Sladký valentýnský dort. Voní i chutná po mandlích a tajné ingredienci

  10:58
Valentýnský dort nemusí být jen tmavý čokoládový ve tvaru srdce. Udělejte si raději smetanově jemnou Charlottu, která voní po mandlích a amarettu. Ozdobte ji jahodami, ačkoliv nejsou tak voňavé a sladké jako v létě. Ale k zamilovanému Valentýnu patří a k chuti dortu ladí nejvíce. Zbytek klidně můžete použít k šampaňskému.

Valentýnský dort | foto: Jiří Benák, iDNES.cz

Pokud by vám tmavá čokoláda přece jen chyběla, na dort si ji nastrouhejte. My jsme zvolili bílou, elegantní a jemnou Charlottu jsme navíc posypali mandlovými lupínky.

Součástí dortíku je i "tajná" netradiční surovina. Je to fazole tonka. Nehledejte ji však v regálech supermarketů, ale spíše ve speciálních obchůdcích s delikatesami či kořením. Neodolatelně voní. Pokud několik kousků nastrouháte do jakéhokoliv dezertu, pozvedne ho na hvězdnou úroveň.

U jemné Charlotty nehleďte na hříšné kalorie, užijte si raději její hříšnou chuť.

Valentýnská Charlotta

  • cukrářské piškoty (potřebujete jich přibližně 30, záleží na velikosti formy)
  • půl litru plnotučného mléka, ideálně v kvalitě bio
  • 3 fazole tonka (můžete je nahradit vanilkovým luskem, dezert ale dostane jinou chuť)
  • 6 žloutků
  • 6 plátků želatiny (v běžném balíčku je jich právě šest)
  • 170 gramů cukru krupice
  • 500 ml šlehačky (nejméně 31%)
  • 250 gramů bílé čokolády
  • 50 ml amaretta (mandlového likéru)

Na ozdobení:

  • mandlové lupínky
  • jahody (maliny, borůvky...)
  • čokoláda
  • pečicí papír, mašle

1. Obvod dortové formy vyložíme pečicím papírem. Na dno i okraj naskládáme cukrářské piškoty, těm po stranách musíme kousek uříznout, aby dobře držely.
2. Do mléka nastrouháme fazolky, případně vyškrabeme zrníčka vanilkového lusku. Přidáme cukr a přivedeme k varu.
3. Namočíme na 10 minut plátky želatiny do studené vody. Poté z nich vodu vyždímáme.
4. Prošleháme žloutky a za stálého míchání je nalijeme do mléka, ihned přidáme také želatinu. Pořádně promícháme a přivedeme až téměř k varu. Želatina se ale nesmí vařit, proto když mléko dosáhne správné teploty, rychle stáhneme hrnec z plotýnky a přidáme na kousky nalámanou bílou čokoládu. Už nevaříme, čokoláda se v teplém krému sama rozpustí. Přilijeme také amaretto.

Fazolky tonka

Valentýnský dort - piškoty je třeba seříznout

5. Krém za občasného promíchání necháme vychladnout.
6. Šlehačky ušleháme dotuha a vmícháme je do chladného krému. Poté celou směs nalijeme do formy vyložené piškoty a dáme na několik hodin ztuhnout do lednice. Dort nebude úplně tuhý, ale spíše nadýchaně pěnový.

Smetanu je třeba pořádně ušlehat

Valentýnský dort před dokončením

7. Před podáváním ozdobíme jahodami, čokoládou a mandlovými lupínky, které můžeme podle chuti přidat i do krému.
8. Charlottu přesuneme na talíř a svážeme ji rudou mašlí, která podtrhne barvu jahod.

tip

Pokud máte raději kokos, nahraďte jím mandle. Do krému přidejte kokosový likér, strouhaným kokosem ozdobte dortík.

  • Nejčtenější

Pstruh, jehněčí i bulky. Pochutnejte si o Velikonocích na lahůdkách ze světa

23. března 2024

Velikonoce jsou kromě lidových a liturgických tradic také svátky dobrého jídla a pití. Klasických...

Košíčky s mrkvičkami

Košíčky s mrkvičkami

Střední

45 min

Překvapte koledníky vtipnými velikonočními laskominami.

Mrkvový dort

Mrkvový dort

Střední

210 min

Doplňte velikonoční tabuli tímto dokonalým dortem.

Velikonoční cheesecaky

Velikonoční cheesecaky

Střední

60 min

Koledníkům udělá toto sladké občerstvení obrovskou radost.

Čokoládová vajíčka

Čokoládová vajíčka

Střední

60 min

Připravte koledníkům čokoládové pohoštění.

Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně
Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně

Šárka chtěla kojit. Chvíli to ale vypadalo, že se jí to nepodaří. Díky správně zvolené laktační poradkyni nakonec dosáhla úspěchu. Poslechněte si...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...