Sladká vánoční kuchařka: staročeské cukroví

  0:31
Nemusíte pátrat v krabici plné receptových rodinných pokladů. Naše cukroví totiž bude chutnat přesně tak, jako by ho připravovala vaše prababička.
Vosí hnízda

Vosí hnízda | foto: Martin Faltus

VŠECHNY RECEPTY NA VÁNOČNÍ CUKROVÍ NAJDETE ZDE

Vosí hnízda

Příprava: 45 minut

* 100 g ořechů
* 60 g másla
* 160 g moučkového cukru
* 2 lžíce kakaa
* 2 lžíce rumu
* 2 lžíce mléka
* asi 20 piškotů
* cukr krystal na formičku

Krém:
* 2 žloutky
* 100 g másla
* 80 g moučkového cukru
* trochu rumu

1. Ořechy promícháme s cukrem a kakaem. Přidáme rum, mléko a změklé máslo. Vše promícháme a vypracujeme v hladké těsto. Těsto necháme v lednici ztuhnout. Mezitím si připravíme náplň. Žloutky utřeme s moučkovým cukrem. Přimícháme změklé máslo a rum a vymícháme v hladký krém.

2. Z těsta vytvoříme kuličku, obalíme v krystalovém cukru a vložíme do formičky, kterou jsme také vysypali cukrem. Prstem uděláme do středu důlek a do něj stříkneme trochu krému. Zakryjeme piškotem, opatrně přimáčkneme, úlem ve formičce opatrně pootočíme a poté vyklepneme. Lepší je použít novější otevírací formu, se kterou se pracuje lépe. Hotové úly dáme na tác a necháme v lednici ztuhnout.

TIP
Odlehčenou verzi vosích hnízd si připravíte, pokud místo žloutkovo-máslového krému náplň připravíte z vanilkového pudinku, který vylepšíte pořádnou kapkou vaječného koňaku, a místo z půl litru mléka ho připravíte z 350 ml vody.

Slepovaná dvoubarevná kolečka

Příprava: 35 minut
Pečení: 10 minut

* 250 g hladké mouky
* 125 g moučkového cukru
* 125 g rostlinného tuku
* 1 vejce
* 2 lžíce mléka
* 1 lžíce kakaa
* meruňková marmeláda na slepování

1. Smícháme mouku s cukrem, přidáme změklý tuk, vejce a mléko. Začneme zpracovávat těsto. Pokud je potřeba a těsto se stále drolí, můžeme přidat ještě trochu mléka. Těsto rozdělíme na 2 díly a do jednoho vmícháme kakao. Propracovaná těsta dáme do lednice odpočinout.

2. Těsto vyválíme na 3 mm silnou placku, ze které vykrajujeme kolečka. Do tmavých koleček vykrojíme dírky. Přendáme na plech a pečeme ve středně vyhřáté troubě dorůžova. Přendáme na vál a necháme vychladnout. Celá kolečka potřeme marmeládou a zakryjeme kolečky s dírou. Necháme několik dní odležet.

Ořechové řezy

Příprava: 15 minut
Pečení: 10 minut

* 5 bílků
* špetka soli
* 250 g ořechů
* 250 g cukru moučka

Krém:
*
5 žloutků
* 120 g cukru moučka
* 3 lžíce kakaa
* 2 lžíce vody
* 150 g másla

Poleva:
* 1 balení čokopolevy

1. Bílky trošku osolíme a vyšleháme v tuhý sníh. Postupně přidáváme cukr, jakmile se směs spojí, přidáme mleté ořechy. Plech potřeme tukem, vysypeme moukou a nalijeme na něj těsto, povrch uhladíme. Pečeme 20 minut dorůžova ve středně vyhřáté troubě.

2. Necháme do druhého dne odležet. Žloutek vyšleháme s cukrem, přidáme kakao a vodu. Ve vodní lázni šleháme do zhoustnutí. Do vychladlé směsi zašleháme máslo. Potřeme plát a necháme ztuhnout. Polijeme čokoládou a uhladíme. Vychladlé nakrájíme.

Kokosové tyčinky

* 150 g hladké mouky
* 90 g moučkového cukru
* 75 g másla nebo rostlinného tuku
* 60 g strouhaného kokosu
* 1 vejce
* 1 vanilkový cukr
* mléko podle potřeby

1. Do změklého másla přimícháme cukr, mouku, vejce a vanilkový cukr. Těsto začneme promíchávat a postupně přidáváme kokos. Pokud je těsto příliš husté, můžeme přidat trochu mléka. Propracované těsto necháme v lednici odpočinout. Pomocí strojku s hvězdičkovým otvorem protlačujeme tyčinky a skládáme na tukem vymazaný plech. Pečeme dorůžova.

2. Vychladlé tyčinky pokapeme rozpuštěnou čokoládou.

Vyskakovací cukroví

Příprava: 20 minut
Pečení: 15 minut

* 180 g másla
* 220 g moučkového cukru
* 80 g hladké mouky
* 100 g strouhané čokolády
* 180 g mletých ořechů

1. Máslo utřeme s cukrem. Přidáme hladkou mouku, nastrouhanou čokoládu a mleté ořechy. Vypracujeme v hladké těsto a necháme v lednici hodinu odpočinout. Těsto vtlačujeme do formiček a pečeme ve středně vyhřáté troubě dorůžova.

