Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Sladká vánoční kuchařka: rychlé nepečené cukroví

aktualizováno 
Cukroví bez pečení vytrhne trn z paty těm, co troubu nemají, stejně jako všem, kteří s cukrovím počkali na poslední chvíli a ze všeho nejvíc jim chybí čas.

Dvoubarevné kuličky | foto: Martin Faltus

VŠECHNY RECEPTY NA VÁNOČNÍ CUKROVÍ NAJDETE ZDE

Čokoládové domino

* 60 g čokolády na vaření
* 130 g moučkového cukru
* 70 g mandlí
* 1 lžíce rybízové marmelády
* 50 g mléčné čokolády
* 50 g bílé čokolády
* moučkový cukr na posypání

1. Čokoládu na vaření rozpustíme ve vodní lázni, přimícháme moučkový cukr, strouhané mandle, rybízovou marmeládu a všechny suroviny dobře promícháme. Směs necháme mírně zchladnout.

2. Zchladlou směs rozprostřeme na plech a necháme ztuhnout. Ztuhlý plát nakrájíme ostrým nožem na obdélníčky. Polovinu domina namočíme do mléčné čokolády a necháme ztuhnout. Druhou polovinu namočíme do bílé čokolády a také necháme ztuhnout. Nakonec špejlí tvoříme barevné tečky, aby obdélníčky vypadaly jako domino.

Dvoubarevné kuličky

* 150 g čokolády
* 20 g tuku iva
* 2 vejce
* 150 g kokosu
* 2 lžíce rumu
* 2 lžíce moučk. cukru
* mandle nebo kokos

1. Do kastrůlku nalámeme na malé kousky čokoládu a přidáme nakrájené kousky tuku. Kastrůlek dáme do vodní lázně a obsah necháme rozpustit. Rozpuštěnou čokoládu a tuk necháme zchladnout, ale ne ztuhnout.

2. Vejce a cukr utřeme do pěny a postupně přidáváme zchladlou čokoládu s tukem, kokos a rum. Z hmoty tvoříme kuličky, které obalujeme v nahrubo nasekaných mandlích nebo strouhaném kokosu.


TIP
Popcorn je nejenom mor dnešních multikin, ale také hlavní surovina pro náš tip. Navlékneme ho na dlouhou režnou nit a ozdobíme s ním stromeček nebo adventní věnec. Když nás bude honit mlsná, tak máme po čem sáhnout. Milovníci sladkého budou mít určitě řetěz se sladkou příchutí, ti, co jsou na slané, vědí, který sáček vybrat!

Čokoládové hrudky

Příprava: 20 minut

* 200 g mléčné čokolády
* 300 g hořké čokolády
* 25 g ztuženého tuku
* 200 g ovesných vloček
* 1 vanilkový cukr

1. Ovesné vločky nasucho opražíme a necháme vychladnout. Nalámanou čokoládu a nakrájený ztužený tuk dáme do kastrůlku a rozpustíme ve vodní lázni. Vmícháme opražené ovesné vločky a přimícháme vanilkový cukr. Kastrůlek vyndáme z vodní lázně a směs necháme zchladnout.

2. Jakmile začne směs houstnout, pomocí lžičky tvoříme kuličky a skládáme je na tácek pokrytý fólií nebo celofánem. Hrudky dáme do lednice ztuhnout.

Dvoubarevná roláda

Příprava: 40 minut

* 200 g piškotů
* 150 g rostlinného tuku
* 150 g moučkového cukru
* 1 vejce
* 2 lžíce rumu

Náplň:
* 100 g másla
* 100 g moučkového cukru
* 3 lžičky kakaa
* 1 žloutek

1. Najemno pomleté piškoty vložíme do misky, přidáme změklý tuk, prosátý cukr, vejce a rum. Vypracujeme v hladké těsto. Necháme v lednici hodinu tuhnout. Máslo krátce vyšleháme, přidáváme moučkový cukr, kakao a žloutek. Náplň necháme v lednici chvíli odležet.

2. Na potravinové fólii nebo na celofánu z těsta rozválíme 2–3 mm silný plát. Potřeme 2–3 mm vysokou vrstvou tmavé náplně a pomocí fólie plát zavineme. Zabalený ve fólii necháme v lednici odležet. Roládu nakrájíme na 5 mm silné plátky a skladujeme v chladu.


