Příprava: 20 minut + 20 minut pečení

* 2 velká rajčata
* 100 g camembertu nebo hermelínu
* 70 g vypeckovaných oliv
* sůl a mletý pepř
* 1 lžička provensálského koření
* 1 lžíce olivového oleje
* 400 g listového těsta
* trochu hladké mouky na vyválení těsta
* 1 vejce na potření

1. Rajčata nařízneme navrchu do kříže, spaříme vroucí vodou, ochladíme ve studené vodě a sloupneme slupku. Z rajčat vykrojíme střed a vydlabeme semínka, osušenou dužinu nakrájíme na malé kostičky a vložíme do mísy. Přidáme nakrájený sýr, olivy, osolíme a okořeníme pepřem a provensálským kořením. Zakapeme olivovým olejem a promícháme.

2. Listové těsto rozválíme na pomoučeném vále na plát o síle asi 2-3 mm a vykrojíme z něj pomocí vykrajovátka nebo sklenice kolečka o průměru 10-12 cm. Okraje koleček potřeme rozšlehaným vejcem a do středu rozdělíme náplň. Spojíme okraje a pořádně přitiskneme k sobě.

3. Taštičky rozložíme na plech vyložený pečicím papírem, horní stranu několikrát propíchneme špejlí nebo vidličkou, aby mohla unikat pára, a potřeme vejcem. Pečeme v předehřáté troubě při 200 stupních asi 20 minut dozlatova.


Tipy na slané náplně

Náplně můžeme naklást na rozválené těsto a upéct jako koláč nebo z těsta utvořit kapsu

* Osmažená cibule s provensálským kořením a balkánským sýrem

* Kuřecí maso s pórkem, paprikou a sýrem mozzarella

* Mleté maso s rajským protlakem a sterilovanými fazolemi v rajčatové omáčce s chilli

* Zelené fazolové lusky s česnekem a libovou anglickou slaninou

* Směs sýrů - camembert, gorgonzola (nebo niva) a ementál

* Podušené lilky, rajčatová passata, papriky, cibule a česnek


Šneci s olivovou náplní

NA 20-25 KUSŮ

Příprava: 35 minut + 20 minut pečení

* 400 g listového těsta
* trochu hladké mouky na podsypání těsta
* 3 lžíce olivového oleje
* 1 cibule nakrájená najemno
* 3 stroužky česneku, najemno usekaný
* 70 g anglické libové slaniny
* 1 lžíce sušené bazalky nebo hrst čerstvé
* sůl a mletý pepř
* 1-2 lžíce usekaných sušených rajčat, naložených v oleji

1. V pánvi na dvou lžících oleje zpěníme najemno nasekanou cibulku, česnek a jemně pokrájenou slaninu. Opékáme na mírném ohni asi 5 minut, přisypeme nadrobno pokrájené černé olivy a ještě společně krátce prohřejeme. Ochutíme bazalkou, mletým pepřem a podle chuti osolíme. Nakonec vmícháme najemno posekaná sušená rajčata naložená v olivovém oleji.

2. Těsto vyválíme na pracovní desce poprášené hladkou moukou na plát o rozměrech asi 25 x 45 cm a síle asi 3 mm. Na těsto rovnoměrně rozetřeme připravenou náplň, neroztíráme ji až do krajů, a z delší strany těsta srolujeme jako roládu.

3. Závin nakrájíme na plátky široké asi 1,5-2 cm a naskládáme je naplocho na plech vyložený pečicím papírem. Každý kousek dlaní rovnoměrně zmáčkneme a pečeme v předehřáté troubě při 200 stupních přibližně 20 minut. Podáváme jak teplé, tak studené.

Cibulový koláč se šunkou a sýrem

NA 1 PLECH

Příprava: 10 minut + 25 minut pečení

* 1 balení listového těsta 400-500 g
* 4 lžíce olivového oleje
* 1 lžička sušeného oregána nebo hrst čerstvého
* 50 g libové anglické slaniny
* 4 velké cibule, žlutá a červená
* 100 g šunky, nejlépe sušené
* 100 g tvrdého sýra typu ementál
* několik snítek saturejky nebo jiných čerstvých bylinek

1. Předehřejeme si troubu na 200 stupňů. Těsto rozválíme na plát o něco větší, než je velikost pečicího plechu. Plech vyložíme připraveným plátem a z přečnívajícího těsta vytvarujeme okraje. Povrch těsta potřeme polovinou oleje, posypeme oregánem a propícháme vidličkou. Pečeme v předehřáté troubě asi 10-15 minut dorůžova.

2. Mezitím si připravíme náplň. V pánvi na zbylém oleji opečeme na kostičky nakrájenou slaninu a na tenká kolečka nakrájenou cibuli. Opékáme na mírnějším ohni, dokud cibule nezměkne, a odstavíme z ohně. Obsah pánve rozprostřeme na předpečené těsto, poklademe plátky sýra a šunky a posypeme čerstvými bylinkami. Vložíme zpět do trouby a pečeme, dokud se sýr neroztaví, trvá to asi 10 minut.

TIP
Při předpékání těsta potřeného olejem přidejte s bylinkami i nakrájenou syrovou cibuli, zakapejte olivovým olejem a pečte společně asi 15 minut, nakonec přidejte sýr a šunku a společně dopečte.

Párečky pečené v listovém těstě

NA 20 KUSŮ

Příprava: 10 minut + 20 minut pečení

* 400 g listového těsta
* trochu hladké mouky na podsypání těsta
* 20 malých párků
* 1 vejce na potření
* 1 lžička sušeného oregána nebo hrst čerstvě usekaného

1. Těsto rozválíme na pomoučeném vále na plát silný asi 3-5 mm a rozkrájíme na 20 obdélníků o něco delších, než jsou párky. Párečky zavineme do těsta, konce stiskneme k sobě a horní stranu těsta nařízneme několika šikmými řezy.

