Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Sladká vánoční kuchařka: staročeská klasika

  0:22aktualizováno  0:22
Ve druhé části staročeských receptů vás čekají klasické pracny, linecké, boží milosti, ale i méně známá oříšková miminka nebo skořicová srdíčka.

Čokoládovo-skořicová srdíčka | foto: Martin Faltus

VŠECHNY RECEPTY NA VÁNOČNÍ CUKROVÍ NAJDETE ZDE

Marokánky

* 125 ml mléka
* 10 g másla
* 40 g moučkového cukru
* 40 g mandlí
* 40 g kandovaného ovoce
* 5 g hrubé mouky (asi 1/2 polévkové lžíce)
* trocha vanilky

Kandované ovoce a mandle nakrájíme na tenké nudličky. Mléko, cukr, máslo a mouku smícháme, dáme na oheň a minutu povaříme. Přidáme nakrájené mandle a ovoce a odstavíme z ohně. Na pomaštěný plech děláme lžičkou malé hromádky, které upravíme na placičky a upečeme ve středně vyhřáté troubě. Upečené přendáme na vál, necháme vychladnout a spodní plochu máčíme v čokoládě. Pokud nemáte doma potřebné vánoční vybavení a chybí vám formičky, vyválejte z těsta plát a kolečka vykrajujte třeba obrácenou skleničkou.

Pracny

Příprava: 15 minut
Pečení: 10 minut

* 175 g hladké mouky
* 100 g mletých ořechů
* 125 g másla
* 125 g moučkového cukru
* 1 hřebíček
* skořice
* 1 vejce
* kakao
* citronová kůra

1. Hladkou mouku promícháme s ořechy, kakaem, moučkovým cukrem, vejcem a změklým máslem. Přimícháme rozdrcený hřebíček, skořici a špetku nastrouhané citronové kůry. Promícháme a poté vypracujeme v hladké těsto. Necháme v lednici hodinu odpočinout.

2. Těstem plníme formičky a pečeme ve středně vyhřáté troubě dorůžova. Po upečení můžeme pracny obalit v moučkovém cukru.

Linecké slepované

Příprava: 35 minut
Pečení: 10 minut

* 250 g hladké mouky
* 125 g moučkového cukru
* 125 g rostlinného tuku
* 1 vejce
* 2 lžíce mléka
* rybízová marmeláda

1. Smícháme mouku s cukrem, přidáme změklý tuk, vejce a mléko. Začneme zpracovávat těsto. Pokud je potřeba a těsto se stále drolí, můžeme přidat ještě trochu mléka. Propracované těsto dáme do lednice odpočinout.

2. Těsto vyválíme na 3 mm silnou placku, ze které vykrajujeme různé tvary. Do poloviny vykrájených tvarů uděláme malým kolečkem dírku. Přendáme na plech a pečeme ve středně vyhřáté troubě dorůžova. Přendáme na vál a necháme vychladnout.

3. Celá kolečka potřeme marmeládou a zakryjeme kolečky s dírkou. Necháme několik dní odležet.

Oříšková miminka

Příprava: 35 minut
Pečení: 7 minut

* 200 g hladké mouky
* 160 g másla
* 2 lžíce smetany
* 2 žloutky
* cukr moučka na obalování

Nádivka:
* 100 g mletých ořechů
* 2 bílky
* 80 g cukru moučka
* 1 lžíce rumu

1. Hladkou mouku smícháme se změklým máslem, smetanou a žloutky a vypracujeme v hladké těsto. Dáme do lednice a necháme odpočinout. V druhé misce smícháme bílky, ořechy, cukr a rum. Nádivku dobře promícháme a také necháme odpočinout.

2. Z těsta vyválíme placku a vykrajujeme čtverečky 4 x 4 cm. Napříč dáme nádivku a zabalíme. Miminka naskládáme na tukem vymazaný plech a pečeme 7 minut v troubě rozehřáté na 160 °C.

TIP
Jako náplň do tohoto nepříliš známého pečiva můžete použít také marmeládu.