TIP
Místo čokolády můžeme použít ořechovou náplň – umeleme nebo válečkem na nudle rozdrtíme 1 a 1/2 balíčku dětských piškotů. Přidáme 125 g změklého másla, trochu rumu a sekané ořechy a pořádně promícháme. Pokud nám nezbývá čas, můžeme sáhnout i po nutelle.

Marcipánové brambory

* 300 g mandlí
* 2 bílky
* 2 lžíce rumu
* 2 lžíce třešňovice
* 300 g moučkového cukru
* 20 g kakaa na obalení

1. Mandle najemno nastrouháme, smícháme v misce s bílky a prosátým cukrem. Krátce propracujeme a přendáme na vál mezi dva silnější igelity a válečkem hmotu rozválíme.

2. Hladkou hmotu rozdělíme na 2 části. Do jedné vmícháme rum, do druhé třešňovici. Hmoty ještě jednou proválíme válečkem a necháme odpočinout. Z těst tvoříme menší brambůrky a obalujeme je v kakau, přendáme do papírových košíčků a necháme v lednici ztuhnout.

Skořicové pralinky

Příprava: 25 minut

* 60 ml smetany
* 1 lžíce kakaa
* 200 g čokolády na vaření
* 30 g 100% tuku
* 1/4 lžičky skořice
* 2 lžíce moučk. cukru
* 1/2 lžičky skořice na obalení

1. Smetanu nalijeme do kastrůlku, zahřejeme a necháme zredukovat na polovinu. Přidáme nalámanou čokoládu, necháme ji rozpustit a vmícháme kakao. Přimícháme změklý tuk, skořici a necháme hodinu v lednici ztuhnout.

2. Lžičkou odkrajujeme kousky a tvarujeme kuličky stejné velikosti, které obalíme ve směsi moučkového cukru a skořice. Kuličky necháme ztuhnout v chladnu, kde je i skladujeme.

Rozinkové nočky

* 150 g rozinek
* 1 dl rumu
* 150 g moučkového cukru
* 100 g strouhaných ořechů
* 20 g kakaa
* 30 g másla
* kokos na obalení

1. Rozinky nakrájíme na menší kousky, namočíme je do rumu a necháme přes noc nabobtnat. Druhý den změklé máslo utřeme s cukrem, přidáme kakao, ořechy, naložené rozinky s rumem a vše dobře promícháme.

2. Ze vzniklé hmoty tvoříme menší kuličky, které obalujeme ve strouhaném kokosu. Dáme do lednice a necháme ztuhnout.

Ořechové cukrovinky

Příprava: 25 minut

* 1 bílek
* 80 g moučkového cukru
* 150 g ořechů
* 20 g kakaa
* moučkový cukr na obalení

Bílek utřeme s moučkovým cukrem do pěny a přimícháme ořechy. Polovinu těsta promícháme s kakaem. Kousky těsta obalíme v moučkovém cukru a tvoříme ručně tvary nebo kousky vtlačujeme do formiček. Jednotlivé kousky necháme zaschnout. Některé kousky můžeme přelévat čokoládovou polevou.

Nepečené cukroví s marmeládou

* 120 g oříšků
* 250 g moučkového cukru
* 1/4 citronu
* 1/2 lžíce rumu
* 100 g šípkové marmelády

Poleva:
* 1 bílek
* 100 g moučkového cukru
* citronová šťáva

1. V míse smícháme oříšky s cukrem, přidáme šípkovou marmeládu, citronovou šťávu s kůrou a rum. Vypracujeme v tužší těsto, podle potřeby můžeme přidat moučkový cukr.

2. Těsto dáme mezi dvě fólie a vyválíme na plát 3–4 mm silný. Přendáme s fólií na plech a necháme do druhého dne zaschnout. Pokud bude potřeba, plát otočíme. Druhý den plát nakrájíme na čtverce o velikosti 5 x 5 cm a ozdobíme bílkovou polevou. Ozdobíme barevnou rýží a necháme zaschnout.


TIP
Šípkovou marmeládu můžeme nahradit meruňkovou, rybízovou nebo pomerančovou marmeládou. Namísto bílkové polevy můžeme zdobit čokoládovou polevou.

