Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Sladké Vánoce i při cukrovce aneb cukroví pro diabetiky

  6:15aktualizováno  6:15
Pro diabetiky nebývají Vánoce zrovna veselé, protože většina cukroví, která se doma i na návštěvě servíruje, obsahuje cukr a je tedy nemocnému zapovězena. Přesto ani cukrovkáři nemusejí o svátcích mlsat jen chlebíčky a sýrové tyčinky. Máte-li v rodině diabetika, možná ho potěšíte dia cukrovím.

DIA cukroví | foto: www.zivotsdiabetem.cz

Ořechové brambůrky

Počet: asi 6 - 8 ks
Hodnoty na 100 g: energie 1507 kJ, sacharidy 24 g, bílkoviny 15 g, tuk 29,8 g

* 10 g ztuženého tuku * 10 g sušeného mléka * 5 g škrobu bramborového * 10 g kakaa * 2 rozdrcené pecičky dia sladidla * 10 g mletých ořechů * 1⁄2 bílku z jednoho vejce * 1 pecička sladidla * 1 lžíce kakaa na obalení

1. Tuk rozpustíme, ale nevaříme, vmícháme sušené mléko, škrob, kakao a sladidlo.
2. Směs necháme v lednici zatuhnout. Z částečně ztuhlé směsi tvoříme malé cca 1/2 cm velké kuličky.
3. Mleté ořechy smícháme s bílkem a sladidlem. Tvoříme kuličku o velikosti 2 cm v průměru, uděláme v nich důlek a zabalíme do ní čokoládovou kuličku. Pak lehce obalíme v kakau.
4. Uložíme do ledničky.

Kokosové rafaelky

Počet: asi 10 - 12 ks
Hodnoty na 100 g: energie 2219 kJ, sacharidy 40,8 g, bílkoviny 9,6 g, tuk 35,4 g

* 40 g rozdrcených dortových nesladkých oplatek * 40 g másla * 20 g sušeného mléka * 1 lžička rumu * 2 pecičky sladidla * 20 g kokosu

1. Změklé máslo vyšleháme se sušeným mlékem rozdrceným sladidlem a lžičkou rumu.
2. Do vyšlehané směsi pak lehce vmícháme rozdrcené oplatky a modelujeme cca 2 cm velké kuličky, které obalíme v kokosu.

Ořechové spirálky

Počet: asi 30 ks
Hodnoty na 100 g: energie 1647 kJ, sacharidy 27,23 g, bílkoviny 12,41 g, tuk 16,47 g

* 40 g rostlinného tuku hery * 80 g tvarohu * 120 g polohrubé mouky * špetka soli * 80 g ořechů * 1 vejce * 3 pecičky sladidla

1. Z tuku, tvarohu, mouky a soli vypracujeme těsto a uložíme na chvíli do lednice.
2. Mezitím vyšleháme náplň z ořechů, vejce a sladidla. Rozválíme tvarohové těsto na placku cca 3 - 4 mm vysokou do tvaru obdélníku. Potřeme je připravenou náplní z ořechů a stočíme jako roládu.
3. Krájíme ostrým nožem cca 5 mm vysoká kolečka, pokládáme na vymaštěný plech a pečeme v horkovzdušné trouby na 170°C cca 8 minut do zrůžovění.

Motánky a mráčky

Počet: asi 30 ks
Hodnoty na 100 g: energie 1804 kJ, sacharidy 23,6 g, bílkoviny 18,26 g, tuk 31,41 g

* 20 g rostlinného tuku hery * 40 g tvarohu * 30 g hl. mouky * 20 g sojové mouky * špetka soli * 1 pecička sladidla * dia čokoláda * vejce na potření

1. Z uvedených surovin zpracujeme těsto a rozválíme na placku a vykrajujeme malé zubaté oválky nebo nakrájíme rádýlkem na tenké proužky a lehce smotáme do kouličky.
2. Pokládáme na vymazaný plech, mráčky pomažeme rozšlehaným vejcem a pečeme na cca 170°C cca 5 - 6 minut do zrůžovění.
3. Po upečení necháme vystydnout a velmi lehce přestříkneme rozpuštěnou dia čokoládou.

