Pro člověka 21. století má slovo řezy tak trochu retro socialistický nádech, ovšem ne všechno, co jedly naše babičky, musí být nutně trapné a staromódní. Když obyčejnou buchtu na plech něčím vyšperkujete a pokrájíte na kostky, máte tradičně netradiční dezert, nad kterým budou všichni vzdychat nadšením.
Nebojte se ani menších experimentů. Čokoládovou polevu směle nahraďte bílkovou nebo citronovou, vyhrajte si s barvami nebo elegantními příchutěmi. Já osobně se vždycky řídím tím, co mám doma právě po ruce, a tak si s chutí upravuju recepty. To hraní mě baví a málokdy se stane, že se dílo nepovede.
Vyzkoušejte tři oblíbené řezy, které k nám přišly ze zahraničí. Ty medové připravují slovenské hospodyňky nejen na Vánoce, maďarský krémeš vám možná trochu připomene naše žloutkové řezy a Dunajské vlny jsou pecka z Německa.
Medové řezy s čokoládou
Ingredience:
- 500 g hladké mouky
- 180 g moučkového cukru
- 100 g másla
- 3 lžíce medu
- 2 lžíce mléka
- 2 vejce
- 1 prášek do pečiva
Náplň:
- 500 ml mléka
- 4 lžíce hladké mouky
- 250 g másla
- 200 g moučkového cukru
- 1 sáček vanilkového cukru
- 1 lžíce rumu
- čokoládová poleva na přelití
- Na vál odvážíme mouku a cukr, přidáme prášek do pečiva, změklé máslo, med, mléko a vejce. Rukama propracujeme a hladké těsto rozdělíme na 4 pláty.
- Ty postupně upečeme tak, že plech položíme dnem vzhůru, na něj rozložíme pečicí papír a na ten přeneseme vyválené těsto. Postupně tak všechny pláty pečeme na 180 °C asi 10 minut dozlatova.
- Než vychladnou, připravíme si náplň. Z mléka a mouky uvaříme hustou kaši a za stálého míchání ji necháme zchladnout na pokojovou teplotu. Změklé máslo utřeme s oběma cukry a rumem a po lžících do něj zašleháme moučnou kaši.
- Vychladlé pláty těsta potřeme krémem a spojíme. Navrch polijeme rozehřátou čokoládovou polevou a necháme vychladnout a hlavně odležet. Krájíme na řezy.
Tip: Do krému můžeme vmíchat lžíci instantní kávy, dezert tak získá další zajímavý akcent.
Krémeš
Ingredience:
- 1 balení listového těsta
- 5 vajec
- 4 lžíce cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1 l mléka
- 3 balení prášku Zlatý klas
- moučkový cukr na posypání
- Listové těsto rozdělíme na poloviny a z každé vyválíme plát. Oba upečeme a jeden z nich nakrájíme na stejně velké čtverce.
- Bílky a 5 lžic cukru vyšleháme do tuhého sněhu.
- Z mléka, vanilkového cukru, žloutků a Zlatého klasu uvaříme pudink. Do ještě horkého vmícháme sníh.
- Na celý plát upečeného těsta naneseme pudinkovou směs, rovnoměrně ji rozetřeme a poklademe čtverci těsta. Poprášíme moučkovým cukrem a necháme ztuhnout. Díky nakrájeným čtvercům se nám budou řezy dobře krájet.
Dunajské vlny s broskvemi
Ingredience na menší pekáček:
- 175 g krupicového cukru
- 1 balení vanilkového cukru
- 200 g másla
- 5 vajec
- špetka soli
- 200 g polohrubé mouky
- 1 balení prášku do pečiva
- 3 lžíce kakaa
- 2 lžíce mléka
- 1 broskvový kompot
Na krém:
- 450 ml mléka
- 1 balíček vanilkového pudinku
- 100 g krupicového cukru
- 150 g másla
- čokoládová poleva
- Broskve vyjmeme ze šťávy a necháme okapat na cedníku. Troubu předehřejeme na 180 °C. Oba cukry a změklé máslo ušleháme v robotu do pěny. Přidáme vejce a ještě chvíli šleháme.
- Mouku smícháme s práškem do pečiva, vanilkovým cukrem a špetkou soli a přidáme k máslové pěně. Prošleháme, až vznikne hladké těsto.
- Pekáček vyložíme pečicím papírem a nalijeme na něj asi polovinu těsta.
- Do druhé poloviny vmícháme kakao a trochu mléka. Pak tmavé těsto nerovnoměrně naneseme na světlé. Poklademe okapanými broskvemi a pečeme v předehřáté troubě asi 25 minut. Necháme vychladnout.
- Máslo vyndáme z ledničky. Z mléka, cukru a vanilkového prášku uvaříme pudink. Za občasného mícháni ho necháme zchladnout. Změklé máslo vyšleháme do pěny a smícháme s pudinkem. Obě hmoty by měly mít stejnou teplotu, aby se máslo nesrazilo. Vzniklý krém rozetřeme na vychladlý koláč.
- Pak rozehřejeme čokoládovou polevu a rychle jí potřeme celé řezy. Necháme mírně ztuhnout a nakrájíme na řezy. Předejdeme tak popraskání polevy. Když poleva ztuhne, zakryjeme celý koláč alobalem a dáme vychladit do druhého dne.
Tip: Místo čokoládové polevy můžete dezert před podávání posypat kakaem nebo grankem. Místo broskví můžete použít jiné kompotované ovoce, třeba třešně či višně.