Salám z piškotů

* 250 g cukru
* 2 vejce
* 50 g kakaa
* 70 g kokosu
* 3 lžíce rumu
* 1 tuk omega
* 250 g dětských piškotů

1. Cukr s vejcem vyšleháme do pěny a přimícháme kakao, kokos a rum. Tuk necháme rozpustit a přilijeme do směsi. Polovinu piškotů rozlámeme na menší kousky, druhou polovinu rozmělníme v sáčku pomocí válečku na nudle. Piškoty vmícháme do hmoty a vše dobře promícháme.

2. Hmotu dáme na alobal, který jsme si vyložili potravinovou fólií, zabalíme do tvaru salámu a konce dobře stáhneme. Salámy dáme do lednice a necháme ztuhnout, nejlépe 2 dny. Ztuhlý salám zbavíme alobalu a fólie a nakrájíme na plátky. Jako druhou variantu můžeme připravit salám bez použití kakaa. Uchováváme v chladnu.

V DALŠÍM DÍLE: RUMOVÉ CUKROVÍ

Autoři:




Nejčtenější

Houbové rizoto
Rostou? Tak honem do lesa! Tyhle recepty užijete nejen na chalupě

Uklidňující procházka lesem mnohdy vyústí ve sběračskou výpravu – zejména, když máte svoje tajná místečka a vezmete si s sebou košík. Co ale s houbovou úrodou?...  celý článek

ilustrační snímek
Když domek vyhořel, děti musely do ústavu. Pomozme jim k návratu domů

Děti, které vyrůstaly v rodinném prostředí, mají mnohem větší šanci na úspěch v životě a na vlastní spokojenou rodinu než ty, které vyrostly v ústavu. Pomozte...  celý článek

Billie Piperová
Piperová: Ve třiceti po mně nemůžete chtít, abych vypadala na dvacet

Britské herečky Billie Piperová (34) se dotklo, že se do ní opřeli někteří novináři kvůli vráskám. Po třicítce očekávala, že se podobným článkům vyhne. Jak...  celý článek

Jít se koupat znamenalo vyjít ze vrat a k vodě urazit kus cesty. Se...
OBRAZEM: Koupání před 50 lety: s nubianem, kostkovanou dekou a matračkou

Jít se koupat znamenalo ještě před půl stoletím vyjít ze vrat a k vodě urazit kus cesty. Se srolovanou kostkovanou dekou v podpaží a taškou přes rameno. V ní...  celý článek

Sport na čerstvém vzduchu a s přáteli je nejlepší způsob, jak si užít léto.
Léto v pohybu: Sportovní outfity a doplňky, kterým neodoláte

Krásné letní počasí přímo vybízí k venkovním sportovním aktivitám. Návštěvu fitness center proto odložte, až se ochladí, a prázdniny využijte ke sportům, které...  celý článek

Další z rubriky

Casserole s bílými fazolemi a červenou cibulí
Rychlovky z jednoho hrnce, které přijdou k chuti na chatě i v kempu

Jsou chvíle, kdy se nám chce trávit hodiny u sporáku a našpinit polovinu kuchyňského vybavení. Ale pak jsou i takové, kdy bychom dali království za divotvorný...  celý článek

Jogurtové pohlazení s borůvkami
Bez cukru a přece sladké. Rychlé letní dezerty pro plavkovou sezonu

Co by to bylo za prázdniny bez letních dobrot a lahodného ovoce? Dokonce i pokud řešíte linii, můžete si občas dopřát něco do „dezertní komůrky“. Rafinovanému...  celý článek

Pomazánka se sušenými rajčaty a rukolou
Rychlé a zdravé pomazánky ze skyru nejen na letní zahradní party

Letní posezení s přáteli nebo rodinná oslava nemusí být jen o grilovačce. Vsaďte na jednohubky s lehkými pomazánkami, které jsou skvělým pochutnáním k vínu,...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

První pomoc při vypadávání vlasů: Tabletky i přípravky pro bohatou hřívu
První pomoc při vypadávání vlasů: Tabletky i přípravky pro bohatou hřívu

Zničehonic začínáte ztrácet svou jinak bohatou hřívu? Nepropadejte panice a podívejte se, jak vypadávání vlasů udělit stopku hned v začátcích.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.