2. Ještě teplé obalujeme v moučkovém cukru.

Skořicové rohlíčky

Příprava: 20 minut
Pečení: 10 minut

* 250 g hladké mouky
* 50 g mletých mandlí
* 1/2 lžičky skořice
* 200 g másla
* 100 g cukru
* 1 vanilkový cukr

Na obalení:
* 1 lžička skořice
* 3 lžíce cukru moučka

1. Mouku smícháme s mletou skořicí a mandlemi. Máslo utřeme s cukrem a vanilkovým cukrem, až se cukr úplně rozpustí. Přidáme mouku s mandlemi. Necháme odležet. Rozdělíme ho na 3 díly, ze kterých vyválíme váleček o průměru 2 cm. Nakrájíme 2cm kolečka, z nich vyválíme 5cm váleček a tvarujeme rohlíčky.

2. Teplé obalíme v cukru se skořicí.

Ořechové marcipánky

Příprava: 25 minut
Pečení: 10 minut

* 250 g hladké mouky
* 50 g medu
* 25 g moučkového cukru
* 25 g másla
* 25 g mletých ořechů
* 1 vejce
* 1 lžíce kakaa
* 1 lžička jedlé sody
* 1 lžička perníkového koření
* špetka citronové kůry

1. Mouku a cukr prosejeme na vál, přidáme sodu, koření, kakao, ořechy, citronovou kůru, vejce, máslo a med. Vše zpracujeme v tužší těsto, které necháme odpočinout. Vykrajujeme různé tvary a pečeme zprudka v troubě dorůžova.

2. Vychladlé perníčky přelijeme citronovou polevou a ozdobíme kousky vlašských ořechů a necháme zatuhnout.

Vanilkové rohlíčky

Příprava: 10 minut
Pečení: 10 minut

* 150 g hladké mouky
* 100 g másla
* 20 g cukru
* 50 g mletých ořechů
* 1 žloutek
* 1 vanilkový cukr
* moučkový cukr na obalování

1. V misce smícháme mouku, cukr, mleté ořechy a vanilkový cukr. Přidáme žloutek a změklé máslo. V misce promícháme a přendáme na vál, kde vypracujeme hladké těsto. Necháme v lednici odležet.

2. Z těsta uděláme válečky a vytvoříme rohlíčky. Pečeme ve středně vyhřáté troubě dorůžova na pečicím papíře. Ještě teplé obalíme v moučkovém cukru a na vále necháme vychladnout.

Mandlové hříbečky

Příprava: 25 minut
Pečení: 25 minut

* 120 g mandlí
* 120 g moučkového cukru
* 1 bílek
* 50 g čokolády na vaření

1. Z mandlí, cukru a bílku vypracujeme těsto. Přendáme do silnějšího igelitového sáčku a na vále pomocí válečku zpracujeme. Hmotu rozdělíme na dvě části. Z jedné uděláme nožičky. Do druhé poloviny vmícháme najemno nastrouhanou čokoládu, tak hmotu obarvíme nahnědo, a vytvarujeme z ní hlavičky.

2. Hříbky postavíme na pečicí plech vyložený papírem a ve velmi vlahé troubě usušíme.

Italské dortíčky

Příprava: 40 minut
Pečení: 15 minut

* 210 g hladké mouky
* 70 g cukru moučka
* 40 g ořechů
* 20 g kakaa
* 130 g rostlinného tuku
* 1 vejce
* čokoláda na polevu

Krém:
* 80 g másla -100 g cukru -1 žloutek -2 lžíce rumu

1. Mouku smícháme s cukrem, mletými ořechy, kakaem a tukem. Přidáme vejce a dobře propracujeme.

2. Na krém smícháme máslo s cukrem a vyšleháme. Přidáme žloutek a rum. Krém necháme ztuhnout v chladu.

3. Z těsta vyválíme 3 mm silný plát, ze kterého vykrájíme kolečka, naskládáme na plech s papírem a pečeme 10 minut. Vychladlé slepíme krémem a necháme odležet.

4. Druhý den potřeme čokoládou a ozdobíme barevnou rýží.

V DALŠÍM DÍLE: STAROČESKÉ CUKROVÍ II.

Autoři:
  • Nejčtenější

Lvi milují luxus, Berani maso a Střelci pálivé. Jídelníček podle horoskopu

18. dubna 2024

Každý miluje na talíři něco jiného. Víte, čím potěšit mlsný jazýček partnera či partnerky podle...

Jen s kakaem a nemíchat? Hlasujte v anketě, jak správně jíst krupicovou kaši

13. dubna 2024

Zamíchat, nebo nezamíchat? Jíst od kraje talíře, nebo zprostředka? S kakaem, skořicí, kokosem,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Špargl jako lahůdka i afrodiziakum. Vše, co jste o něm chtěli vědět

19. dubna 2024

Je to tady, chřestové dobrodružství začíná. Setkat se s ním můžete takřka v každém obchodě, na...

Špargl jako lahůdka i afrodiziakum. Vše, co jste o něm chtěli vědět

19. dubna 2024

Je to tady, chřestové dobrodružství začíná. Setkat se s ním můžete takřka v každém obchodě, na...

Lvi milují luxus, Berani maso a Střelci pálivé. Jídelníček podle horoskopu

18. dubna 2024

Každý miluje na talíři něco jiného. Víte, čím potěšit mlsný jazýček partnera či partnerky podle...

Jehněčí kebab s řepovo-sýrovým dipem

Jehněčí kebab s řepovo-sýrovým dipem

Střední

30 min

Užijte si vylepšenou pochoutku Blízkého východu.

Galetka s červenou řepou a ricottou

Galetka s červenou řepou a ricottou

Střední

75 min

Pokud jste nevěděli, že můžete francouzskou galetku připravit i na slano, vyzkoušejte náš snadný...

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...