2. Párkové rolky narovnáme na plech vyložený pečicím papírem, povrch potřeme rozšlehaným vejcem a lehce posypeme bylinkami. Pečeme v předehřáté troubě asi 20 minut dozlatova.

TIP
Těsto před naplněním lehce potřete francouzskou nebo jinou pikantní hořčicí.

Pirožky se špenátem a sýrem

NA 10-15 KUSŮ

Příprava: 30 minut + 20 minut pečení

* 400 g listového těsta
* trochu hladké mouky na podsypání těsta
* 1 cibule, nakrájená najemno
* 4 stroužky česneku, jemně usekaného
* 2 lžíce olivového oleje
* 400 g čerstvého špenátu nebo mraženého, hrubě sekaného
* 1 vejce + 1 na potření
* 4 lžíce strouhaného parmazánu
* 100 g mozzarelly, nakrájené na nudličky
* sůl a mletý pepř

1. Troubu předehřejeme na 200 stupňů. Čerstvé listy špenátu omyjeme, přelijeme v cedníku vroucí vodou, necháme okapat a nahrubo posekáme. Mražený špenát necháme povolit. Na oleji zesklovatíme nakrájenou cibuli a česnek, přidáme špenát a asi 5 minut na mírném ohni opékáme (u mraženého vydusíme vodu, kterou špenát pustil). Odstavíme z ohně a špenát necháme vychladnout.

2. Přidáme rozšlehané vejce, pokrájený i strouhaný sýr, osolíme, opepříme a promícháme. Těsto podsypeme hladkou moukou a rozválíme na obdélníkový nebo čtvercový plát o síle 3-5 mm. Vyválené těsto rozkrájíme na 10-15 stejně velkých čtverců. Na polovinu každého dáme špenátovou náplň, kraje potřeme vodou nebo rozšlehaným vejcem, těsto přeložíme do tvaru šátečku a okraje dobře přitiskneme k sobě.

3. Šátečky naskládáme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme rozšlehaným vejcem, propícháme vidličkou, aby mohla unikat pára, a pečeme v předehřáté troubě přibližně 20 minut dozlatova. Stáhneme i s papírem z plechu a necháme trochu zchladnout. Podáváme teplé nebo studené.

Naší kulinární expertce Daně Obermajerové můžete psát na ona@mfdnes.cz

Autoři:






Nejčtenější

Kateřina Emmons
Kateřina Emmons: Máme mnohem větší rodinu, než jsme plánovali

Je mistryní Evropy i světa a k tomu má doma tři olympijské medaile. Sportovní kariéra Kateřiny Emmons je už ale nějaký čas na druhé koleji. Teď je především...  celý článek

ilustrační snímek
Poradna: Vadí mi, že mé dospělé děti postihla tetovací mánie

Možná vám bude připadat můj dotaz malicherný, ale nemůžu si pomoct. Jsem strašně nešťastná z toho, že se moje děti tetují. Jsou ale dospělé, a nemůžu jim to...  celý článek

V trendy slunečních brýlích budete nepřehlédnutelná. Musí ale pasovat na vaši...
Jak vybrat sluneční brýle, které vám sednou? Rozhoduje tvar obličeje

Nepostradatelný doplněk, který nejen chrání před vtíravými slunečními paprsky, ale hlavně z vás dokáže udělat šmrncovní femme fatale. Tedy pouze v případě, že...  celý článek

Portugalský Mazagran
Osvěžující míchané nápoje pro horké dny i na zahradní party

Tropické teploty bohužel nezažíváme jen u bazénu nebo na dovolené, ale také v každodenním životě, kdy prostě musíme fungovat. Přes den je nejlepší džbán ledové...  celý článek

Helen Mirrenová (Paříž, 29. listopadu 2016)
Mindráky jsou červ zažraný v mozku, míní Helen Mirrenová

Před sedmdesátkou se stala tváří kosmetické firmy, na kontě má spoustu divadelních i filmových rolí a také Oscara za film Královna. Helen Mirrenová (71) přesto...  celý článek

Další z rubriky

Kuřecí karbanátky se zeleninovým salátem
Zapomeňte na nudu. Kuřecí recepty pro milovníky barev a nových chutí

Pečené v troubě, jako obalovaný řízek nebo na paprice. Ne že by vám tahle jídla nechutnala, ale občas už vám přijdou celkem nudná? Zkuste to příště trochu...  celý článek

Tatarák z červené řepy
Jde to i bez masa. Z čeho vyrobit tatarák, abyste si pochutnali

Hned na začátek si pojďme vyjasnit jednu věc. Pravý hovězí tataráček, namíchaný podle vlastní chuti a natřený na křupavou topinku, je zkrátka pecka. Ale to...  celý článek

Křupavé asiago s plněnou cuketou
Sýrové menu podle šéfkuchaře: pravé italské rizoto i luxusní smažák

Kvalitní sýr dokáže jídlo povýšit, ale klidně být i jeho chutným základem. Následující menu sestavil šéfkuchař Leonardo di Clemente, jehož tvorbu můžete...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Nebuďte jak leopard! Jak nemít skvrny se samoopalovákem?
Nebuďte jak leopard! Jak nemít skvrny se samoopalovákem?

Místo opálené pokožky vám zůstaly jen tmavé fleky? Se samoopalovacím přípravkem se to musí umět. Abyste neměla skvrny jako leopard, potřebujete peeling, citrón ... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.