Boží milosti

Příprava: 15 minut
Pečení: 15 minut

* 1 vejce
* 80 g másla
* 20 g rumu
* 40 g 12% smetany
* 1 lžička prášku do pečiva
* 80 g cukru krystal
* 300 g hladké mouky
* citronová kůra
* moučkový cukr na obalení
* tuk na smažení

1. Máslo v kastrůlku rozpustíme a necháme vychladnout. Přidáme vejce, cukr, smetanu a rum. Vmícháme citronovou kůru a společně vyšleháme. Postupně vmícháváme prosátou hladkou mouku promíchanou s práškem do pečiva. Těsto dobře propracujeme.

2. Z těsta vyválíme plát a nakrájíme ho na malé proužky. Z každého proužku smotáme uzel a usmažíme v horkém oleji dozlatova. Po usmažení ihned obalujeme v moučkovém cukru a necháme vychladnout.

Kokosové košíčky s krémem

Příprava: 20 minut
Pečení: 10 minut

* 150 g hladké mouky
* 90 g moučkového cukru
* 75 g másla nebo rostlinného tuku
* 60 g strouhaného kokosu
* 1 vejce
* 1 vanilkový cukr
* mléko podle potřeby

1. Do změklého másla přimícháme cukr, mouku, vejce a vanilkový cukr. Těsto začneme promíchávat a postupně přidáváme kokos. Pokud je těsto příliš husté, můžeme přidat trochu mléka. Propracované těsto necháme v lednici odpočinout. Těsto vtlačíme do formiček, naskládáme na plech a pečeme ve středně vyhřáté troubě dorůžova.

2. Pracny naplníme oříškovým nugátem a necháme ztuhnout.

TIP
Pokud patříte mezi milovníky kokosu, naplňte košíčky kokosovým krémem. Do 100 g změklého másla přidejte 1 žloutek, 2 lžíce kokosu a utřete krém. Do středu košíčku pak dejte oloupanou mandli.

Čokoládovo-skořicová srdíčka

Příprava: 25 minut
Pečení: 15 minut

* 100 g hořké čokolády
* 300 g mandlí
* 1 lžička skořice
* 2 bílky
* špetka soli
* 100 g moučkového cukru

1. Nastrouháme čokoládu, promícháme s mandlemi a skořicí. Bílky malinko osolíme a vyšleháme v tuhý sníh. Postupně přidáváme cukr. Do sněhu vmícháme čokoládovou směs. Propracujeme rukama v polotuhé těsto.

2. Cukrem posypeme vál a na něm vyválíme z těsta 5 mm silný plát. Formičkou vykrajujeme srdíčka. Přendáme na tukem vymazaný plech a necháme 2–3 hodiny ztuhnout. Ve středně vyhřáté troubě pečeme 10–15 minut.

Perníčky

Příprava: 45 minut
Pečení: 12 minut

* 250 g hladké mouky
* 2 vejce
* 125 g moučkového cukru
* 60 g medu
* 1 lžička skořice
* 1/2 lžičky hřebíčku
* špetku anýzu, špetku mletého badyánu
* 1/2 lžičky kypřicího prášku do perníku
* čokoládová poleva na ozdobu

1. Ze surovin vypracujeme tužší těsto a necháme alespoň 24 hodin odležet. Těsto vyválíme na 4 mm silnou placku a vykrajujeme klasické tvary. Pečeme ve středně vyhřáté troubě dozlatova.

2. Upečené necháme dobře vychladnout a poté zdobíme čokoládovou polevou. Na polevu můžeme dát lískové ořechy, mandle, vlašské ořechy, kokos apod.

Plněné ořechy

Příprava: 50 minut
Pečení: 12 minut

* 135 g hladké mouky
* 75 g moučkového cukru
* 100 g másla
* 55 g vlašských ořechů

Náplň:
* 50 g mletých ořechů
* 100 g másla
* 100 g moučkového cukru
* 60 ml mléka
* trochu silné černé kávy

1. Hladkou mouku promícháme s cukrem a mletými ořechy a změklým máslem. Propracujeme v hladké těsto a necháme odpočinout. Naplníme formičky na ořechy a pečeme ve středně vyhřáté troubě dozlatova.

2. V misce smícháme ořechy, změklé máslo, cukr a silnou kávu. Suroviny dobře promícháme a podle potřeby přidáme mléko. Poloviny ořechů slepujeme náplní.