Mandlové rohlíčky

Počet: asi 50 - 60 ks
Hodnoty na 100 g: energie 2246 kJ, sacharidy 36,8 g, bílkoviny 17,4 g, tuk 36,7 g

* 60 g celozrnné mouky * 30 g sojové mouky * 60 g strouhaných mandlí se slupkou * 50 g rostlinného tuku * 1 celé vejce * 5 peciček sladidla * 10 g strouhaných mandlí na obalení

1. Z uvedených surovin zpracujeme těsto a necháme v lednici cca 1 hodinu odpočinout.
2. Pak tvarujeme drobné rohlíčky, které pečeme v troubě na cca 160°C asi 10 min.
3. Po vyjmutí rohlíčky obalíme ve strouhaných mandlích.

Mašličky

Počet: asi 15 ks
Hodnoty na 100 g: energie 1986,4 kJ, sacharidy 33,8 g, bílkoviny 7,27 g, tuk 33,53 g

* 30 g strouhaných mandlí se slupkou * 15 g rostlinného tuku * 20 g celozrnné pšeničné mouky * 1 lžička skořice * 1 žloutek * 2 pecičky sladidla * 1 lžíce dia marmelády

1. Z mouky, strouhaných mandlí, tuku, žloutku a sladidla vypracujeme těsto, které necháme chvíli odpočinout.
2. Pak vyválíme ne tenký plát a vykrajujeme tvary mašliček. Pečeme v troubě na cca 160° C 8 – 10 minut.
3. Po vychladnutí slepíme dia marmeládou a ozdobíme dvěma plátky mandlí – do jejich středu můžeme dát ještě kousek marmelády.

Zdroj www.zivotsdiabetem.cz

Autor:




Nejčtenější

ilustrační snímek
Poradna: Pubertální dcera se chová, jako by se jí netýkala menstruace

Moje dcera se chová, jako by neměla žádnou menstruaci a vůbec se jí to netýkalo. Když se snažím zavést na to hovor, otočí hlavu a ignoruje mě. Čtenářka Ina...  celý článek

Houbové rizoto
Rostou? Tak honem do lesa! Tyhle recepty užijete nejen na chalupě

Uklidňující procházka lesem mnohdy vyústí ve sběračskou výpravu – zejména, když máte svoje tajná místečka a vezmete si s sebou košík. Co ale s houbovou úrodou?...  celý článek

Billie Piperová
Piperová: Ve třiceti po mně nemůžete chtít, abych vypadala na dvacet

Britské herečky Billie Piperová (34) se dotklo, že se do ní opřeli někteří novináři kvůli vráskám. Po třicítce očekávala, že se podobným článkům vyhne. Jak...  celý článek

Mozková mrtvice - ilustrační fotografie
Když udeří mrtvice, jde o čas. Jak ji poznáte?

Na mozku jsme závislí. To on rozhodne, zda si přečtete tento článek a napijete se u toho kávy. Vše probíhá automaticky. Ovšem jen do chvíle, než mozkovou tepnu...  celý článek

ilustrační snímek
Jak vybírat porodnici? Rozhoduje nabídka péče, zázemí i pocity rodičky

Pražské maminky to musí řešit relativně brzy a zapsat se do porodnice již v prvním trimestru, s výběrem porodnice si ovšem láme hlavu většina nastávajících...  celý článek

Další z rubriky

Sangria s ovocem a mátou
Tekutá letní romantika. Sangria s ovocem, ledový čaj i vanilkové latté

Teprve se těšíte na letošní zaslouženou dovolenou? Nebo už ji máte za sebou a při prohlížení fotek sníte o tom, jak by bylo krásné zase se přenést do...  celý článek

Casserole s bílými fazolemi a červenou cibulí
Rychlovky z jednoho hrnce, které přijdou k chuti na chatě i v kempu

Jsou chvíle, kdy se nám chce trávit hodiny u sporáku a našpinit polovinu kuchyňského vybavení. Ale pak jsou i takové, kdy bychom dali království za divotvorný...  celý článek

Křehký koláč s cuketou a mrkví
Cuketa v hlavní roli. Nenápadná Popelka může být v kuchyni královnou

V našich zahrádkách je jako doma, protože je nenáročná na pěstování a šikovná kuchařka ji umí zakomponovat opravdu do každého jídla. Cuketa ovšem není jen...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Konturování krok za krokem: Dodejte svému obličeji výraznější křivky
Konturování krok za krokem: Dodejte svému obličeji výraznější křivky

Líčení nabízí spoustu návodů, rafinovaných tipů a triků, díky kterým můžete zásadně změnit rysy v obličeji a jednou z takových vychytávek je konturování. Pomocí... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.