Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Sladkovodní třpyt

  15:12aktualizováno  15:12
Dovolená u moře s sebou přináší i možnost pochutnat si na čerstvých mořských rybách a dalších plodech slané vody. Není nad to, dát si před chvílí ulovenou rybu a plně vychutnat její čerstvou chuť. Takový požitek si ale můžeme dopřát i v naší zemi.
Konzumace sladkovodních ryb je v České republice stále velmi nízká. Průměrná spotřeba rybího masa je přibližně pět kilogramů na osobu ročně a z toho pouhý jeden kilogram připadá na ryby sladkovodní. Je však možné, že se situace brzy změní. Sladkovodní ryby začínají být kvůli stále narůstajícímu znečištění moří a masovým umělým chovům oproti mořským rybám zdravější.

Ryby jsou všeobecně zdrojem opravdu vysoké výživné a biologické hodnoty. Bílkoviny ve rybí svalovině značně převyšují svou hodnotou pro lidské tělo bílkoviny, obsažené třeba v hovězím nebo vepřovém mase. Rybí tuk je složen z nenasycených mastných kyselin (omega-3), které snižují hladinu cholesterolu, a tak i riziko onemocnění srdce. Tuk dále obsahuje vitamíny A, B, D a E. Rybí maso je bohaté na fosfor, vápník, draslík, chloridy, železo a jód.

Nejchutnější je ryba čerstvá, tedy upravená hned po zabití

Pokud máte doma rybáře nebo sami rádi rybaříte, jste ve výhodě, i když v obchodech je také možné koupit poměrně čerstvé ryby. Při koupi ryby je důležitě dávat pozor na to, aby se ryba leskla, měla čiré oči a červené žábry, příjemnou rybí vůni a na sobě nezakalenou vrstvu slizu. Kupované ryby jsou většinou už naporcované, ty ulovené musíme naporcovat sami.

Menší ryby, jako například pstruzi, se nejčastěji připravují vcelku s hlavou i ploutvemi. Z větších ryb nejprve odstraníme šupiny, které oškrábeme třeba hranou nože, protože zaschlé šupiny drží na kůži pevně. Potom ostrým nožem rozřízneme rybu směrem od ocasu k hlavě a opatrně vyjmeme vnitřnosti. Rybu omyjeme, odstraníme žábry pro jejich hořkou chuť, ploutve a odsekneme hlavu. Vykuchanou rybu opět opláchneme studenou vodou a osušíme utěrkou.

Ilustrační foto

Velké ryby, které jsou už starší, je dobré zbavit i kůže a to tak, že jí nařízneme kolem hlavy a stáhneme ji z celé ryby směrem k ocasu. Potom rybu rozřízneme podél páteře a vytáhneme hřbetní kost. Jak jsem se již zmiňovala, malé ryby je výhodnější připravovat celé. Vetší ryby, jako je například kapr, zase naporcujeme na půlky a užší ryby, jako štika nebo úhoř, je dobré krájet na podkovy.

Nejznámější je u nás kapr, kterého mívají stále některé domácnosti na vánočním stole. Maso ryby nemá tolik kostí, je lehké, ale někdy může mít příchuť bahna, a tak často ztrácí příznivce. Pro lepší chuť masa stačí dát naporcovanou rybu do mísy s mlékem a nechat jí den na chladném místě. Maso pak už nemá nepříjemnou příchuť bahna a navíc je potom ještě jemnější a křehčí.

Ve sladkých vodách plave mnoho druhů ryb, jejichž maso je při správné úpravě jedinečnou pochoutkou.

Candát je snad nejchutnější sladkovodní ryba. Kvalita jemného bílého masa této dravé ryby není dána jen jeho strukturou, ale také tím, že díky velmi tenké vrstvě tuku ryba není cítit ani nechutná po bahně. Maso získává po tepelné úpravě lehce oříškovou chuť, a proto není dobré tuto chuť zkazit přílišným solením a kořeněním ryby během úpravy.

Okoun je jedna z nejchutnějších ryb ve sladkých vodách. Maso této dravé ryby je stále více ceněno pro výbornou chuť a jemnost masa. Při jeho konzumaci je ale nutné věnovat velkou pozornost drobným kostičkám, kterými je maso doslova prorostlé.

Pstruh je nejzdravější ryba, kterou díky skvělé chuti a lehké stravitelnosti nejdeme nejčastěji na menu v restauracích. Lososovitá ryba se upravuje celá a až na talíři odkrojíme hlavu, vyndáme páteř a odstraníme ocas a ploutve. Maso vyžaduje pouze jednoduchou a rychlou úpravu, aby byla zachována příjemná rybí příchuť.