Perníkové kostky s čokoládou

* 200 g hladké mouky
* 125 g moučkového cukru
* 25 g hery
* 1 lžíce medu
* 1 dl mléka
* 2 vejce
* 1 lžička sody
* kokos na obalování

Poleva:
* 125 g hery
* 100 g moučkového cukru
* 20 g kakaa
* 4 lžíce vody
* 1 lžíce rumu

1. Tuk utřeme s cukrem a medem. Přimícháme vejce a mléko. Hladkou mouku promíchanou se sodou a vmícháme do těsta. Plech vytřeme tukem a vysypeme moukou, nalijeme těsto, uhladíme povrch a pečeme 20–25 minut ve středně vyhřáté troubě. Plát necháme vychladnout a nakrájíme na kostky velikosti 2 x 4 cm. 2. V kastrůlku smícháme změklou heru, cukr, kakao, vodu a rum. Ve vodní lázni polevu zahříváme. Kostky smočíme v polevě a obalíme v kokosové moučce.

Autoři:




Nejčtenější

Neuroložka prof. MUDr. Marcela Lippertová-Grünerová, ph. D. působila celou řadu...
Neuroložka: Mozkové buňky umí spáchat sebevraždu, ale to my nechceme

„Mozkové buňky mohou spáchat sebevraždu. Mají jakýsi,červený knoflík’, který buď stisknou, nebo ne. My se je snažíme přesvědčit, aby ho nemačkaly, protože je...  celý článek

Magazín Vogue je ikonou mezi dámskými magazíny.
Magazín Vogue udává trendy už 125 let. Nyní ho ohrožují sociální sítě

Magazín plný luxusu, který si zamilovaly ženy po celém světě, odstartoval kariéru mnoha topmodelek a návrhářů. A přestože je Vogue stále prestižní titul, ubývá...  celý článek

Ilustrační fotografie
Aby dětská záda nebolela. Pohybová terapeutka odpovídá on-line

Nemoci pohybového aparátu v posledních letech netrápí pouze dospělé, ale čím dál více i školáky. Proč tomu tak je, a jak dětem ulevit při výběru školní aktovky...  celý článek

Lake Bellová
Lake Bellová: Děti vychovávám tak, aby si vážily starých lidí

Herečka Lake Bellová (38) denně naráží na to, že si dnešní mládež neváží starších lidí. Své děti tak vede k tomu, aby ke starším lidem měly úctu. A hlavně po...  celý článek

Nafukovací lehátko ve tvaru plameňáka je "must-have" sezony.
Plameňáci ovládli léto, ale ikonami jsou už šedesát let

Luxusní šaty a šperky, obyčejná trička z řetězců, neonové lampy a nafukovací lehátka mají letos jedno společné. Vládnou jim plameňáci. Kýčovití, přesto...  celý článek

Další z rubriky

Křehký koláč s cuketou a mrkví
Cuketa v hlavní roli. Nenápadná Popelka může být v kuchyni královnou

V našich zahrádkách je jako doma, protože je nenáročná na pěstování a šikovná kuchařka ji umí zakomponovat opravdu do každého jídla. Cuketa ovšem není jen...  celý článek

Sangria s ovocem a mátou
Tekutá letní romantika. Sangria s ovocem, ledový čaj i vanilkové latté

Teprve se těšíte na letošní zaslouženou dovolenou? Nebo už ji máte za sebou a při prohlížení fotek sníte o tom, jak by bylo krásné zase se přenést do...  celý článek

Borůvkový koláč s drobenkou
Prázdniny jako u babičky: meruňkové knedlíky, borůvkový koláč a spol.

Léto je nejen čas exotických chutí, ale také vzpomínání. Pamatujete, jak jste si o prázdninách u babičky užívali sladkých dobrot? Mezi naše favority patří...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

První pomoc při vypadávání vlasů: Tabletky i přípravky pro bohatou hřívu
První pomoc při vypadávání vlasů: Tabletky i přípravky pro bohatou hřívu

Zničehonic začínáte ztrácet svou jinak bohatou hřívu? Nepropadejte panice a podívejte se, jak vypadávání vlasů udělit st... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.