Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Sladké řezy jsou zase hit. Lahodí oku a zvládne je i začátečník

  0:11aktualizováno  0:11
K jejich výrobě nepotřebujete žádné zvláštní náčiní, přesto je výsledek vždycky ohromující. Řezy jsou skvělé jako nedělní dezert i jako prezent, když jste pozvaní na návštěvu a nevíte, co přinést. Navíc se nemusíte striktně držet receptu, experimenty povoleny.

Dunajské vlny s broskvemi | foto: Profimedia.cz

Pro člověka 21. století má slovo řezy tak trochu retro socialistický nádech, ovšem ne všechno, co jedly naše babičky, musí být nutně trapné a staromódní. Když obyčejnou buchtu na plech něčím vyšperkujete a pokrájíte na kostky, máte tradičně netradiční dezert, nad kterým budou všichni vzdychat nadšením.

Nebojte se ani menších experimentů. Čokoládovou polevu směle nahraďte bílkovou nebo citronovou, vyhrajte si s barvami nebo elegantními příchutěmi. Já osobně se vždycky řídím tím, co mám doma právě po ruce, a tak si s chutí upravuju recepty. To hraní mě baví a málokdy se stane, že se dílo nepovede.

Vyzkoušejte tři oblíbené řezy, které k nám přišly ze zahraničí. Ty medové připravují slovenské hospodyňky nejen na Vánoce, maďarský krémeš vám možná trochu připomene naše žloutkové řezy a Dunajské vlny jsou pecka z Německa.

Medové řezy s čokoládou

Ingredience:

Medové řezy s čokoládou
  • 500 g hladké mouky
  • 180 g moučkového cukru
  • 100 g másla
  • 3 lžíce medu
  • 2 lžíce mléka
  • 2 vejce
  • 1 prášek do pečiva

Náplň:

  • 500 ml mléka
  • 4 lžíce hladké mouky
  • 250 g másla
  • 200 g moučkového cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 1 lžíce rumu
  • čokoládová poleva na přelití
  1. Na vál odvážíme mouku a cukr, přidáme prášek do pečiva, změklé máslo, med, mléko a vejce. Rukama propracujeme a hladké těsto rozdělíme na 4 pláty.
  2. Ty postupně upečeme tak, že plech položíme dnem vzhůru, na něj rozložíme pečicí papír a na ten přeneseme vyválené těsto. Postupně tak všechny pláty pečeme na 180 °C asi 10 minut dozlatova.
  3. Než vychladnou, připravíme si náplň. Z mléka a mouky uvaříme hustou kaši a za stálého míchání ji necháme zchladnout na pokojovou teplotu. Změklé máslo utřeme s oběma cukry a rumem a po lžících do něj zašleháme moučnou kaši.
  4. Vychladlé pláty těsta potřeme krémem a spojíme. Navrch polijeme rozehřátou čokoládovou polevou a necháme vychladnout a hlavně odležet. Krájíme na řezy.

Tip: Do krému můžeme vmíchat lžíci instantní kávy, dezert tak získá další zajímavý akcent.

Krémeš

Ingredience:

Krémeš
  • 1 balení listového těsta
  • 5 vajec
  • 4 lžíce cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 l mléka
  • 3 balení prášku Zlatý klas
  • moučkový cukr na posypání
  1. Listové těsto rozdělíme na poloviny a z každé vyválíme plát. Oba upečeme a jeden z nich nakrájíme na stejně velké čtverce.
  2. Bílky a 5 lžic cukru vyšleháme do tuhého sněhu.
  3. Z mléka, vanilkového cukru, žloutků a Zlatého klasu uvaříme pudink. Do ještě horkého vmícháme sníh.
  4. Na celý plát upečeného těsta naneseme pudinkovou směs, rovnoměrně ji rozetřeme a poklademe čtverci těsta. Poprášíme moučkovým cukrem a necháme ztuhnout. Díky nakrájeným čtvercům se nám budou řezy dobře krájet.

