Příprava: 20 minut + 15-20 minut smažení
* 170 g krupicového cukru
* 170 g másla
* 4 vejce
* 250 g hladké mouky
* 1 balení sušeného droždí
* 50 ml mléka
S meruňkami:
* 150 g meruněk, čerstvých nebo sušených (nebo klidně oboje)
* hrst levandulových květů
* hrst mandlových lupínků
S lesním ovocem a mákem:
* 300 g lesního ovoce
* 1 lžíce máku
S hruškou:
* 3 hrušky
* vanilka
1. Nejprve si připravte přísady. Pokud použijete sušené meruňky, nechte je přes noc namočené, aby změkly. Pak je nakrájejte na kostičky. Levanduli nasekejte. Lesnímu ovoci i čerstvým meruňkám stačí osvěžující sprcha pod tekoucí vodou a následné okapání. Hrušky omyjte a pokrájejte na kousky.
2. Dejte rozpustit máslo. Přelijte ho do misky a přisypte k němu cukr, mouku a droždí. Vlijte vejce i mléko a vše ručně nebo pomocí elektrického hnětače spojte v tekuté těsto. Na závěr velmi opatrně vpracujte kousky ovoce a případně mandlové lupínky (těmi můžete pro ozdobu posypat i povrch chlebíčku), mák nebo mletou vanilku. Pokud ji nemáte, nahraďte část krupicového cukru vanilinovým.
3. Formu na biskupský chlebíček o délce 23 centimetrů vymažte a ze všech stran pečlivě vyložte pečicím papírem nebo vysypte hrubou moukou, případně strouhankou. Dejte těstu několik minut na odpočinutí a mezitím předehřejte troubu na 160, horkovzdušnou na 140 stupňů. Potom už těsto jenom vlijte do formy a pečte přibližně hodinu a čtvrt.
OCHUTNEJTE TAKÉ | ||
---|---|---|
Banánový chlebíček |
Karamelový chléb |
Medový chlebíček s datlemi a vlašskými ořechy |