Doporučujeme

Gušefil aneb Sloní uši | foto: iDNES.cz

Sladký pamlsek z Afghánistánu aneb Sloní uši

  • 5
Před osmi lety se Hamida s manželem a třemi dětmi definitivně rozhodli, prodali veškerý svůj majetek a za utržených 25 000 dolarů vyrazili spolu s dalšími tmavou nocí. Kamkoliv, hlavně pryč od Talibanu.

Neustále je překládali a nakládali, a za měsíc byli u cíle, v České republice. Jejich prvním domovem byl malý pokojík v uprchlickém táboře v Bělé pod Bezdězem. Zde strávili dva roky. Pracovat ale nemohli.

Hamida byla v Afghánistánu zaměstnána v redakci kábulského ženského časopisu, jako fotoreportérka. Manžel vyučoval němčinu. Po nástupu Talibánu musela práce zanechat. Ženy novinářky nebyly žádány.
 
Doma být nechtěla a tak se stala vychovatelkou v mateřské školce. V České republice se již k novinařině nevrátila. Po narození dcery jí zaměstnává na plný úvazek rodina. Nakonec se usadili v Praze a nedávno získali vytoužený azyl.

POTŘEBUJETE :

GOŠEFIL ( Sloní uši )

Těsto na 25 porcí:

½ kg hladké mouky
50 ml stolního oleje
1 žloutek
sůl

Sypání:
 
10 g celého kardamonu ( lze sehnat v prodejnách s orientálními potravinami)
25 g pistáciových oříšků
250 g moučkového cukru

1. veškeré suroviny na přípravu těsta smícháme a důkladně prohněteme, postupně
přidáváme vodu do doby než je těsto vlahé a nelepí se. Mísu zakryjeme a necháme
při pokojové teplotě půl hodiny odpočinout.

2. těsto vyválíme do tenkého kruhu, nakrájíme na širší plátky, a ty na větší čtverce.

3. jednotlivé díly z jedné strany shrneme a vytvoříme mašličku v podobě sloního ucha

4. smažíme na pánvi na rozpáleném oleji po obou stranách dozlatova, olej odsajeme papírovými ubrousky

5. Jednu stranu Gošefil posypeme směsí z moučkového cukru smíchaného s jemně     namletým celým kardamonem.  Navrch nasypeme nahrubo nasekané pistáciové oříšky.

Recepty připravujeme ve spolupráci s občanským sdružením Berkat.


  • Vybrali jsme pro Vás