Dunajské vlny s broskvemi

Ingredience na menší pekáček:

Dunajské vlny s broskvemi
  • 175 g krupicového cukru
  • 1 balení vanilkového cukru
  • 200 g másla
  • 5 vajec
  • špetka soli
  • 200 g polohrubé mouky
  • 1 balení prášku do pečiva
  • 3 lžíce kakaa
  • 2 lžíce mléka
  • 1 broskvový kompot

Na krém:

  • 450 ml mléka
  • 1 balíček vanilkového pudinku
  • 100 g krupicového cukru
  • 150 g másla
  • čokoládová poleva
  1. Broskve vyjmeme ze šťávy a necháme okapat na cedníku. Troubu předehřejeme na 180 °C. Oba cukry a změklé máslo ušleháme v robotu do pěny. Přidáme vejce a ještě chvíli šleháme.
  2. Mouku smícháme s práškem do pečiva, vanilkovým cukrem a špetkou soli a přidáme k máslové pěně. Prošleháme, až vznikne hladké těsto.
  3. Pekáček vyložíme pečicím papírem a nalijeme na něj asi polovinu těsta.
  4. Do druhé poloviny vmícháme kakao a trochu mléka. Pak tmavé těsto nerovnoměrně naneseme na světlé. Poklademe okapanými broskvemi a pečeme v předehřáté troubě asi 25 minut. Necháme vychladnout.
  5. Máslo vyndáme z ledničky. Z mléka, cukru a vanilkového prášku uvaříme pudink. Za občasného mícháni ho necháme zchladnout. Změklé máslo vyšleháme do pěny a smícháme s pudinkem. Obě hmoty by měly mít stejnou teplotu, aby se máslo nesrazilo. Vzniklý krém rozetřeme na vychladlý koláč.
  6. Pak rozehřejeme čokoládovou polevu a rychle jí potřeme celé řezy. Necháme mírně ztuhnout a nakrájíme na řezy. Předejdeme tak popraskání polevy. Když poleva ztuhne, zakryjeme celý koláč alobalem a dáme vychladit do druhého dne.

Tip: Místo čokoládové polevy můžete dezert před podávání posypat kakaem nebo grankem. Místo broskví můžete použít jiné kompotované ovoce, třeba třešně či višně.

Autor: pro iDNES.cz




Nejčtenější

Petra Hapková
Když táta slyšel můj hlas, uklidnil se, vzpomíná Petra Hapková

Zpívá šansony a pokračuje tak v otcově odkazu. Petra Hapková je dcerou miláčka národa, zesnulého hudebního génia, skladatele Petra Hapky a atraktivní herečky...  celý článek

Ilustrační fotografie
Sedm překvapivých známek inteligence: chaos, vulgarity a černý humor

Jadrný slovník, nezvyklý smysl pro humor nebo nepořádek na psacím stole – návyky, které by si jen málokdo spojil se zvýšenou inteligencí. Přesto vědci...  celý článek

Móda na cenách Anděl 2017
Móda z Andělů: Skvělý Mareš, Klus a Bouček to nevychytali

Letošní ročník hudebních cen Anděl 2017 se nesl v uvolněnější atmosféře. Udílení ocenění se přesunulo z Divadla Karlín do komornějšího Lucerna Music Baru....  celý článek

(Ilustrační snímek)
Příběh Slávky: Bratr si chce do společného domu nastěhovat přítelkyni

Po smrti rodičů žijeme s bratrem ve společné domácnosti ve velkém domě na vesnici. Každý vlastníme půlku domu. Zvykli jsme si na sebe a dokážeme se na všem...  celý článek

Rajčatová polévka s červenou řepou
Červená řepa, špenát, karotka. Barevné jarní polévky k obědu i večeři

Jarní počasí se nám chvílemi převléká do letního hávu, ale období záplavy čerstvé domácí zeleniny je ještě před námi. Přesto nám zelináři mají co nabídnout....  celý článek

Další z rubriky

Barevné kuřecí špízy
První letošní grilovačka: barevné špízy, hamburger a hodně ostrá žebra

I když to vypadá, že jaro se po rychlém nástupu zase vzdalo urputné zimě, pohled do kalendáře dává vědět, že jeho třetina je už za námi. Proč tedy konečně...  celý článek

Těstovinový salát s kuřecím masem
Odlehčené večeře, které vám nepřidají kila a přivolají léto

Těšení na dovolenou si můžete zpříjemnit lehčími večeřemi s masem i bez. Ať už to bude salát, nebo sendvič se šťavnatým trhaným masem, pochutnají si všichni z...  celý článek

Chřestová sezona je tady!
Chřestová sezona je tady! Jak si užít lahůdku králů?

Tato zvláštní zelenina je u nás doma, a ač jí doby budování socialismu příliš nepřály, už se zase tetelí na výsluní. Sezona chřestu je tady a byla by škoda ji...  celý článek




Curaprox CS 3960 Super Soft 3 ksCuraprox CS 3960 Super Soft 3 ks

Porovnejte ceny, pročtěte recenze a objednejte přímo u nás.

www.Heureka.cz

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.