Sladkovodní třpyt

  15:12
Dovolená u moře s sebou přináší i možnost pochutnat si na čerstvých mořských rybách a dalších plodech slané vody. Není nad to, dát si před chvílí ulovenou rybu a plně vychutnat její čerstvou chuť. Takový požitek si ale můžeme dopřát i v naší zemi.
Konzumace sladkovodních ryb je v České republice stále velmi nízká. Průměrná spotřeba rybího masa je přibližně pět kilogramů na osobu ročně a z toho pouhý jeden kilogram připadá na ryby sladkovodní. Je však možné, že se situace brzy změní. Sladkovodní ryby začínají být kvůli stále narůstajícímu znečištění moří a masovým umělým chovům oproti mořským rybám zdravější.

Ryby jsou všeobecně zdrojem opravdu vysoké výživné a biologické hodnoty. Bílkoviny ve rybí svalovině značně převyšují svou hodnotou pro lidské tělo bílkoviny, obsažené třeba v hovězím nebo vepřovém mase. Rybí tuk je složen z nenasycených mastných kyselin (omega-3), které snižují hladinu cholesterolu, a tak i riziko onemocnění srdce. Tuk dále obsahuje vitamíny A, B, D a E. Rybí maso je bohaté na fosfor, vápník, draslík, chloridy, železo a jód.

Nejchutnější je ryba čerstvá, tedy upravená hned po zabití

Pokud máte doma rybáře nebo sami rádi rybaříte, jste ve výhodě, i když v obchodech je také možné koupit poměrně čerstvé ryby. Při koupi ryby je důležitě dávat pozor na to, aby se ryba leskla, měla čiré oči a červené žábry, příjemnou rybí vůni a na sobě nezakalenou vrstvu slizu. Kupované ryby jsou většinou už naporcované, ty ulovené musíme naporcovat sami.

Menší ryby, jako například pstruzi, se nejčastěji připravují vcelku s hlavou i ploutvemi. Z větších ryb nejprve odstraníme šupiny, které oškrábeme třeba hranou nože, protože zaschlé šupiny drží na kůži pevně. Potom ostrým nožem rozřízneme rybu směrem od ocasu k hlavě a opatrně vyjmeme vnitřnosti. Rybu omyjeme, odstraníme žábry pro jejich hořkou chuť, ploutve a odsekneme hlavu. Vykuchanou rybu opět opláchneme studenou vodou a osušíme utěrkou.

Ilustrační foto

Velké ryby, které jsou už starší, je dobré zbavit i kůže a to tak, že jí nařízneme kolem hlavy a stáhneme ji z celé ryby směrem k ocasu. Potom rybu rozřízneme podél páteře a vytáhneme hřbetní kost. Jak jsem se již zmiňovala, malé ryby je výhodnější připravovat celé. Vetší ryby, jako je například kapr, zase naporcujeme na půlky a užší ryby, jako štika nebo úhoř, je dobré krájet na podkovy.

Nejznámější je u nás kapr, kterého mívají stále některé domácnosti na vánočním stole. Maso ryby nemá tolik kostí, je lehké, ale někdy může mít příchuť bahna, a tak často ztrácí příznivce. Pro lepší chuť masa stačí dát naporcovanou rybu do mísy s mlékem a nechat jí den na chladném místě. Maso pak už nemá nepříjemnou příchuť bahna a navíc je potom ještě jemnější a křehčí.

Ve sladkých vodách plave mnoho druhů ryb, jejichž maso je při správné úpravě jedinečnou pochoutkou.

Candát je snad nejchutnější sladkovodní ryba. Kvalita jemného bílého masa této dravé ryby není dána jen jeho strukturou, ale také tím, že díky velmi tenké vrstvě tuku ryba není cítit ani nechutná po bahně. Maso získává po tepelné úpravě lehce oříškovou chuť, a proto není dobré tuto chuť zkazit přílišným solením a kořeněním ryby během úpravy.

Okoun je jedna z nejchutnějších ryb ve sladkých vodách. Maso této dravé ryby je stále více ceněno pro výbornou chuť a jemnost masa. Při jeho konzumaci je ale nutné věnovat velkou pozornost drobným kostičkám, kterými je maso doslova prorostlé.

Pstruh je nejzdravější ryba, kterou díky skvělé chuti a lehké stravitelnosti nejdeme nejčastěji na menu v restauracích. Lososovitá ryba se upravuje celá a až na talíři odkrojíme hlavu, vyndáme páteř a odstraníme ocas a ploutve. Maso vyžaduje pouze jednoduchou a rychlou úpravu, aby byla zachována příjemná rybí příchuť.

Úhoř je nejpodivnější ryba, která tělem spíše připomíná hada. Maso tohoto nočního dravce je velmi lahodné a skoro bez kostí, na druhé straně je zase nejtučnější, proto doporučuji stáhnout z ryby před úpravou kůži, protože tím se zbavíme i většiny tuku. Krev úhoře je jedovatá a silně toxická vůči organismu savců. Při tepelné úpravě nad 60 stupňů se ale tento jed bílkovinné povahy naštěstí rozkládá.

Ctitelé zdravé výživy by měli zařadit rybí maso na svůj jídelníček minimálně jednou týdně. Ryby je možné vařit, dusit, péct, smažit a grilovat a bohatě stačí jen krátká a jednoduchá úprava bez velkého množství soli a koření. Vůbec nejlépe podpoří chuť rybího masa několik kapek citronu.

A jak jsem již několikrát uvedla, nejchutnější ryby jsou ty právě ulovené, takže je na čase vzít třpytky, mušky, vlasce, pruty, splávky, sítě, navijáky, podběráky, kousky staré housky a vydat se směrem k vodě. Lovu zdar!

Autor:
  • Nejčtenější

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

26. března 2024,  aktualizováno  8:54

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za...

Obří melouny už nejsou in, i muži mohou kojit a další zajímavosti o prsou

24. března 2024

Ňadra obvykle poutají pozornost mužských očí, jsou ovšem také částí lidského těla, která je...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dvaadvacetinásobná matka přiznala závislost na těhotenství

22. března 2024  8:15

Sue Radfordová z Velké Británie má dvaadvacet potomků. Třiadvacetkrát byla těhotná a nevylučuje, že...

Sex se zajíčkem je super, ale... Sedm důvodů, proč nechodit s mladším mužem

28. března 2024

Vztahy s výrazným věkovým rozdílem jsou stále častější a už dávno nepatří do kolonky „podivné“....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Žena si vysnila plastiku prsou v Turecku, život se jí změnil v horor

25. března 2024  7:59

Třiatřicetiletá Stephanie Briggsová z Velké Británie roky šetřila na operaci, po které měla mít...

Kate podstupuje chemoterapii, aby se jí rakovina nevrátila, vysvětluje lékařka

29. března 2024

Když princezna Kate oznámila, že má rakovinu, uvedla, že jí bylo doporučeno, aby podstoupila...

Zrušte rande. Tyto typy mužů své špatné stránky odhalují už v začátku

29. března 2024

Po schůzce s nimi se cítíte nejistá, po vztahu s nimi z vás zbytečně zůstane vyprahlá poušť....

OBRAZEM: Jarní detoxy, které doporučují slavné tváře

29. března 2024

Tělo si po zimě žádá úplně jiné zacházení, proto i slavné osobnosti na jaře volí trochu jiný režim,...

Osa střevo-mozek. Mikrobiolog o léčbě vlastní stolicí i vlivu na duševní zdraví

28. března 2024

Premium „Dejte svoji stolici do banky, bude se vám hodit,“ vyzývá molekulární biolog Petr Ryšávka, který...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...