Úhoř je nejpodivnější ryba, která tělem spíše připomíná hada. Maso tohoto nočního dravce je velmi lahodné a skoro bez kostí, na druhé straně je zase nejtučnější, proto doporučuji stáhnout z ryby před úpravou kůži, protože tím se zbavíme i většiny tuku. Krev úhoře je jedovatá a silně toxická vůči organismu savců. Při tepelné úpravě nad 60 stupňů se ale tento jed bílkovinné povahy naštěstí rozkládá.

Ctitelé zdravé výživy by měli zařadit rybí maso na svůj jídelníček minimálně jednou týdně. Ryby je možné vařit, dusit, péct, smažit a grilovat a bohatě stačí jen krátká a jednoduchá úprava bez velkého množství soli a koření. Vůbec nejlépe podpoří chuť rybího masa několik kapek citronu.

A jak jsem již několikrát uvedla, nejchutnější ryby jsou ty právě ulovené, takže je na čase vzít třpytky, mušky, vlasce, pruty, splávky, sítě, navijáky, podběráky, kousky staré housky a vydat se směrem k vodě. Lovu zdar!

Autor:




Nejčtenější

V Primarku se můžete od hlavy až k patě obléci jako Harry Potter.
Vzhůru do Bradavic. Řetězec nabízí kolekci inspirovanou Harry Potterem

Fanoušci malého čaroděje slaví. Svého hrdinu mohou konečně mít doma prostřednictvím nové kolekce oblečení, papírenských a bytových doplňků, kterou nabízí...  celý článek

Nicole Kidmanová (Beverly Hills, 6. února 2017)
Nechci tajit svůj věk, jsem na něj pyšná, říká padesátnice Kidmanová

Herečka Nicole Kidmanová letos oslavila padesátku. Za svůj věk se nestydí a na rozdíl od jiných hereček na rovinu říká, kolik je jí doopravdy let. Je prý...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Příběh Dáši: Z manžela se v důchodu stal líný a nerudný dědek

Jsem už tři roky v důchodu a užívám si to. Těšila jsem se, až i manžel přestane pracovat a budeme si společně „plnit sny“. Místo toho denně poslouchám, co ho...  celý článek

Jihoafrická modelka Candice Swanopoelová oslavovala své ještě nenarozené...
Baby shower: předporodní večírek, který těhotnou zasype dary i radami

Poslední večírek bez dítěte, příležitost probrat vše o dětech s kamarádkami a příbuznými, to je tzv. baby shower, předporodní večírek chystaný pro nastávající...  celý článek

Zpěvačka s spisovatelka Natálie Kocábová při rozhovoru pro OnaDnes.cz
Natálie Kocábová: Asi už nebudu chlapům tak věřit

Protekční dcera, tak se na ni léta pohlíželo. Aby ne, když ji otec v patnácti vtáhl do showbyznysu. Ale jako by se z toho vymanila. Natálie Kocábová už sama za...  celý článek

Další z rubriky

Slunečníky provází lidstvo už od pradávna.
Jak bojovali se sluníčkem naši předci? Palmovými listy i smaragdem

Zvláště teď, v nejteplejším období roku, musíme dbát na ochranu před pálícím sluncem. Stejný problém řešili i naši předkové. Jaké prostředky tehdy používali?  celý článek

Boty na léto
Ideální obuv na léto? Baleríny ani žabky to nejsou. Mohou naopak škodit

Léto je čas, který trávíme převážně venku. V balerínách, sandálkách, ale i žabkách nebo teniskách. Všechny se nám mohou hodit. Jak si ale vybrat ty správné,...  celý článek

Sbalit se šikovně je umění. Zvládnou to ale může každý.
Šest triků, jak se zabalit, aby kufr tolik nevážil

Hlavně nic nezapomenout. To se nám honí hlavou, když se snažíme do batohu či kufru složit vše potřebné na dovolenou. Mnohdy proto volíme objemnější verze...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Místo plátna obličej. Make-up, který jste ještě neviděli
Místo plátna obličej. Make-up, který jste ještě neviděli

Ohromující, až skoro děsivé umění makepu, které předvádí Kanaďanka Mimi Choi je tak reálné, že spíš než makeup připomíná kouzla Photoshopu. Tím spíš, když si uv... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.